Ενώ διάφοροι φαεινοί αστέρες της οικονομίας (Παπακωνσταντίνου, «μεταρρυθμιστές οικονομολόγοι», τράπεζες κλπ.) προβλέπουν ανάπτυξη και από το το 2011, το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση 4,12% για το 2011 το ΚΕΠΕ

Οι εκτιμήσεις για βαθειά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το 2011 ολοένα και αυξάνουν.

Προσδοκίες & Πραγματικότητα

Πρώτα το European Economic Advisory Group (EEAG) – στενά συνδεδεμένο με την ΕΕ και την Γερμανία – προέβλεψε ύφεση -3.5% για το 2011. Ακολούθησε, η Τράπεζα της Ελλάδος (στην φετεινή έκθεση του Διοικητή) προβλέποντας -3%. Τώρα το ΚΕΠΕ – στην 4μηνιαία έκδοση «Οικονομικές Εξελίξεις» (http://www.kepe.gr/pdf/Outlook/teuxos_14gr_contents.pdf) – προβλέπει ύφεση -4.12% για το 2011 (από πρόβλεψη -3.48% τον Ιανουάριο του 2011).

Είναι διασκεδαστικό να αντιπαραβάλει τις προβλέψεις αυτές με τις αρχικές προβλέψεις του Μνημονίου:

2009: -1,2

2010: -0,3

2011:  1,5

2012:  1,9

2013:  2,5

(Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών, Ιανουάριος 2010)

Βέβαια έκτοτε, και αφού η πραγματικότητα έχει κυριολεκτικά κουρελιάσει όλες τις εκτιμήσεις του Μνημονίου, οι προβλέψεις αυτές έχουν επανειλημμένα αναθεωρηθεί αλλά κάθε νέα αναθεώρηση έπεσε πάλι έξω καθώς αποδείχθηκε υπεραισιόδοξη.

Οι προβλέψεις για την φετινή χρονιά είναι κρίσιμες γιατί υποτίθεται – σύμφωνα με το σχέδιο του Μνημονίου – ότι το 2011 είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης. Σημειωτέον ότι κάποια σκιρτήματα ανάπτυξης είναι αναγκαία για να βελτιωθεί (1) ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ καθώς και (2) ο λόγος δημοσιονομικού ελλείμματος προς ΑΕΠ πριν την υποτιθέμενη φερέγγυα έξοδο της Ελλάδας για δανεισμό στις διεθνείς χρηματαγορές και για την συμμόρφωση της με τις απαιτήσεις των κανόνων της ΕΕ.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς επίσης ότι εκτός από την κυβέρνηση και την τρόικα και διάφοροι άλλοι είχαν όχι μόνο υποστηρίξει αλλά πλειοδοτήσει στις φαιδρές αυτές προβλέψεις. Ενδεικτικά θυμίζω διάφορους «μεταρρυθμιστές οικονομολόγους» (εδώδιμους αλλά και της Εσπερίας) αλλά και οικονομολόγους τραπεζών. Μάλιστα όλοι αυτοί προέβλεπαν – μέσω διάφορων «εμβριθών» υποθέσεων – ότι οι «μεταρρυθμίσεις» του Μνημονίου που έχουν διαλύσει την ελληνική οικονομία θα έδιναν ένα bonus στην ανάπτυξη. Τώρα μάλλον έχει πέσει «απορία ψάλτου βυξ» ή ετοιμάζονται οι νέες «εμβριθείς» μελέτες που θα αποδίδουν την αποτυχία των προβλέψεων όχι στη λανθασμένη οικονομική θεωρία και πολιτική και στα λανθασμένα οικονομικά υποδείγματα τους αλλά στην απουσία «μεταρρυθμιστικής τόλμης» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που δεν έχει διαλύσει αρκετά τα δικαιώματα των εργαζομένων και την δομή της ελληνικής οικονομίας.

Πέρα όμως από τις προπαγανδιστικές ανοησίες των επίσημων Οικονομικών – που πλέον απευθύνονται φανερά σε χαχόλους – η πραγματικότητα είναι ότι ο συνδυασμός συντηρητικών προκυκλικών (υφεσιακών) πολιτικών του Μνημονίου (δηλαδή το μπαίνουμε βαθύτερα στην ύφεση ελπίζοντας ότι θα βγούμε γρηγορότερα) με την αποδιάρθρωση της ελληνικής (καπιταλιστικής) οικονομίας (με στόχο την υποτιθέμενη γρήγορη αναδιάρθρωση της σε νέες βάσεις) έχει οδηγήσει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και την οικονομία σε αφασία.

