Αφιέρωμα στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ με θέμα «Κάτι σάπιο υπάρχει… στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας»

Κάτι σάπιο υπάρχει… στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=75702

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Παιχνίδια εξουσίας, συμφέροντος και συναλλαγής «στοιχειώνουν» το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι καταγγελίες για μοίρασμα αξιωμάτων, για περιθωριοποίηση ή διώξεις μελών ΔΕΠ που ύψωναν το… ανάστημά τους σε ομάδες εξουσίας, ο «πόλεμος» των αγωγών, καθώς και το πόρισμα-καταπέλτης του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση της καθαριότητας διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα πίσω από τις πόρτες του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Οι… ψίθυροι εξελίχθηκαν σε κραυγές κατά της διαπλοκής.

«Ηταν και είναι κράτος εν κράτει. Ολα στηρίζονται σε ένα δούναι και λαβείν», αναφέρει πρώην μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που απολύθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Το όργιο της διαπλοκής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναδεικνύεται μέσα από καταγγελίες μελών ΔΕΠ του ιδρύματος, που περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τι συνέβαινε στις αίθουσες των συνελεύσεων και στις εκλογές των διδασκόντων. «Παρέες» και ομάδες εξουσίας φρόντιζαν για την προώθηση των ημετέρων, ορθώνοντας εμπόδια στους «μη αρεστούς», όπως αναφέρουν πανεπιστημιακοί κύκλοι. Τα βέλη στρέφονται και κατά του πρώην πρύτανη Ηλία Κουσκουβέλη, τον οποίο κατηγορούν ότι προσπαθούσε να επιβάλει τη σιωπή. «Για όσους είχαν κριτική στάση και διαφωνούσαν με τις πρακτικές της διοίκησης τους επιφυλάχθηκε… ειδική μεταχείριση. Επικρατεί κλίμα φοβίας. Ειδικά οι νεότερες βαθμίδες φοβούνται να πουν το όνομά τους», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Σταύρος Μαυρουδέας.

«Εάν είσαι… καλό παιδί»

Σε αυτά τα «παιχνίδια εξουσίας» εκτιμάται ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών εξαρτήσεις: η εκλογή του μέλους ΔΕΠ στην επόμενη βαθμίδα, τα προσοδοφόρα μαθήματα στα μεταπτυχιακά, η συμμετοχή σε πάσης φύσεως προγράμματα και σεμινάρια. «Εάν είσαι… καλό παιδί, θα πάρεις μάθημα στα μεταπτυχιακά, ειδάλλως θα μείνεις εκτός. Να σημειωθεί ότι τα μέλη ΔΕΠ μπορούν να βγάλουν ένα δεύτερο μισθό διδάσκοντας στα μεταπτυχιακά, καθώς η διδακτική ώρα στοιχίζει περί τα 150 ευρώ», επισημαίνει η Αννίτα Φλώρου, πρώην μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η αξιοκρατία, τα προσόντα και η αφοσίωση στην εκπαίδευση φέρονται να περνούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε δεύτερη μοίρα, αφού κυριαρχούσαν άλλα κριτήρια. Βέβαια, ανάλογα νοσηρά φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας και ενδεχομένως σε μεγαλύτερη έκταση. «Υπάρχει πάντα μία ομάδα εξουσίας που μοιράζει την… πίτα. Η σχέση εξάρτησης μεταξύ χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων μελών ΔΕΠ οφείλεται στην εξέλιξη των πρώτων στην επόμενη βαθμίδα. Μέσω αυτού του μηχανισμού ασκείται τεράστια πίεση και εδραιώνεται η εξουσία», υποστηρίζουν πανεπιστημιακοί.

Δεν είναι τυχαίο, όπως τονίζει έμπειρος καθηγητής, πως στις διάφορες επιτροπές ανακυκλώνονται συνεχώς τα ίδια πρόσωπα.

