Άρθρο στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ με τίτλο «Η «γαλαζοπράσινη παλιοπαρέα» του ΠΑΜΑΚ»

http://www.makthes.gr/news/reportage/56183/

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Κλίμα Φατούρου επιστρέφει στο ΑΠΘ

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ

Ημερομηνία: 31/05/2010

Σε εποχές Δημητρίου Φατούρου φαίνεται ότι γύρισε το ΑΠΘ, αφού πολλοί είναι αυτοί που παρομοιάζουν τον νέο πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο με αυτόν. Από τη μία, ο πολιτικός χώρος από τον οποίον προέρχεται ο ίδιος και οι συνυποψήφιοί του και, από την άλλη, οι προγραμματικές τους απόψεις, κάνουν πολλούς να ανακαλούν εικόνες από τα παλιά.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου
Ο «πολιτικάντης» Γ. Μυλόπουλος -μιας και η ενασχόλησή του με τα συνδικαλιστικά των πανεπιστημιακών και τα του ΠΑΣΟΚ είναι πολύχρονη-, ο «οικολόγος»-βιολόγος Γ. Παντής, η «εναλλακτική» θεολόγος Δ. Λιάλιου και η χαμηλού προφίλ γιατρός Σ. Κουίδου-Ανδρέου συνθέτουν, κατά πολλά «ακαδημαϊκά» blogs, το νέο πρυτανικό σχήμα του ΑΠΘ. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που εκλέγεται στο τιμόνι της πρυτανείας του ιδρύματος ένα «καθαρόαιμο» κεντροαριστερό σχήμα σαν εκείνο του Δ. Φατούρου. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον Γ. Μυλόπουλο προεκλογικά να επισκέπτεται τον «δάσκαλο» που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για την προσωπική του έκθεση. Μην ξεχνάμε ότι οι δύο άντρες προέρχονται εκτός από τον ίδιο πολιτικό χώρο και από την ίδια σχολή. Ωστόσο, το σχήμα «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο επιμένει Ακαδημαϊκά» δεν είχε πάρει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, ούτε υποστηρίχθηκε ιδιαίτερα στον πρώτο γύρο από τους φοιτητές του (σ.σ.: τότε, οι περισσότεροι ΠΑΣΠίτες πήγαν από την πλευρά Σ. Λογοθετίδη»). Στην επαναληπτική ψηφοφορία ωστόσο πήρε αρκετούς με τη δική του πλευρά, μιας και φήμες θέλουν μόνο τους φοιτητές της Νομικής και των ΤΕΦΑΑ να έχουν ψηφίσει Α. Φιλιππίδη λόγω Θ. Χατζηπαντελή. Στο πλευρό του το νικηφόρο σχήμα είχε και τη «Συσπείρωση» των πανεπιστημιακών, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι της Καλών Τεχνών, η οποία εκτίμησε τα περί πολιτιστικού πανεπιστημίου. Γενικά, βέβαια, ο συνδυασμός προτιμήθηκε από τους καθηγητές, οι οποίοι τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο τον ανέδειξαν υποψήφιο της… καρδιάς τους. Επιπλέον, στον δεύτερο γύρο πληροφορίες θέλουν και τον νυν πρύτανη του ΑΠΘ Α. Μάνθο να στηρίζει τον κ. Μυλόπουλο (σ.σ.: στον πρώτο γύρο λένε ότι μαζί με τον αντιπρύτανη του Α. Γιαννακουδάκη βοήθησε τον συνδυασμό του Ν. Καλογήρου, ο οποίος τις επόμενες μέρες κατέβηκε στις κοσμητορικές εκλογές της Πολυτεχνικής και έχασε από τον Ν. Μάργαρη).
