Άρθρο σε Bloomberg για τον ανταγωνισμό Κίνας-ΗΠΑ για διπλώματα ευρεσιτεχνείας

H Κίνα πετά το γάντι στις ΗΠΑ σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Bloomberg BusinessWeek

σε Capital.gr

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1114077

 

Του Vivek Wadhwa

Η Κίνα αυξάνει δραματικά τους ρυθμούς με τους οποίους κατοχυρώνει διπλώματα ευρεσιτεχνίας με σκοπό να «οικοδομήσει μια οικονομία που βασίζεται στην καινοτομία και όχι στη μίμηση», αναφέρουν σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times. Στόχος της Κίνας είναι να αυξήσει τον ετήσιο αριθμό αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από 300.000 σε ένα εκατομμύριο έως το 2015. (Συγκριτικά, περίπου μισό εκατομμύριο τέτοιων αιτήσεων κατατίθενται ετησίως στις ΗΠΑ.) Για να το καταφέρει αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, η Κίνα προσφέρει μπόνους σε μετρητά, καλύτερη στέγαση, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι Times έχουν δίκιο όταν μιλούν για τις κινεζικές φιλοδοξίες περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα κατάφερε να επιτύχει το ίδιο με την ακαδημαϊκή έρευνα, όπου σήμερα έρχεται κιόλας δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε αριθμό δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών – και είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις ΗΠΑ έως το 2020. Όμως το συμπέρασμα των Times είναι αίολο: Τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας δεν θα κάνουν την Κίνα πιο καινοτόμα αλλά ούτε και θα ωφελήσουν την παγκόσμια οικονομία. Ένας τεράστιος αριθμός κινεζικών επιστημονικών εργασιών είναι είτε προϊόντα λογοκλοπής είτε άνευ αξίας. Αντίστοιχα και οι πατέντες που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα είναι εξίσου «μολυσμένες». Ωστόσο, σε αντίθεση με το πολύ μικρό ποσοστό των επιστημονικών εργασιών που υπηρετούν τη διεύρυνση της βάσης της παγκόσμιας γνώσης, οι κινεζικές πατέντες θα χρησιμεύσουν ως νάρκες για τις ξένες επιχειρήσεις. Θα επιτρέψουν στην Κίνα να απαιτήσει την πληρωμή τελών άδειας χρήσης από εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί ή θα τις αποκλείσει εντελώς από την αγορά.

Πολλοί άνθρωποι μέσα από τη βιομηχανία της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου και εμού, θεωρούν τις περισσότερες ευρεσιτεχνίες στις ΗΠΑ ως εμπορικά επιπόλαιες και άνευ σημασίας. Αλλά, όπως έχει αναφέρει ο Economist, το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο στην Κίνα, όπου εξεταστές ευρεσιτεχνιών πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που θα εγκρίνουν. Έτσι δίνουν την έγκρισή τους σε ρυθμούς ρουτίνας ακόμα και στις πιο ύποπτες αιτήσεις. Αλλά και οι Κινέζοι ακαδημαϊκοί, εταιρείες και ιδιώτες έχουν ισχυρά κίνητρα για να κατοχυρώνουν ως ευρεσιτεχνίες ιδέες άνευ αξίας: Με περισσότερες αιτήσεις κατοχύρωσης, οι καθηγητές αποκτούν εργασιακό καθεστώς μονιμότητας, εργαζόμενοι και φοιτητές αποκτούν δικαίωμα διαμονής στις καλύτερες πόλεις, οι εταιρικοί φόροι εισοδήματος μειώνονται από 25% σε 15%, και οι εταιρείες κερδίζουν προσοδοφόρες συμβάσεις με το δημόσιο. Η ανταμοιβή δεν προέρχεται από την καινοτομία, αλλά από την πράξη της κατάθεσης αίτησης για τη χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας παραλύουν τον κλάδο της τεχνολογίας

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι αναγκαία για την προστασία των μελετών του βιομηχανικού εξοπλισμού, των φαρμακευτικών σκευασμάτων, των προϊόντων και των μεθόδων της βιοτεχνολογίας, των βιοϊατρικών συσκευών, των καταναλωτικών προϊόντων (οδοντόκρεμες, σαμπουάν, φακοί επαφής, και ούτω καθεξής),των προηγμένων υλικών και των συνθέτων, και διαφόρων άλλων συσκευών (όπως φωτιστικά, μπαταρίες, παιχνίδια, εργαλεία και άλλα παρόμοια αγαθά). Αλλά στον ταχύρυθμο κλάδο της βιομηχανίας της τεχνολογίας, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι σαν τα πυρηνικά όπλα, όχι τα εργαλεία για την ενθάρρυνση της καινοτομίας. Κι αυτό γιατί στον τεχνολογικό κόσμο, τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Η ταχύτητα και η τεχνολογική απαξίωση είναι η μόνη προστασία που έχει κάποια αξία.

