Η απάτη των εξετάσεων αντοχής (stress tests)

Η απάτη των εξετάσεων αντοχής (stress tests)

26/7/2010

Άλλη μία φθηνή θεατρική παράσταση ολοκληρώθηκε αλλά με αμφιλεγόμενες κριτικές και αποδοχή. Οι εξετάσεις αντοχής που έκανε η ΕΕ σε 91 τράπεζες ολοκληρώθηκαν με «περιφανή» αποτελέσματα. Είναι γελοίο όλοι όσοι διατείνονται ότι η κρίση είναι απλά χρηματοπιστωτική ξαφνικά, με μάλλον αμφίβολες και μικρές προσπάθειες, να υποστηρίζουν ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας χαίρει περίπου άκρας υγείας.

Βέβαια μία σειρά αναλυτές και των επίσημων μέσων ενημέρωσης έχουν ήδη δείξει την απάτη του εγχειρήματος. Πιο χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του W. Munchau στους σημερινούς Financial Times με τίτλο «Μία εξέταση που ρυθμίσθηκε κυνικά για να κατασκευάσει το αποτέλεσμα» (A test cynically calibrated to fix the result). Ο Munchau παραθέτει τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους οι εξετάσεις αυτές είναι «σικέ»:

(1) Δεν ελέγχθηκαν ορισμένα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα ειδικού τύπου, όπως η γερμανική KfW (που χειρίζεται για λογαριασμό της Γερμανίας και το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού των 110 δις. ευρώ). Τυπικά, η KfW δεν είναι τραπεζικό ίδρυμα, αλλά έχει τραπεζικού χαρακτήρα δραστηριότητες, όπως η συσσώρευση τοξικών στοιχείων ενεργητικού.

(2) Το βασικό κριτήριο αξιολόγησης εστιάζει στο δείκτη Tier 1 (κεφαλαιακή βάση), με κριτήριο επιτυχίας εάν συμβεί το απευκταίο σενάριο τότε η τράπεζα να καλύπτει ένα ελάχιστο όριο του 6%. Όμως σ’ αυτόν το δείκτη συμπεριελήφθησαν όχι μόνο ο «σκληρός πυρήνας» της κεφαλαιακής βάσης (κεφάλαιο και αποθεματικά), αλλά και οι κρατικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί από κυβερνήσεις της Ευρώπης. Όμως, για να μετρηθεί πραγματικά η αντοχή των τραπεζικών κεφαλαίων σε ακραίες συνθήκες θα έπρεπε να είχαν απομονωθεί μόνο τα κεφάλαια που πραγματικά αποτελούν «μαξιλάρι» απορρόφησης ζημιών, δηλαδή το βασικό κεφάλαιο και τα αποθεματικά. Έτσι πέρασαν με ευκολία τον έλεγχο – μεταξύ άλλων – οι γερμανικές περιφερειακές τράπεζες, με μοναδική εξαίρεση την HYPO Real Estate.

(3) Δεν υπήρχε στα σενάρια των ελέγχων η πιθανότητα κάποιας μορφής στάσης πληρωμών από ευρωπαϊκό κράτος. Στην πραγματικότητα, καθώς οι τράπεζες έχουν τοποθετημένα κατά 90% τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκια διακράτησης ως τη λήξη, τα «κουρέματα» που έγιναν στις αξίες των ομολόγων επηρέασαν μόνο το 10% των συνολικών χαρτοφυλακίων κρατικών τίτλων. Την ίδια ώρα οι αγορές αξιολογούν την επίπτωση μίας τέτοιας στάσης πληρωμών σε πάνω από 30%.

Φυσικά από αυτή την κακόγουστη παράσταση δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν στη χώρα μας το δικομματικό σύστημα και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Εδώ κάθε έστω προσχηματική σοβαρότητα έχει εντελώς χαθεί. Μάλιστα διάφοροι δημοσιογράφοι (συνήθως σε κυβερνητικά και τραπεζικά μισθολόγια) εκστομίζουν ανερυθρίαστα απίθανες ανοησίες ενώ εν είδει ιεροεξεταστών κατακεραυνώνουν κάθε στοιχειωδώς κριτική άποψη. Και φυσικά όλα αυτά ενώ ήδη έχει στηθεί το σκηνικό για το επόμενο κακόγουστο θεατρικό των συγχωνεύσεων τραπεζών με πρώτη να σέρνει το χορό την Τράπεζα Πειραιώς. Πάντα φυσικά «προς όφελος του λαού και του τόπου». Τι άλλο θα δούμε …

Advertisements

One response to “Η απάτη των εξετάσεων αντοχής (stress tests)

  1. Παράθεμα: Η απάτη των εξετάσεων αντοχής (stress tests) « ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.