Το παρασκήνιο και η ψήφος των φοιτητών
Σε αυτήν τη διαδικασία τα προγνωστικά δεν ήταν εύκολη υπόθεση λόγω της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, ούτε βέβαια η εξαγωγή συμπερασμάτων, αφού η ψηφοφορία γινόταν κατά αλφαβητική σειρά και όχι κατά σχολή. Με τον νόμο Γιαννάκου δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές, ωστόσο το ποσοστό των ψήφων που λαμβάνει κάθε υποψήφιος υπολογίζεται από το άθροισμα των ποσοστών που έλαβε ο συνδυασμός σε κάθε μία από τις κατηγορίες εκλεκτόρων, τούτων πολλαπλασιαζόμενων με τους συντελεστές βαρύτητας 0,50 (ΔΕΠ), 0,40 (φοιτητές) και 0,10 (λοιπό προσωπικό) και ανεξάρτητα από το ποσοστό προσέλευσης της κάθε κατηγορίας εκλεκτόρων. Η προσέλευση είναι μεγάλη ιστορία, κυρίως σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, γι’ αυτό και ζητείται η βαρύτητα της ψήφου τους να κρίνεται ανάλογα με τον αριθμό προσέλευσής τους. Στο ΑΠΘ είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 80.000 φοιτητές, και την πρώτη μέρα προσήλθαν 6.083, ενώ τη δεύτερη 4.215. Η πλειονότητα αυτών που δεν εμφανίστηκαν τη δεύτερη μέρα ανήκε στην ΠΚΣ, την παράταξη του ΚΚΕ, η οποία μετά την ήττα του Γ. Μαργαρίτη στον πρώτο γύρο δεν στήριξε κανέναν. Την καρδιά των φοιτητών και τις δύο μέρες έκλεψε ο Α. Φιλιππίδης. Η ΔΑΠ, που τον στήριξε μαζικά, ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο (σ.σ.: πληροφορίες θέλουν τη ΔΑΠ Ιατρικής να είναι διασπασμένη την πρώτη μέρα, επειδή πρώην πρόεδρος της σχολής προσέλκυσε ένα κομμάτι προς την πλευρά Λογοθετίδη), δεν κατάφερε να εκλέξει αυτή τη φορά πρύτανη. Πάντως, παρά του ότι κανένας από τους ηττημένους υποψηφίους της πρώτης μέρας δεν βγήκε επισήμως να στηρίξει κάποιον από τους δύο επικρατέστερους (Γ. Μυλόπουλο και Α. Φιλιππίδη), οι παρασκηνιακές συμφωνίες έγιναν, έστω και αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Με ενστάσεις στο ΠΑΜΑΚ
Πιο ζοφώδης ήταν η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τον συνδυασμό της ηττημένης των εκλογών Π. Νάσκου-Περράκη να διαμαρτύρεται για μία σειρά ζητήματα. Οι ενστάσεις -για τις οποίες, όπως υποστηρίζουν οι καταγγελλόμενοι, δεν υπήρξαν απαντήσεις- αφορούσαν λάθη στους εκλογικούς καταλόγους και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία στα τμήματα της Νάουσας και της Έδεσσας (σ.σ.: οι υποψήφιοι που δεν εκλέχτηκαν κάνουν λόγο για ανοικτή ουσιαστικά κάλπη, αφού οι λιγοστοί ψήφοι είχαν… ονοματεπώνυμο), καθώς και στην επιλογή της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να υπάρξουν ενστάσεις για το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά πρύτανης εκλέχτηκε ο Γιάννης Χατζηδημητρίου, με αντιπρυτάνεις τους Χρήστο Κωνσταντάτο, Χάρρυ Παπαπανάγο και Αχιλλέα Ζαπράνη, και ποσοστό 57%. Τον συνδυασμό υποστήριξαν μαζικά οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ, των οποίων η συνεργασία ανεβοκατεβάζει «κυβερνήσεις» τα τελευταία χρόνια στο Πα.Μακ., η πλειονότητα των πανεπιστημιακών αλλά και οι νυν πρυτανικές αρχές. Ο συνδυασμός της κ. Π. Νάσκου-Περράκη πήρε 43%, με αρκετούς -τελικά- ανεξάρτητους φοιτητές και δυσαρεστημένους / διαγραμμένους ΠΑΣΠίτες αλλά και το λοιπό προσωπικό να το στηρίζουν. Οι αριστερές παρατάξεις δεν κατέβηκαν συντονισμένα να ψηφίσουν, ενώ όσοι το τόλμησαν ψήφισαν είτε τον συνδυασμό της κ. Περράκη είτε άκυρο / λευκό.
Και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, βέβαια, η αποχή των φοιτητών ήταν μεγάλη, αφού από τους 15.339 ψήφισαν μόνο 1.666.
