Άρθρο του Γ.Αγγέλη με τίτλο «Γιατί επιμένουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

Γιατί επιμένουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

 

Του Γιάννη Αγγέλη

Οι διαρροές από το τι συζητήθηκε στην συνάντηση του Eurogroup εξακολουθούν να επιμένουν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όχι μόνο τέθηκε προς συζήτηση αλλά επιπλέον υπήρξαν προτάσεις για το πως ακριβώς θα μπορούσε να γίνει.

Η πρόταση που συζητήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμπλέκει το Ταμείο διάσωσης (EFSF) ως διαμεσολαβητή εγγυήσεων προς την Ελλάδα ώστε να χρηματοδοτηθεί με χαμηλού επιτοκίου  δάνεια με τα οποία θα επαναγοράσει με όρους αγοράς, δηλαδή με haircut, τα ομολογιακά δάνεια που ήδη έχουν γίνει με υψηλό επιτόκιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τη Γερμανία η οποία επιμένει ότι αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί αργότερα στο πλαίσιο της «συνολικής λύσης» η οποία αν και θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των κεφαλαίων και του ρόλου του Ταμείου (με τη δυνατότητα να αντικαταστήσει την ΕΚΤ στην αγορά κρατικών ομολόγων) συνοδεύεται από όρους για αλλαγή σε εξαιρετικά αυστηρό επίπεδο των όρων εποπτείας και άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής για τις χώρες που θα καταφεύγουν σ΄ αυτό… Στην πραγματικότητα απαιτεί την απαλλοτρίωση της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών που θα πάρουν βοήθεια από το Ταμείο. Προσφέρεται μάλιστα να συζητήσει το ενδεχόμενο επίσπευσης της λειτουργίας του νέου Μηχανισμού πριν από το 2013.

Όπως υποστήριξαν στο Capital.gr στελέχη της Κομισιόν, η επιμονή της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει μια πραγματική αιτία και αυτή είναι η αναγνώριση της πραγματικότητας ότι η δραματική δημοσιονομική εξυγίανση αναγκαστικά οδηγεί την οικονομία σε πολύ χαμηλά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας. Και έτσι, αδυναμίας να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες λόγω τόκων και χρεολυσίων πληρωμές του δημόσιου χρέους.
Ήδη το 2011 οι πληρωμές τοκοχρεωλυσίων αγγίζουν το πρωτοφανές ποσό του 25% του ΑΕΠ και η τάση αυτή συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια με την οικονομία να δημιουργεί μια σχέση ΑΕΠ και χρέους που πολύ δύσκολα θα μπορεί να εξυπηρετηθεί…

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.