Περίπατο πάει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρώ

Περίπατο πάει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρώ

Aρθρο: Οpinion Post στις 16 Μαρτίου 2011

Μετά τους Πορτογάλους είμαστε οι πλέον απογοητευμένοι από το κοινό νόμισμα!

 

Τα δύο τρίτα (67%) των πολιτών στις χώρες της ευρωζώνης θεωρούν ότι το ευρώ αποτελεί θετικό στοιχείο για την Ευρώπη, ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με το ποσοστό εκείνων που είχαν την ίδια γνώμη το 2009 (70%) σημειώνει ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων κ. Ο. Ρεν έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο ευρώ και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, οι ΄Ελληνες εμφανίζονται δεύτεροι στη κατάταξη των πολιτών με την χαμηλότερη εμπιστοσύνη στο ευρώ (65% θεωρούν ότι είναι θετικό) μαζί με τους Ισπανούς και τους Γάλλους, ενώ οι πιο σκεπτικιστές εμφανίζονται οι Πορτογάλοι (61% θεωρούν θετικό το ευρώ). Στον αντίποδα, Ιρλανδοί (85%), Λουξεμβούργιοι (81%) και Βέλγοι (75%) εμφανίζονται οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του κοινού νομίσματος.

Απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Ρεν ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί σε ποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης έχει συμβάλει σε αυτή την εξέλιξη. Ο Φινλανδός επίτροπος ανέφερε πως οι μέχρι στιγμής έρευνες δεν επιτρέπουν τον προσδιορισμό πιθανής σχέσης μεταξύ ενός γεγονότος όπως η κρίση του δημόσιου χρέους και της υποστήριξης προς το ευρώ. Παρόλαυτα υπογράμμισε πως το ευρώ είναι σταθερό ως νόμισμα, τόσο από πλευράς τιμών, όσο και από πλευράς συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ωστόσο, καθώς η κρίση του δημόσιου χρέους έχει αναδείξει ελλείψεις στη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, η Επιτροπή έχει διατυπώσει νομοθετικές προτάσεις για την κάλυψη των ελλείψεων αυτών, όπως η ενίσχυση της διακυβέρνησης μαζί με ενισχυμένη μικρο και μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα συμβάλουν στην αποτροπή παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.