Γ. ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Νίκησε το ρεαλιστικό σχέδιο
Εργολάβος του εαυτού του, όπως στη θητεία του Δ. Φατούρου, θα γίνει το ΑΠΘ από 1ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για να μην πληρώσουν την οικονομική κρίση ούτε οι φοιτητές ούτε οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα πρύτανή του Γιάννη Μυλόπουλο (φωτ.), ο οποίος θα αναλάβει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το πανεπιστήμιο θα ακολουθήσει το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης, προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι θα αναλάβει την ευθύνη τής υπογραφής των συμβάσεων με τους υπαλλήλους, με σκοπό το μέχρι τώρα εργολαβικό κέρδος να εισρέει στα ταμεία του ΑΠΘ. Την ίδια ώρα, θα αξιοποιήσει την περιουσία τού ΑΠΘ και θα ακολουθήσει τη ρήση «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια». Κατά συνέπεια, μία από τις πρώτες κινήσεις του θα είναι δημοσιοποιούνται όλες οι αποφάσεις και ο απολογισμός του πανεπιστημίου.
Τη νίκη του πάντως που, όπως ισχυρίζεται, την πίστεψε από την αρχή την αποδίδει στο ρεαλιστικό σχέδιο που εκπόνησε με τους συναδέλφους και πλέον συνοδοιπόρους του στην πρυτανεία του ΑΠΘ.
Γ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ας πάνε στον εισαγγελέα
Στον εισαγγελέα ή σε οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη αρχή προτρέπει ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Χατζηδημητρίου (φωτ.) να πάνε όσοι έχουν στοιχεία για σκάνδαλα στο πανεπιστήμιο. Η φημολογία δεν τον αφήνει αδιάφορο, απλώς θεωρεί ότι είναι καθήκον όλων να έχουν στα χέρια τους στοιχεία πριν συκοφαντήσουν κάποιον. Σε ό,τι αφορά τις πελατειακές σχέσεις φοιτητών – καθηγητών, που καταγγελίες αναφέρουν ότι εξυφαίνονται στο ίδρυμα, ο κ. Χατζηδημητρίου τονίζει ότι είναι θέμα υποκειμενικό και πως ο καθένας το κρίνει από την πλευρά του. «Δεν γνωρίζω, πάντως, κάτι μεμπτό», σχολιάζει.
Ένα από τα πρώτα θέματα που θα «κυνηγήσει» είναι το κτιριακό, μιας και δεν έχει γίνει τίποτα ούτε για την παραχώρηση του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου «424» ούτε για την κατασκευή πανεπιστημιακών κτιρίων στα 110 στρέμματα του δήμου Θερμαϊκού. Άμεσα θα προωθήσει πρωτοβουλίες, όπως είναι η «Ώρα του πρύτανη», ο «Συνήγορος του φοιτητή» και ο «Σύμβουλος σπουδών». Βέβαια, θα γίνει και ο αντίστοιχος αγώνας δρόμου για την εξεύρεση χρημάτων, χωρίς να αποκλείεται να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης και εκτός πανεπιστημίου, π.χ. χορηγίες για βιβλία, υποτροφίες. Πάντως, δεν σκοπεύει να αυξήσει τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, καθώς, όπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος-πρύτανης, «σε περιόδους κρίσης όποιος ανεβάζει τιμές χάνει περισσότερα».

Η  «γαλαζοπράσινη παλιοπαρέα» του ΠΑΜΑΚ

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η παντοδυναμία της γαλαζοπράσινης«παλιοπαρέας» που επί χρόνια καθορίζει τα πράγματα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για πρώτη φορά άρχισε να κλονίζεται μερικώς.
Ο εκλεκτός της υποψήφιος, πρύτανης Γιάννης Χατζηδημητρίου, εξελέγη μεν, όπως εξάλλου αναμενόταν, αλλά όχι με το «σταλινικό» ποσοστό της τάξης του 70% ή 80% που περίμεναν οι υποστηρικτές του. Από την άλλη, το διόλου ευκαταφρόνητο 43% που συγκέντρωσε το εναλλακτικό ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής τη Παρούλα Νάσκου-Περάκη, δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΑΜΑΚ αντιδρά στη αναξιοκρατία, που καταγγέλθηκε προεκλογικά και στην ιδιοποίηση του ΑΕΙ.
