Συνέντευξη στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τρίτη 25-5-2010

http://www.makthes.gr/news/reportage/55878/

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΕΑΣ Ο φόβος περνάει τις μειώσεις
Ο Σταύρος Μαυρουδέας, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποστηρίζει πως ο φόβος της απόλυσης -και όχι κάποια νομοθετική ρύθμιση- θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα τις μισθολογικές μειώσεις.
Επηρεάζουν τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για το δημόσιο τομέα και τους δημόσιους υπαλλήλους;
«Βεβαίως. Πρώτον, παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, οι μισθολογικές μειώσεις αφορούν και τον ιδιωτικό τομέα, όπως τόνισε τόσο ο  Όλι Ρεν όσο και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Απλά αναμένεται να περάσουν μέσα από το φόβο της απόλυσης και να αποφύγει η κυβέρνηση την νομοθετική ρύθμιση. Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά λόγω των περικοπών των δημοσίων δαπανών που στερούν ζήτηση από τις επιχειρήσεις και άρα οδηγούν σε απολύσεις και κλεισίματα, που είναι ήδη ορατά».
Η αύξηση των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ, αλλά και η μάλλον αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης, θα δημιουργήσουν πιέσεις για την αύξηση της ανεργίας;
«Προφανώς. Η μείωση της κατανάλωσης έχει ήδη συμβεί, λόγω των μισθολογικών μειώσεων και των φορολογικών επιβαρύνσεων τόσο των λαϊκών όσο και των μεσαίων στρωμάτων. Η κυβέρνηση ψεύδεται, όταν μιλά για προοδευτική φορολόγηση, δηλαδή επιβάρυνση των πλουσιοτέρων. Στην πραγματικότητα κάνει το ακριβώς αντίθετο. Μείωσε και αυτή (όπως και οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις – του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) τη φορολογία των επιχειρήσεων, καταργεί στην πράξη το αφορολόγητο (με το κόλπο των αποδείξεων) και φορολογεί βάναυσα τα λαϊκά και μεσαία στρώματα μέσω των έμμεσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ (δηλαδή του πιο άδικου κοινωνικά φόρου). Αυτό οδηγεί ήδη σε μείωση της ζήτησης και συνεπώς σε κλεισίματα επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας».
Η μείωση του κόστους εργασίας μπορεί να αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τις επιχειρήσεις σε περίοδο κρίσης;
«Αυτή η επιλεγόμενη ‘εσωτερική υποτίμηση’ μπορεί να σώσει κάποιες επιχειρήσεις -ιδιαίτερα τις πιο μεγάλες ή πιο διαπλεκόμενες- σε βάρος τόσο των εργαζομένων όσο και των υπόλοιπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα αυξήσει την ευημερία μίας μικρής μειοψηφίας ήδη ευκατάστατων στρωμάτων αλλά σε βάρος της γενικότερης κοινωνικής ευημερίας, δηλαδή αυτής της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Είναι αμφίβολο βέβαια εάν ακόμη και έτσι η ελληνική οικονομία ανακάμψει και πότε. Ακόμη και οι πρόσφατα δημοσιευμένες -αισιόδοξες κατά τη γνώμη μου- προβλέψεις του ΔΝΤ ανάγουν την ανάκαμψη σε ένα μακρινό μέλλον».

One response to “Συνέντευξη στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  1. Εξαιρετική συνέντευξη. Πυκνή και ουσιαστική. Ανοίγει τα κυρίως ζητούμενα υπογραμμίζοντας τα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s