Ο μισός ελληνικός χρυσός βρίσκεται σε Λονδίνο, ΗΠΑ, Ελβετία

Ο μισός ελληνικός χρυσός βρίσκεται σε Λονδίνο, ΗΠΑ, Ελβετία

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=53752951

Η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών σε δεύτερη σχετική επερώτηση του Κ.Αϊβαλιώτη του ΛΑΟΣ, έδωσε μία σαφή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το κράτος τα αποθέματά του στο πολύτιμο μέταλλο.

 

Ο κ.Κουσελάς σημείωσε ότι «η χώρα μας είναι τριακοστή στον κόσμο, με βάση την κατάταξη του World Gold Council για τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως. Το ήμισυ, λοιπόν, σχεδόν απ’ αυτά τα αποθέματα χρυσού φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο δεν έχουν μετακινηθεί εδώ και δεκαετίες. Το υπόλοιπο φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού ήδη από τις πρώτες δεκαετίες που ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος. Την τακτική αυτή της κατανομής των αποθεμάτων χρυσού δεν την ακολουθεί μόνο η χώρα μας. Την ακολουθούν όλες οι κεντρικές τράπεζες. Και το κάνουν αυτό για λόγους που έχουν σχέση με τη διασπορά των κινδύνων».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι διαθέσιμα χρυσού σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών φυλάσσονται, με ετήσιο κόστος 90.000 ευρώ:

  • στην Τράπεζα της Αγγλίας «για ιστορικούς λόγους», γιατί εκεί πήγαν από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
  • στη Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ)
  • μικρό μέρος από το τέλος της δεκαετίας του 1960 στην ελβετική τράπεζα UBS, επειδή η ελβετική κεντρική τράπεζα Swiss National Bank δεν προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης.

Οι τρεις ξένες τράπεζες διαθέτουν την πιο υψηλή εξειδίκευση σε υπηρεσίες φύλαξης του χρυσού, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο κ.Κουσελάς διέψευσε τη φήμη που κυκλοφόρησε σε ΜΜΕ ότι μέρος του ελληνικού χρυσού φυλάσσεται στη «Merrill Lynch» σαν υποθήκη συμβολαίων ανταλλαγής χρεών την  περίοδο 2001-2002, ως «παντελώς ανυπόστατη».

Σχολίασε μάλιστα ότι «δυστυχώς το τελευταίο διάστημα γινόμαστε όλο και συχνότερα μάρτυρες ενός Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που βασίζεται ορισμένες φορές σε ισχυρισμούς ή απόψεις που όχι μόνο δεν αντέχουν στο βάσανο της λογικής αλλά πολύ περισσότερο στο βάσανο του δημοκρατικού διαλόγου».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s