«Το αποτέλεσμα των πρυτανικών εκλογών πρέπει να βάλλει σε σκέψεις τόσο τα δύο κόμματα εξουσίας όσο και της Αριστεράς. Επιτέλους, πρέπει να ασχοληθούν με τα όσα συμβαίνουν στο πανεπιστήμιό μας και με το πώς άγονται και φέρονται οι εκπρόσωποί τους», σχολίασε στη «Θ» μέλος ΔΕΠ του ΠΑΜΑΚ. «Το ‘σύστημα’ που εξουσιάζει το ΠΑΜΑΚ από την ίδρυσή του δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Αφορά μια ‘παρέα’ καθηγητών που έχει ιδιοποιηθεί το ίδρυμα και εξυπηρετεί διαχρονικά τα δικά της συμφέροντα και τους αρεστούς της, είτε πρόκειται για διδακτικό προσωπικό είτε για φοιτητές…» συνεχίζει και προσθέτει πως στην ίδια «παρέα» είναι δεξιοί, Πασόκοι και κεντροαριστεροί, η δε συγκολλητική ουσία της είναι η διατήρηση της εξουσίας. «Κουμάντο» στο πανεπιστημιακό ίδρυμα φέρονται να κάνουν οι Κουσκουβέλης, Κατρανίδης, Παπαπανάγος, Νούλας, Μαρατζίδης κ.ά. μαζί με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που ελέγχουν την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΠΑΣΠ, Παπαμιμίκο και Σαουλίδη, οι οποίοι θεωρούνται «ισχυροί παίκτες». Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος της ΝΔ που φοίτησε στο ΠΑΜΑΚ κάνει λόγο για ένα «διαχρονικό σύστημα εξουσίας», μια «παρέα που ξεκίνησε επί πρυτανείας Μιχάλη Χατζηπροκοπίου και Γιάννη Τσεκούρα». Η εξουσία που ασκεί είναι απόλυτη. Σήμερα περιγράφεται ως «σύστημα Κουσκουβέλη» και, όπως λένε μέλη ΔΕΠ του ΠΑΜΑΚ, «όποιος είναι κοντά σε αυτό το ‘σύστημα’ ή στους δορυφόρους του εξασφαλίσει την ανέλιξή του». «Πολεμάνε σκληρά όποιον δεν ελέγχουν, μέχρι να δηλώσει υποταγή…» αναφέρει άλλος καθηγητής και σημειώνει πως «μέλη ΔΕΠ έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη για τις διώξεις που βίωσαν και βιώνουν από το πρυτανικό κέντρο. Έχουν δικαιωθεί και, παρά ταύτα, φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».
Ο ρόλος του Σαουλίδη
Σε αυτό το κλίμα φοβίας, όπως παρουσιάζεται από τους συνομιλητές μας, θεωρήθηκε «ηρωική πράξη» η απόφαση τεσσάρων καθηγητών να κατεβάσουν δεύτερο ψηφοδέλτιο στις πρυτανικές εκλογές, κόντρα στο «συστημικό» ψηφοδέλτιο του κ. Χατζηδημητρίου.
Το τελευταίο στήριξαν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Ανδρέα Παπαμιμίκου, αλλά και η ΠΑΣΠ (!) στην οποία διαφεντεύει ο μεταπτυχιακός φοιτητής και φίλος του σημερινού προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος δεν είναι ένας απλός κλασικός «φοιτητοπατέρας». Πρόκειται για σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (ανήκε μάλιστα στο λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» του κομμάτι), είναι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Συκεών, το όνομά του είχε «παίξει» και για υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές, ενώ είναι και αρχηγός της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ. Ο ίδιος εμφανίζεται να έχει προσβάσεις στον σημερινό υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, πρόσφατα μάλιστα τοποθετήθηκε στο δ.σ. του ΟΛΘ.