Βλέπετε άλλωστε τον καταστροφικό χαρακτήρα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις αγωγές που μαστίζουν τη Silicon Valley. Υπάρχουν μάχες που γίνονται μεταξύ των κολοσσών Microsoft (MSFT), Hewlett-Packard (HPQ), IBM (IBM), Oracle (ORCL) και SAP (SAP)-και μεταξύ κολοσσών, νεόκοπων εταιρειών, κερδοσκόπων των ευρεσιτεχνιών, καθώς και μεγάλων επιχειρήσεων. Η καινοτομία προέρχεται από τη συνεργασία, όπως όταν οι τεχνολογίες χτίζονται πάνω σε νέες πλατφόρμες όπως το iPhone (AAPL), το Android (GOOG) και το Facebook. Αντίθετα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν άλλες εταιρείες μακριά από την καινοτομία. Οι επιχειρηματίες, που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους, ζουν με το συνεχή φόβο ότι οι κολοσσοί ή οι κερδοσκόποι των ευρεσιτεχνιών θα τους καθηλώσουν με επιπόλαιες αγωγές.

Οι εταιρείες πληρώνουν έτσι μικρά ποσοστά από τα κέρδη τους ή ανταλλάσσουν τα δικαιώματα στο δικό τους χαρτοφυλακίο ευρεσιτεχνιών για να αποκρούσουν ενδεχόμενες επιθέσεις. Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ πιο έντονο στην Κίνα, όπου όλες οι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας είναι στα κινεζικά και η ερμηνεία ως προς το κατά πόσον μια τεχνολογία παραβιάζει τα όρια επαφίεται στους τοπικούς δικαστές, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν και πολλά από τεχνολογία. Οι δικαστές το πιθανότερο είναι ότι θα ταχθούν υπέρ των συντοπιτών τους παρά των ξένων. Λόγω των γλωσσικών προβλημάτων και του μεγάλου όγκου των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τις ξένες εταιρείες που εισέρχονται στην κινεζική αγορά να καθορίσουν αν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν τις τεχνολογίες τους υπάρχουν ήδη.

Μόνο 25 χρόνια νομικής κάλυψης της ευρεσιτεχνίας στην Κίνα

Η Κίνα έχει, ωστόσο, και ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Οι περισσότερες παγκόσμιες πατέντες που έχουν κατοχυρωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν ισχύουν στην Κίνα. Μέχρι το 1985 υπήρχε νομικό κενό για τις ευρεσιτεχνίες. Για να είναι έγκυρο οποιοδήποτε αμερικανικό ή παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Κίνα, θα πρέπει να γίνει σχετική αίτηση κατοχύρωσης εκεί. Επιπλέον, οι εταιρείες της Κίνας είναι ελεύθερες να αναπτύξουν προϊόντα και τεχνολογίες που δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη χωρίς τη λήψη αδειών εκμεταλλεύσεως ευρεσιτεχνίας.

Πάρτε το iPhone, για παράδειγμα. Συγκεντρώνει περισσότερα από 1.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αλλά η Apple έχει κάνει αίτηση για μόνο 300 περίπου στην Κίνα και έχει εκδώσει 19. Οποιαδήποτε εταιρεία στην Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει νόμιμα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που δεν είναι κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Κίνα. Νέα προϊόντα που δημιουργούν δεν είναι δυνατόν να εξάγονται προς εδάφη που καλύπτονται από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Apple, δηλαδή μένουν ελεύθερα τα περισσότερα μέρη του κόσμου εκτός από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα μπορούν να δημιουργήσουν με νόμιμο τρόπο νέα προϊόντα και διαδικασίες αναμειγνύοντας και συνδυάζοντας τεχνολογίες από διαφορετικές πηγές και καινοτομώντας με νέους τρόπους.

Οι διαμορφωτές της πολιτικής των ΗΠΑ έχουν από καιρό διαφημίσει τα οφέλη του συστήματος των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ στον κόσμο. Έχουν απαιτήσει από άλλες χώρες να σέβονται τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και να παίζουν σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανόνες. Η Κίνα υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παραβάτες, κλέβοντας και αντιγράφοντας τις αμερικανικές τεχνολογικές καινοτομίες σε μεγάλη κλίμακα. Τώρα η Κίνα μπορεί να κάνει με την πνευματική ιδιοκτησία ό,τι έκανε με τον καπιταλισμό: να προσαρμόσει το αμερικάνικο σύστημά έτσι ώστε να νικήσει τις ΗΠΑ μέσα στο ίδιο της το γήπεδο.

Ο Wadhwa είναι επισκέπτης ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ , ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, και διευθυντής έρευνας του Κέντρου για την Επιχειρηματικότητα και Εμπορευματοποίηση της Έρευνας του Πανεπιστημίου του Ντιουκ. Παρακολουθήστε τον στο twitter—@vwadhwa

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.