Με τι κόλπα παρουσιάζεται σαν επιτυχία η σημερινή έκδοση ελληνικών εντόκων γραμματίων

Στόχος επετεύχθη στη σημερινή έκδοση

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,9%, έναντι 4,82% της προηγούμενης έκδοσης

http://www.voria.gr/details.php?id=36949

Με επιτυχία κατάφερε η Ελλάδα να ξεπεράσει τον σκόπελο της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων του δημοσίου εξάμηνης διάρκειας , καθώς παρά τις έντονες ανησυχίες το επιτόκιο διαμορφώθηκε τελικά στο 4,9%, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5%.

Τελικώς, το τρικ πέτυχε για μια ακόμη φορά. Ο λόγος αφορά στο επιτόκιο με το οποίο έγινε σήμερα η έκδοση του εξάμηνο εντόκου γραμματίου του δημοσίου. Εντέχνως, όλο το προηγούμενο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανέβαζε τον πήχη ως προς το κόστος του χρήματος, έως και στο 5,40%. Έτσι, ώστε ό,τι θα έρχονταν παρακάτω – αν έρχονταν – να θεωρηθεί επιτυχία. Έγινε και μια «καλή» διαρροή στο Reuters και «το γλυκό ήρθε κι έδεσε».

Στην πραγματικότητα, στο υπουργείο Οικονομικών γνώριζαν ότι υπήρχαν πολύ καλές πιθανότητες να μην καταρρίψουν ούτε το 5%. Τουλάχιστον, αυτά ήταν τα μηνύματα που λάμβαναν από τις επαφές που έκαναν με τους ξένους οίκους. Σοφά ποιούντες όμως άφηναν και μια «πισινή» γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Και κάπως έτσι προέκυψε το 4,90%, το οποίο αντιστοιχεί με το επιτόκιο που μας δανείζει η τρόικα των ελεγκτών, αλλά τώρα πανηγυρίζεται δεόντως.

Καμία φορά, χρειάζονται μερικές απλές κινήσεις, για να κερδιθούν οι μάχες. Ουσίας κι εντυπώσεων. Το θέμα βεβαίως είναι τι θα γίνει αύριο, που βγαίνουν να δανειστούν Πορτογαλία και Ισπανία. Ειδικά για την πρώτη, το τεστ θα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο,, γιατί μπορεί να την οδηγήσει απευθείας στην …αγκαλιά του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Οι λεπτομέρειες της έκδοσης

Αναλυτικά, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,9%, έναντι 4,82% της προηγούμενης έκδοσης, με το Δημόσιο να αντλεί ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 5,100 δισ. ευρώ, πού υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,40 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011, στις 12μμ.

«Η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε περίπου στο 37%. Είμαστε ικανοποιημένοι που συνεχίζουμε να αντλούμε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια απρόσκοπτα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου.

11/01/2011 13:07 | © VORIA.GR

2 responses to “Με τι κόλπα παρουσιάζεται σαν επιτυχία η σημερινή έκδοση ελληνικών εντόκων γραμματίων

 1. Σταύρο δεν ξέρω αν το έκαναν για λόγους επικοινωνίας ή αν πραγματικά είναι πανικόβλητοι.
  Σε κάθε περίπτωση συμφωνώ μαζί σου ότι αύριο είναι η κρίσιμη μέρα. Και οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί.

  Μου αρέσει!

  • Γιάννη ισχύουν και τα δύο.
   Και είναι μακροχρόνια πανικόβλητοι (και οι εγχώριοι και οι ξένοι) – γιατί φοβούνται ότι δεν ελέγχουν πλέον τις εξελίξεις ή ότι αυτές γρήγορα μπορούν να τους ξεφύγουν – και το έκαναν για βραχυχρόνιους επικοινωνιακούς λόγους (δηλαδή να φτιάξουν μία ανύπαρκτη επιτυχία για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ). Σε κάθε περίπτωση τα ουσιαστικά προβλήματα παραμένουν: ο δρόμος του Μνημονίου έχει ήδη αποτύχει καθώς όλες του οι προβλέψεις (τόσο οι αρχικές όσο και οι πολλάκις επικαιροποιημένες) διαψεύδονται.
   Η σημερινή μέρα, μετά το συνδυασμένο μπαράζ παρεμβάσεων της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων μαζί με αγγλοσαξωνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μαζί με τις δηλώσεις στήριξης Κίνας και Ιαπωνίας (περί αγοράς ευρωπαϊκών χρεογράφων) κατάφερε να μην φθάσει το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλλίας στο 7% (που πάλι επικοινωνιακά είχε τεθεί σαν κόκκινη γραμμή). Συγκεκριμένα, η Λισσαβώνα θα πληρώσει επιτόκιο 6.719% για τα 10ετή ομόλογα. Και όμως ούτε αυτά είναι επιτόκια που μπορεί να αντιμετωπίσει η πορτογαλλική οικονομία. Απλά εξασφαλίζει ότι το σπρώξιμο της με το στανιό στον μηχανισμό «σωτηρίας» θα γίνει εύτακτα και όχι μέσα σε κλίμα πανικού. Και ταυτόχρονα δίνει ένα περιθώριο χρόνου (γιατί μάλλον τα ίδια θα γίνουν και την αυριανή έκδοση ισπανικών ομολόγων) ώστε να δημιουργηθούν αμυντικές ζώνες για το πρόβλημα που η ΕΕδεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της: την Ισπανία.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.