Μερικά σύντομα σχόλια σχετικά με την υπόθεση ‘Spiegel’

Υπόθεση Spiegel: Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και κάποια φωτιά …

Το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel έχει όλα τα στοιχεία που μπορούν να βαφτίσουν ένα περίεργο παιχνίδι όπου πίσω από τα φαινόμενα κρύβονται άλλες βαθύτερες και σκοτεινές διεργασίες.

Αν αφήσουμε πίσω τα διάφορα φθηνά προπαγανδιστικά κόλπα (ιδιαίτερα των κυβερνητικών κύκλων), είναι φανερό ότι κάτι τρέχει αυτές τις μέρες μέσα στους ιθύνοντες κύκλους της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας. Προμηνύονται ακόμη χειρότερες εξελίξεις για την δύστυχη χώρα μας και τον λαό της. Το εάν πλέον θα πληρώσει και το ελληνικό κεφάλαιο μέρος της λυπητερής είναι παράπλευρο ζήτημα και στο κάτω-κάτω πρόβλημα του: αυτό μας έφερε εδώ που βρισκόμαστε και αυτό μας οδηγεί ακόμη παρακάτω στο γκρεμό.

Το δημοσίευμα του Spiegel, εάν διαβαστεί προσεκτικά, έχει τρεις άξονες και αντίστοιχους αποδέκτες.

Πρώτον, φορτώνει την κυβέρνηση Παπανδρέου με νέα κρυφά σχέδια (από αυτά έχει κάνει ήδη πολλά πάντα με ερασιτεχνικό και βλακώδη τρόπο και με χυδαία προπαγανδιστικά ψέματα) εξόδου από το ευρώ. Πρόκειται πράγματι για προβοκάτσια της Γερμανικής αστικής τάξης απέναντι στο βραβευμένο από αυτήν (θυμηθείτε την άρκτο (;) του Βερολίνου) ΓΑΠ γιατί – όπως φάνηκε και με την υπόθεση του Ελληνικού και του Κατάρ (βλέπε ΗΠΑ)) θεωρεί ότι την πουλά στην αμερικανική αστική τάξη. Και πως θα μπορούσε να κάνει αλλιώς! Η πρόσφατη ενεργοποίηση Σημίτη με την προβολή των σχεδίων αναδιάρθρωσης (δηλαδή ελεγχόμενης χρεωκοπίας) – που επίσης έβαλε ένα καρφί στο φέρετρο Παπανδρέου – δεν είναι επίσης άσχετη. Το πρώτο αυτό ζήτημα αφορά κυρίως τα ελληνικά πράγματα.

Δεύτερον, εμφανίζει τον Σόιμπλε σαν μαχητή κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ καθώς υποστηρίζεται (ορθά ) ότι αυτό θα κάνει μεγάλη ζημιά στην ΕΕ συνολικά (και στο υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκό Δ’ Ράιχ). Εδώ ο στόχος φαίνεται να είναι η ενδο-γερμανική αντιπαράθεση και ιδιαίτερα οι ισχυρές εκείνες φωνές μέσα στην γερμανική αστική τάξη που, μετά το ξεζούμισμα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, υποστηρίζουν την τελειωτική αφαίμαξη της και το πέταγμα του κουφαριού της στη χωματερή. Απέναντι σ’ αυτό η κυρίαρχη μέχρι σήμερα τάση μέσα στη γερμανική αστική τάξη ανταπαντά ότι η ΕΕ ως έχει – και οι περιφερειακές της χώρες – είναι ακόμη χρήσιμη στο γερμανικό κεφάλαιο και επίσης το κόστος ριζικής αναδιάρθρωσης της είναι ακόμη μεγαλύτερο από κάποιες μικρές παροχές γερμανικών κεφαλαίων για την συντήρηση της. Εδώ ο αποδέκτης φαίνεται να είναι η ενδο-γερμανική συζήτηση.

