Σχόλιο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο PressInAction

 

PressInAction

http://www.pressinaction.gr/oikonomia/item/151-mnimonio-ta-senaria-kai-oi-prooptikes-tis-ellinikis-oikonomias

οικονομία

του Σταύρου Δ. Μαυρουδέα* | 1 Οκτωβρίου 2010

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι εκθέσεις και τα σενάρια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την υπαγωγή της στη μέγγενη του μνημονίου. Η αξιοπιστία κάποιων είναι επιεικώς έωλη καθώς εκπονούνται από κέντρα και μελετητές συνδεδεμένα με επιχειρηματικά συμφέροντα ή κυβερνητικά επιτελεία. Συνήθως ζωγραφίζουν μία ρόδινη και γρηγορότερη του προβλεπόμενου προοπτική (κατηγορούν ακόμη και το ΔΝΤ για πεσιμισμό) εφόσον εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα και μάλιστα με επιπρόσθετα μέτρα το μνημόνιο. Βέβαια, όταν θιγούν συμφέροντα των συνδεόμενων κέντρων (βλέπε οιμωγές περί «αφελληνισμού των τραπεζών») τότε ανακαλύπτονται εξαίφνης και μελανές πλευρές του μνημονίου (που στο μεταξύ, και για χάρη αυτών των επιχειρηματικών συμφερόντων, έχει «αφελληνίσει» την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και την ελληνική οικονομία).

Από την άλλη στο εξωτερικό πληθαίνουν οι αναλύσεις για το αδιέξοδο του μνημονίου και την αναπόφευκτη χρεωκοπία της χώρας. Ακόμη και σύμβουλοι της κυβέρνησης αρθρογραφούν γι’ αυτό, ενώ η Ε.Ε. ετοιμάζει πλέον ανοικτά το θεσμικό πλαίσιο (που θα κάνει τις χρεοκοπούσες χώρες κράτη-προτεκτοράτα). Όσο μάλιστα η παγκόσμια οικονομία βαδίζει είτε προς μία δεύτερη ύφεση, είτε σε μία παρατεταμένη περίοδο αναιμικών ρυθμών, τόσο οι δυνατότητες μίας ελεγχόμενης και εύτακτης χρεωκοπίας περιορίζονται. Άλλωστε το ίδιο το τερατούργημα της Ε.Ε. οξύνει τα προβλήματα αυτά. Αποδεικνύεται, πλέον, ξεκάθαρα ότι η Ε.Ε. είναι μία λυκοσυμμαχία όπου ηγεμονεύει ο αναπτυγμένος Βορράς ενώ ο λιγότερο αναπτυγμένος Νότος περιμένει κάποιο κόκκαλο και, φυσικά, σε περιόδους κρίσης πληρώνει το κόστος. Η λυκοσυμμαχία αυτή έχει μη-επιλύσιμα δομικά προβλήματα (π.χ. ενιαία νομισματική πολιτική για διαφορετικές οικονομίες) που επιτείνονται σε περιόδους κρίσης.

Οι προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας είναι ζοφερές. Το μνημόνιο – που επιβλήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά προέκυψε με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού – βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, τους πολίτες στην ανέχεια ενώ δεν αποφεύγει ούτε καν τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Προβάλλεται από την κυβέρνηση σαν μονόδρομος. Είναι πράγματι όσο παραμένουμε στα πλαίσια της Ε.Ε. Και είναι αδιέξοδος μονόδρομος. Όμως υπάρχουν άλλοι πιο πρόσφοροι δρόμοι: η έξοδος από την Ε.Ε. (καθώς μόνο η έξοδος από την ευρωζώνη είναι απλά ατελέσφορη) και η ριζική ανασυγκρότηση της οικονομίας προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

*Ο Σταύρος Μαυρουδέας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s