Στα άκρα η σύγκρουση

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η διαφορετική άποψη λέγεται ότι «τιμωρούνταν» με περιθωριοποίηση του διαφωνούντος. Αυτό μπορεί να σημαίνει, βάσει των καταγγελιών, καθυστέρηση στην εξέλιξη, αποκλεισμό από μεταπτυχιακά ή επιτροπές, ακόμη και δίωξη. «Οι δήθεν »καταγγελίες» ανακυκλώνονται ξανά και ξανά. Η αλήθεια είναι απλή. Κατά την παρελθούσα τετραετία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έγιναν πάνω από 250 εκλογές νέων μελών ΔΕΠ ή εξελίξεις. Σε ελάχιστες από αυτές οι επιδιώξεις των ενδιαφερομένων δεν ευοδώθηκαν και γι’ αυτό, συνήθως, φταίει κάποιος άλλος! Ετσι, ό,τι δεν επιτεύχθηκε διά της ευθείας οδού καταγγέλλεται ως σκάνδαλο και επιχειρείται να επιτευχθεί με εξωθεσμικούς τρόπους», αντιτείνει ο κ. Κουσκουβέλης.

Πάντως, οι κόντρες μέσα σε συνεδριάσεις ορισμένων τμημάτων άρχισαν να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και πανεπιστημιακοί να καταλήγουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο «πόλεμος» των αγωγών υποδηλώνει το «εύφλεκτο» κλίμα που επικρατεί στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως άλλωστε και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας.

«Αυτήν τη στιγμή δε νομίζω ότι υπάρχει κλίμα φόβου μέσα στο πανεπιστήμιο. Υπήρξαν κάποιες συγκρούσεις, αλλά αυτά είναι φαινόμενα που συμβαίνουν σε όλα τα πανεπιστήμια και σε όλες τις μικρές κοινωνίες», δηλώνει ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, τονίζοντας πως τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν σχεδόν 190 εξελίξεις μελών ΔΕΠ και σε λιγότερες από 10 παρουσιάστηκαν προβλήματα. «Επιπλέον, τα μεταπτυχιακά είναι αυτοδιοικούμενα. Η διοίκηση ασκείται από τα τμήματα, που αποφασίζουν και κάνουν τις αναθέσεις των μαθημάτων. Επομένως, η Πρυτανεία δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει», συμπληρώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.

«Βρίσκονται στο απυρόβλητο»

Η Αννίτα Φλώρου είχε προσληφθεί το 2002 ως λέκτορας στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το 2005 κατέθεσε τα χαρτιά της για να εξελιχθεί στη βαθμίδα της επίκουρης καθηγήτριας. «Εναντιώθηκαν και άφησαν να εννοηθεί ότι η διαδικασία θα προχωρήσει θετικά, εάν συμμορφωθώ με τις υποδείξεις τους», επισημαίνει η κ. Φλώρου.

Υστερα από δύο χρόνια (το 2007), αφού συνεδρίασαν το εκλεκτορικό σώμα και η αρμόδια επιτροπή, αποφάνθηκαν αρνητικά για την εξέλιξή της με το επιχείρημα ότι το διδακτορικό της δεν έχει συνάφεια με το αντικείμενο της θέσης. «Κατά 99% ήταν τα ίδια άτομα που με εξέλεξαν λέκτορα το 2002. Τότε υπήρχε συνάφεια, ενώ το 2007 δεν υπήρχε. Επί πέντε χρόνια δίδασκα Λογιστική και ποτέ δεν προέκυψε τέτοιο ζήτημα», υποστηρίζει η πρώην διδάσκουσα. Στη μέση του εξαμήνου της αφαίρεσαν το μάθημα της Λογιστικής και έκτοτε ξέσπασε η διαμάχη.

«Δημιούργησαν και μου ανέθεσαν τέσσερα επιλεγόμενα μαθήματα, τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, δεν άπτονται του αντικειμένου μου, δηλαδή της Λογιστικής», εξηγεί η ίδια. Προσέφυγε τέσσερις φορές στο Διοικητικό Εφετείο και δικαιώθηκε, αλλά οι αποφάσεις, όπως λέει, δεν εφαρμόζονταν μέχρι το 2009 από τη γενική συνέλευση του Τμήματος. Παράλληλα, προέβη σε καταγγελία στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας να διενεργηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Στο πόρισμά του το ελεγκτικό όργανο ζητούσε από τον τότε πρύτανη, Ηλία Κουσκουβέλη, να παραπέμψει στο πειθαρχικό όλα τα μέλη ΔΕΠ που δε συμμορφώνονταν με την απόφαση του δικαστηρίου. «Δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Τελικά, το 2009 μου ανέθεσαν μάθημα που είχε σχέση με το αντικείμενό μου. Τον περασμένο Απρίλιο κρίθηκα δεύτερη (και τελευταία βάσει του νόμου) φορά για να εξελιχθώ στη βαθμίδα της επίκουρης καθηγήτριας, αλλά η απόφαση ήταν αρνητική. Τελικά, απολύθηκα τον Ιούνιο του 2010, ενώ βρισκόμουν σε άδεια ανατροφής τέκνου και έγκυος στο δεύτερο παιδί», εξηγεί η κ. Φλώρου και συμπληρώνει: «Ορισμένοι έχουν μάθει να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, διότι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Οχυρώνονται πίσω από την έννοια της συλλογικής ευθύνης και της ιδιότητας του μέλους της γενικής συνέλευσης. Αν κερδίσω μία υπόθεση στα δικαστήρια, την αποζημίωση θα κληθεί να την πληρώσει το πανεπιστήμιο, δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος, ενώ οι καθηγητές μένουν ατιμώρητοι».