Τρίτον, ο τρίτος αποδέκτης μάλλον είναι άλλες ηγεμονικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας και ιδιαίτερα η Γαλλία. Το Γερμανικό κεφάλαιο έχει ήδη εκβιάσει την Γαλλία στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αυτό έχει κάνει έξαλλους τους Γάλλους καθώς αγνοήθηκαν και η ρομαντική βόλτα στην παραλία (εν είδει ερωτευμένων) Μέρκελ και Σαρκοζύ αποδείχθηκε κοροϊδία. Επίσης, γιατί οι Γερμανοί (και οι συν αυτοις) τονίζουν ότι δεν σκοπεύουν να βάλουν πολλά λεφτά στο τραπέζι για την διατήρηση της ΕΕ ως έχει και ότι και άλλοι πρέπει να πληρώσουν (εν προκειμένω το γαλλικό κεφάλαιο ιδιαίτερα με τις τράπεζες του και την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος). Αλλά επίσης γιατί το Γαλλικό κεφάλαιο φοβάται ότι έτσι όπως πιέζεται (από την κρίση) και πιέζει (τους υπό αυτό) το Γερμανικό κεφάλαιο σε λίγο μπορεί να έρθει και η σειρά της Γαλλίας. Με το δημοσίευμα του Spiegel η Γερμανία επισείει ένα φόβητρο λέγοντας σαφώς ότι εάν δεν συναινέσει μπορεί να έρθουν χειρότερα (είτε από την Γερμανία είτε/και από τις περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες).

Υπάρχουν επίσης ορισμένα «ύποπτα» σημεία αυτές τις μέρες. Πρώτον, η τρόικα εμφανίζεται να έρχεται αγριεμένη και να ζητά ακόμη μεγαλύτερες σπονδές αίματος από τον ελληνικό λαό αλλά πλέον και κομμάτια από την σάρκα του ελληνικού κεφαλαίου. Μάλιστα τα σενάρια για μη-καταβολή ή μερική καταβολή της 5ης δόσης του ματωμένου μνημονιακού δανείου δίνουν και παίρνουν. Δεύτερον, η αιφνίδια αποκάλυψη των κρυφών (;) τμημάτων της συνέντευξης του ρέκτη «σοσιαλιστή» Στρως-Καν έχει φέρει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα όρια της παράκρουσης.

Φαίνεται ότι ο Γερμανικός ιμπεριαλισμός κάτι ετοιμάζει. Όχι την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ, γιατί γνωρίζει ότι από αυτό, προς το παρόν, θα χάσει – πόσο μάλλον εάν γινόταν από ένα λαϊκό κίνημα στη χώρα μας και σε μία σοσιαλιστική προοπτική). Μάλλον πιέζει για νέα δυσβάστακτα αντιλαϊκά μέτρα αλλά και μετατροπή μεγάλων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου σε απλούς επιστάτες και ανθυποδιευθυντές του. Επιπλέον φαίνεται ότι πιέζεται χρονικά – και όχι μόνο – οπότε εγκαταλείπει τις κομψότητες και τους λεπτούς χειρισμούς και προχωρά γρήγορα και με χοντροκομμένο τρόπο (που όμως ελλοχεύει κινδύνους).

Απέναντι σε όλα αυτά η ελληνική αστική τάξη και το ψοφοδεές πολιτικό υπηρετικό προσωπικό της αδυνατεί να κάνει σχεδόν το παραμικρό. Το μόνο που φαίνεται να παλεύει (;) ακόμη είναι η διατήρηση κάποιων θυλάκων καπιταλιστικής δραστηριότητας (και ιδιαίτερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος).

Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ο κόσμος της εργασίας και η Αριστερά (και κυρίως η κομμουνιστική Αριστερά). Ο κόσμος της εργασίας πληρώνει ολοένα και ακριβότερα τους τυχοδιωκτισμούς και τις νέες «Μεγάλες Ιδέες» του ελληνικού κεφαλαίου. Πληρώνει επίσης την αυξημένη ιμπεριαλιστική κυριαρχία των ηγεμονικών κέντρων της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας. Μέχρι πριν λίγο φάνηκε να έχει σκιρτήματα αντίστασης και ίσως και ανατροπής τα οποία όμως σήμερα έχουν υπογειοποιηθεί πλήρως. Βασικός υπαίτιος γι’ αυτό είναι η ελληνική Αριστερά και φυσικά όχι το υποταγμένο και καθεστωτικό τμήμα της (από αυτό δεν μπορεί να περιμένει κανείς τίποτα) αλλά το τμήμα της εκείνο που επιμένει ακόμη στην κόκκινη προοπτική. Η στρατηγική και τακτική αφασία του τελευταίου, η ανυπαρξία μίας σύγχρονης λενινιστικής στρατηγικής και η υποκατάσταση της από θρησκευτικές αντιπαραθέσεις μεσαιωνικών καλογήρων οδηγεί στην παραίτηση και στην ήττα το εργατικό και το λαϊκό κίνημα. Εάν η κατάσταση αυτή δεν ανατραπεί τότε το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο μαύρο για τον λαό μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.