Μάλλον η αντιπαράθεση ΕΕ-ΗΠΑ στο νομισματικό πόλεμο αγριεύει

Ε.Ε. και ΗΠΑ με συνταγές…του 1930

http://thenetwar.com/2010/06/e-e-ke-ipa-me-sintages-tou-1930/

 

Οταν ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τζον Κέρι ρώτησε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ την προηγούμενη εβδομάδα για το τι πρέπει να κάνει η Κίνα για να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία, έλαβε αντ΄αυτού ως απάντηση για το τί θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη.

Η συνομιλία ανάμεσα στον Γερουσιαστή και τον Γκάιτνερ είναι χαρακτηριστική του ολοένα και βαθύτερου χάσματος που ανοίγεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με σημείο αιχμής τη διασφάλιση όσον το δυνατόν καλύτερα της οικονομικής ανάκαμψης.

dfgt6677 xl Ε.Ε. και ΗΠΑ με συνταγές...του 1930Μετά από δύο περίπου χρόνια συναφών οικονομικών πολιτικών, οι δύο περιοχές αρχίζουν να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους, με τη Γερμανία να πιέζει για άμεση περιστολή των δημοσίων δαπανών και τις ΗΠΑ να συστήνουν υπομονή, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Και εν όψει τη συνόδου κορυφής του G20 στο Τορόντο την προσεχή εβδομάδα, οι διχογνωμίες γίνονται ολοένα και πιο συχνές.

Για πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, η γραμμή της Γερμανίας θυμίζει το 1937 όταν οι ΗΠΑ έκαναν ξαφνική στροφή σε πιο αυστηρά μέτρα ενώ για τη Γερμανία η παλαιά «πληγή» είναι ο υπερπληθωρισμός.

Οπως η Κίνα, η Γερμανία και η Ιαπωνία εξάγουν τυπικά περισσότερα από αυτά που εισάγουν, κατά συνέπεια είναι επόμενο να αναφέρεται ο Γκάιτνερ και στις τρεις χώρες κάθε φορά που κάνει λόγο για εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Το Σεπτέμβριο, όταν ο Γκάιτνερ πρωτοστάτησε της αμερικανικής πρωτοβουλίας για εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα αποτελούσε το κατεξοχήν σημείο συζήτησης και δεν γινόταν ειδική αναφορά στην Ευρώπη.

Μόνο όμως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο Γκάιτνερ φέρεται να έχει κάνει 44 αναφορές στις «ευρωπαϊκές πλεονασματικές χώρες».

Στο διάστημα αυτό, ο Γκάιτνερ επισκέφθηκε το Βερολίνο για να προειδοποιήσει ότι μία πιο περιοριστική πολιτική ενέχει κινδύνους για την ανάκαμψη, έστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών του G20 εκφράζοντας τις ανησυχίες του για εξασθενημένη ζήτηση σε Ευρώπη και Ιαπωνία και υπενθύμισε στις χώρες του G20 για τη «σημασία των οικονομικών πολιτικών που λειτουργούν προς το κοινό συμφέρον».

Παρά τις παρεμβολές του Γκάιτνερ, το τελικό ανακοινωθέν του G20 αποτύπωσε τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ορισμένες χώρες να επιταχύνουν το ρυθμό εξυγίανσης.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν μεν ότι τα σημερινά επίπεδα χρέους είναι ιδιαίτερα υψηλά, όμως οι απόψεις τους ως προς τον τρόπο και τον χρόνο αντιμετώπισή τους επηρεάζονται από τις μνήμες της Μεγάλης Υφεσης τη δεκαετία του 1930.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s