Ο τότε πρόεδρος του τμήματος και ομότιμος σήμερα καθηγητής, Δημήτρης Παπαδόπουλος, αναφέρει για την υπόθεση: «Η κ. Φλώρου ήταν φοιτήτριά μου, της έδωσα συστατική επιστολή για να πάει στην Αγγλία. Φρόντισα να έρθει στη Θεσσαλονίκη και την ψηφίσαμε για λέκτορα. Στη συνέχεια, όμως, όταν πήγε για επίκουρος, εξετάσαμε το έργο της με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και είδαμε ότι δεν υπάρχει συνάφεια του διδακτορικού της με το αντικείμενο της υπό προκήρυξη θέσης, που ήταν η Λογιστική». Ωστόσο, το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί εκλέχτηκε την πρώτη φορά. «Αυτό είναι προσωπικό μου σφάλμα. Ως φοιτήτριά μου και με πολύ καλές σπουδές στο εξωτερικό, της είχα μεγάλη εμπιστοσύνη ότι μου έλεγε την αλήθεια. Μάλιστα, της είπα στη γενική συνέλευση να προκηρύξουμε μία θέση στην Εταιρική Διακυβέρνηση, αλλά αρνήθηκε», απαντά ο κ. Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας την κ. Φλώρου «πολύ καλή επιστήμονα».

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΤΟ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση και καταγγελίες για περιθωριοποίηση

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=75704

Χωρίς μεταπτυχιακό μάθημα βρέθηκαν το 2005 οι Θωμάς Χατζηγάγιος και ο Ελευθέριος Σκαλίδης, οι οποίοι υπηρετούν ως μέλη ΔΕΠ στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Η μη ανάθεση του μαθήματος προκάλεσε τη διαμαρτυρία των δύο διδασκόντων, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν.

«Πώς γίνεται ανταγωνιστικό ένα μεταπτυχιακό ελληνικού πανεπιστημίου; Οταν λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων πανεπιστημίων. Μέσα στα διεθνή μεταπτυχιακά Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής δεν υπάρχει μάθημα Νομικής πουθενά στον κόσμο», αντιτείνει ο πρώην πρόεδρος του τμήματος.

Τα προβλήματα δεν έλειψαν και από τη διαδικασία εξέλιξης του κ. Χατζηγάγιου (επτά υπέρ και δύο κατά). Η υπόθεση αναπέμφθηκε από τον κ. Κουσκουβέλη με το επιχείρημα ότι το βιογραφικό του ήταν ελλιπές, ενώ είχε «παρέλθει η προθεσμία προς έλεγχο νομιμότητας», όπως λέει ο κ. Χατζηγάγιος.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια η εξέλιξη δύο αναπληρωτών καθηγητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, του Σταύρου Μαυρουδέα και του Λευτέρη Τσουλφίδη, οι οποίοι φαίνεται ότι ανήκαν στην κατηγορία των «μη αρεστών».

«Οταν συγκροτήθηκε το εκλεκτορικό, ο πρώην αντιπρύτανης, Στέλιος Κατρανίδης, είχε συμφωνήσει για τη σύνθεση του σώματος των εξωτερικών κριτών. Εκ των υστέρων διαφώνησε με τη διαδικασία ανάδειξης του τελευταίου αναπληρωματικού εξωτερικού κριτή. Το επιχείρημα αυτό δεν είχε καμία νομική υπόσταση», υποστηρίζει ο κ. Μαυρουδέας, ο οποίος εξελέγη το 2007 στη θέση του τακτικού καθηγητή. Οι καθυστερήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και μάλιστα ο κ. Μαυρουδέας είχε ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα για την επίδοση των πρακτικών. «Τότε παρενέβη ο κ. Κουσκουβέλης, ενώ δεν είχε δικαίωμα σε εκείνη τη φάση, ζητώντας να αλλάξει η διαδικασία συγκρότησης του εκλεκτορικού. Ο τότε πρόεδρος του τμήματος αρνήθηκε τη μη σύννομη απαίτηση του πρύτανη», λέει ο κ. Μαυρουδέας.

