Η Οικονομική κρίση και το χρέος των λαϊκών στρωμάτων

Η Οικονομική κρίση και το χρέος των λαϊκών στρωμάτων

Στ.Δ.Μαυρουδέας

άρθρο στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1-12-2008

Η οικονομική κρίση – πρώτα και κύρια της πραγματικής οικονομίας και όχι απλά χρηματοπιστωτική όπως βαυκαλίζονται ακόμη αρκετοί επίσημοι κύκλοι – χτυπά ήδη την πόρτα της χώρας μας. Την βρίσκει κυριολεκτικά ανοχύρωτη καθώς οι πολιτικές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων οδήγησαν σε ευημερία των δεικτών αλλά όχι των πολιτών και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων. Σε μεγάλο βαθμό αυτή η ευημερία των δεικτών βασίσθηκε στην αναδιανομή εισοδήματος από τα πιο φτωχά στρώματα στα πλουσιότερα.

Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την αρνητική αναδιανομή εισοδήματος έπαιξαν οι τράπεζες. Με πλήρη κυβερνητική κάλυψη από τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ήδη από πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ, το πραγματικό επιτόκιο καταθέσεων ουσιαστικά μηδενίσθηκε ή και κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα (δηλ. το να καταθέτεις τα χρήματα σου στην τράπεζα σήμαινε ότι θα τα «ροκάνιζε» ο πληθωρισμός). Έτσι μεγάλος όγκος των λαϊκών αποταμιεύσεων εξωθήθηκε στο χρηματιστήριο και στα παρα-χρηματιστηριακά προϊόντα, που οι ίδιες οι τράπεζες αφειδώς προωθούσαν με ψευδέστατες διαφημίσεις και κρυφούς όρους. Η μεγάλη κλοπή του χρηματιστηρίου ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αρνητική αναδιανομή εισοδήματος. Όλα αυτά οδήγησαν σταδιακά σε μία αλματώδη αύξηση του δανεισμού των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων για να μπορέσουν να συντηρήσουν το επίπεδο διαβίωσης τους. Ο δανεισμός αυτός γίνεται κυριολεκτικά με τοκογλυφικούς όρους, καθώς τα επιτόκια χορηγήσεων (ιδιαίτερα σε καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κλπ.) έχουν κρατηθεί μέχρι σήμερα – πάντα με πλήρη κυβερνητική συνέργια – σκανδαλωδώς ψηλά. Έτσι σήμερα τα χρέη ιδιαίτερα των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων αγγίζουν δυσθεώρητα επίπεδα και ένα μεγάλο ποσοστό τους αδυνατεί να καλυφθεί.

Η οικονομική κρίση επιδεινώνει ήδη την κατάσταση αυτή. Αφενός μεν οι τράπεζες, παρά τις μειώσεις των ρυθμιστικών επιτοκίων, έχουν ουσιαστικά ακριβύνει ακόμη περισσότερο τον δανεισμό. Αφετέρου εάν αρχίσουν χρεωκοπίες επιχειρήσεων και απολύσεις το πρόβλημα ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων θα γίνει εκρηκτικό. Το λιγότερο που μπορεί να απαιτηθεί είναι, αντί να δίνονται «εξαίφνης ανακαλυφθέντα» δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, να επωμισθούν επιτέλους και αυτοί μέρος του προβλήματος που έχουν δημιουργήσει. Τα αιτήματα για «πάγωμα» όλων δανείων των λαϊκών στρωμάτων, διακοπή κάθε κατάσχεσης τ περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια κατοικία και κατάργηση του ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ. Τα μέτρα αυτά θα ανακουφίσουν την μεγάλη εργαζόμενη πλειοψηφία του λαού μας που αποτελεί άλλωστε την βασική παραγωγική δύναμη της χώρας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.