Αν η ύφεση για το 2011 κινηθεί στα επίπεδα του -3.5% με -4.2% αυτό σημαίνει ότι το 2011 όχι μόνο δεν είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης αλλά ότι θα ακολουθήσει το λιγότερο άλλη μία χρονιά. Αν μάλιστα η ύφεση το 2011 ξεπεράσει τις προβλέψεις αυτές και κινηθεί στα φετινά επίπεδα (περίπου -4.5%) τότε η υφεσιακή ακολουθία μακραίνει περισσότερο και πιθανά μπορεί και να επιταχυνθεί. Δηλαδή η οικονομία να μπει σε ένα ακόμη χειρότερο καθοδικό σπιράλ.

Αν υπολογίσει κανείς χονδρικά την μείωση του ΑΕΠ τα χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου (συμπεριλαμβανόμενων και των μέτριων προβλέψεων για εφέτος) τότε η συνολική μείωση του ΑΕΠ φθάνει τα επίπεδα του 10%. Βέβαια η επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς – παρά τα συστημικά παπαγαλάκια που αποδίδουν την κρίση σε κάποιες μυθικές υπερβολικές μισθολογικές αυξήσεις – ιδιαίτερα οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι καθώς και ο αυξημένος πληθωρισμός (ο οποίος παρεμπιπτόντως βελτιώνει λίγο την εικόνα της ύφεσης καθώς «φουσκώνει» το ΑΕΠ) έχουν αφαιμάξει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα τους. Με βάση τα παραπάνω η ελληνική οικονομία, χάριν του Μνημονίου, βαδίζει προς τα πίσω με ταχύτατους ρυθμούς ενώ η εισοδηματική θέση των εργαζόμενων οπισθοχωρεί ακόμη γρηγορότερα.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου αλλά και τραπεζικοί οικονομολόγοι έρχονται και δηλώνουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει το 2012 αλλά πιθανά και από το τελευταίο 3μηνο του 2011. Καλά εμάς μας δουλεύουν αλλά μήπως δουλεύουν και τους εαυτούς τους;

Ύφεση 4,12% «βλέπει» για το 2011 το ΚΕΠΕ

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/636426/Article.aspx

Αρνητική παραμένει η προοπτική της ελληνικής οικονομίας για το 2011, με την ύφεση να προβλέπεται να διευρυνθεί στο 4,12% του ΑΕΠ, έναντι ύφεσης 3,48% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) (19 Απριλίου 2011).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΠΕ, η απόκλιση των δύο εκτιμήσεων οφείλεται κυρίως στη διαπιστωθείσα μεγαλύτερη της προβλεπομένης συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 (-6,6%), όπως εμφανίστηκε μετά την τελευταία αναθεώρηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οι δυσμενέστερες εκτιμήσεις για το 2011 υποδηλώνουν τη διατήρηση των συνθηκών ύφεσης στην ελληνική οικονομία και συνάδουν με την παρατηρηθείσα και αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας.

Το ΚΕΠΕ εκτιμά πως ενδεχόμενες θετικές συνέπειες από μέτρα (όπως η ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου, η ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών ή η έναρξη των διαδικασιών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας), δεδομένων των αναπόφευκτων χρονικών υστερήσεων, θα συμβάλουν κυρίως στη διαμόρφωση ευνοϊκότερης προοπτικής για την ελληνική οικονομία από το 2012 και μετά.

One response to “Ενώ διάφοροι φαεινοί αστέρες της οικονομίας (Παπακωνσταντίνου, «μεταρρυθμιστές οικονομολόγοι», τράπεζες κλπ.) προβλέπουν ανάπτυξη και από το το 2011, το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση 4,12% για το 2011 το ΚΕΠΕ

  1. Σας έχω ακούσει αρκετές φορές και αναρωτιέται ο κάθε λογικός άνθρωπος βλέπει αυτά που λέτε, η κυβέρνηση δεν βλέπει;δεν ακούει;και ποιον έχουν συμβουλο;να ενωθούν τα μυαλά της χώρας κάντε κάτι Ολοι μαζι ΔΕΝ παει αλλο επιτέλους οι εθναρχες που ΕΙΝΑΙ;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s