Η εκλογή τελικά αναπέμφθηκε από τον κ. Κουσκουβέλη ως μη σύννομη για κακή σύνθεση του εκλεκτορικού, ενώ την ίδια… τύχη είχε και η εξέλιξη του κ. Τσουλφίδη. «Ο πρώην πρύτανης έκανε αναπομπή με προσχηματικούς λόγους, που σχετίζονταν με το γεγονός ότι δεν είχαν κληθεί οι καταλληλότεροι. Αυτός, όμως, δεν ήταν ο καταλληλότερος για να το κρίνει αυτό», αναφέρει ο κ. Τσουλφίδης.

«Προσφιλές επιχείρημα»

Για τις υποθέσεις των κ.κ. Μαυρουδέα και Τσουλφίδη ο πρώην αντιπρύτανης, Στ. Κατρανίδης, δηλώνει στον «ΑτΚ» ότι είχε διαφωνήσει ως προς τη νομότυπη συγκρότηση του εκλεκτορικού. «Κατά τη διάρκεια, ωστόσο, της διαδικασίας είχα τοποθετηθεί και για την ουσία των υποψηφιοτήτων. Οι ίδιοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησαν να μην ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία. Το γεγονός ότι το ΣτΕ δεν έχει εκδώσει απόφαση ίσως αυτό αναδεικνύει και το σύνθετο του προβλήματος», συμπληρώνει ο κ. Κατρανίδης. Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς διδασκόντων περί αποκλεισμού των «μη αρεστών», ο κ. Κατρανίδης απαντά ότι αυτό αποτελεί συχνά προσφιλές επιχείρημα όσων δεν ευοδώνεται η διαδικασία εκλογής τους. «Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζονται προβλήματα ακαδημαϊκής ουσίας ή νομικής φύσεως, τα οποία έχουν αποτελέσει τον πραγματικό λόγο της μη εκλογής», προσθέτει ο πρώην αντιπρύτανης.

«Κώφευε το υπουργείο Παιδείας»

Ερωτηματικά προκαλεί και ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας, που είχε γίνει αποδέκτης καταγγελιών τα προηγούμενα χρόνια από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Μία αναφορά στον πρώην υπουργό Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη εξαφανίστηκε χωρίς να πάρει καν αριθμό πρωτοκόλλου», όπως καταγγέλλει ο κ. Μαυρουδέας, και συνεχίζει: «Η δεύτερη αναφορά, με την οποία ζητούνταν να γίνει ο έλεγχος νομιμότητας της εκλογής μου και του κ. Τσουλφίδη από το υπουργείο, παρά τις τρεις θετικές γνωμοδοτήσεις του Ε’ Τμήματος και της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, απορρίφθηκαν από τον κ. Στυλιανίδη».

Ο καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης θεωρεί πως το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε τα τελευταία χρόνια από τη στενή σχέση της απερχόμενης διοίκησης με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο συστηματικά κώφευε στις καταγγελίες των διδασκόντων και διαφόρων φορέων για ανομίες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσουλφίδης τονίζει την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Εν προκειμένω, το υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους, αλλά το ίδιο θα πρέπει να παρέμβει, αφού πρόκειται για πειθαρχικά παραπτώματα και ενέχουν δόλο. Τα ζητήματα αυτά ούτε και η Δικαιοσύνη μπορεί να τα καταλάβει στο απαιτούμενο βάθος ούτε και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θα πρέπει να υφίστανται το τεράστιο ψυχικό αλλά και το χρηματικό κόστος προκειμένου να αποταθούν και προπάντων να αναμένουν από τη Δικαιοσύνη. Εξάλλου, τα ίδια τα μέλη της »παρέας» το λένε ευθέως: »Αν θέλεις, πήγαινε να δικαιωθείς στο Συμβούλιο Επικρατείας», δηλαδή σε ένα διάστημα που κατά μέσο όρο διαρκεί γύρω στα πέντε έτη και μάλιστα μετά από αίτηση προτεραιότητας! Μόνον αν υπάρξουν κυρώσεις από πλευράς υπουργείου, τότε μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο», υποστηρίζει ο κ. Τσουλφίδης.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.