Τα φιλαράκια του μεταπτυχιακού
«Ο Σαουλίδης και ο Παπαμιμίκος συνεργάζονται άψογα σε όλα», διαβεβαίωσε στη «Θ» φοιτητής οργανωμένος στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και μέλος της ΠΑΣΠ στο πανεπιστήμιο, αφού φρόντισε να τον πετάξει εκτός ο Αν. Σαουλίδης και η παρέα του. Το ερώτημα «Γιατί η ΠΑΣΠ στήριξε στο ΠΑΜΑΚ ένα δεξιό ψηφοδέλτιο, την ώρα που υπήρχε δεύτερο, πολύ πιο κοντά στις θέσεις της;» δεν βρίσκει απάντηση που να συνάδει με τη λογική. Εξήγηση όμως υπάρχει. «Αυτό αποφάσισε ο Αντώνης Σαουλίδης, και αυτό έγινε με κατ’ επίφασιν δημοκρατικές διαδικασίες. Θέλει και αυτός να ελέγχει τα πράγματα, όπως συμβαίνει με τον Παπαμιμίκο. Εξάλλου, ο Ανδρέας και ο Αντώνης είναι φίλοι. Κάνουν το ίδιο μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίες (!) και όλως τυχαίως στο ίδιο μεταπτυχιακό τμήμα μαθαίνουμε ότι φοιτά και η σύζυγος Σαουλίδη. Όλοι βέβαια επιλέχθηκαν με αξιοκρατικό τρόπο», σχολιάζει, με ειρωνική διάθεση, άλλος φοιτητής του ΠΑΜΑΚ. Μας πληροφορούν επίσης ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΠΑΣΠ κατεβαίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο στο μεταπτυχιακό τμήμα… Από αυτά τα δύο πολιτικά στελέχη τα οποία έχουν αγαστή συνεργασία με το καθηγητικό κατεστημένο του ΠΑΜΑΚ κρίνεται η πρόοδος των φοιτητών. «Όλοι οι ΠΑΣΠίτες δίνουν τα μαθήματά τους μόνο όταν είναι επιτηρητής ο Σαουλίδης. Στελέχη της ΠΑΣΠ, όπως και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κάνουν μεταπτυχιακό χωρίς να έχουν τα προσόντα. Οι νεοεισακτέοι φοιτητές, μόλις αντιληφθούν τι συμβαίνει, ή προσπαθούν να αποκτήσουν διαύλους επικοινωνίας με τους συγκεκριμένους πυρήνες εξουσίας του ΠΑΜΑΚ ή προσπαθούν να μη τους καταχωρήσουν στους ‘μαύρους’ καταλόγους τους», μας καταγγέλλουν.
«Οι «φύλακες» έχουν γνώση για το τι συμβαίνει στο ΠΑΜΑΚ. Μένει να δούμε πόσο θα επιτρέψουν ακόμη στα πρόσωπα αυτά και στο καθηγητικό κατεστημένο να ιδιοποιείται το πανεπιστήμιο», σημειώνει με νόημα πανεπιστημιακός δασκάλος
Η «Θ» στις 29 Μαρτίου
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η «Θεσσαλονίκη» από τις 29 Μαρτίου είχε προαναγγείλει ότι νέος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα είναι ο Γιάννης Χατζηδημητρίου. Το εν λόγω ρεπορτάζ αναφερόταν στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ και στη δράση του σημερινού της προέδρου Ανδρέα Παπαμιμίκου στο ΠΑΜΑΚ, όπου ανδρώθηκε πολιτικά. Τότε, καθηγητές του ΑΕΙ μας είχαν πει ότι το «σύστημα Κουσκουβέλη» έχει αποφασίσει ότι θα προωθήσει για πρύτανη τον Γιάννη Χατζηδημητρίου και πως μένει να αναλάβει τα της εκλογής του ο Αν. Παπαμιμίκος αμέσως μετά τις εκλογές της ΟΝΝΕΔ. Ο πρόεδρος πλέον της ΟΝΝΕΔ έδωσε μεγάλο αγώνα στο ΠΑΜΑΚ, αφού στο ΑΠΘ το ψηφοδέλτιο που στήριξε η ΝΔ ήρθε δεύτερο και έπρεπε να παρουσιάσει προσωπική επιτυχία. Το σύστημα που διοικεί επί χρόνια το ΑΕΙ κατάφερε να πάρει τετραετή παράταση μέσα από τις περίεργες συμμαχίες που υπάρχουν, όμως για πρώτη φορά οι ανεξάρτητοι φοιτητές, καθώς και πολλά μέλη ΔΕΠ και του προσωπικού, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους…
ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.