Ο Ρουμπίνι στον Independent δηλώνει ότι θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας (αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας) από το ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία

Σε μία – ολίγον εξυπνακίστικη ομολογουμένως – συνέντευξη του στον Independent ο Ρουμπίνι δηλώνει ότι θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας (αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας) από το ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία για προφανείς λόγους. Δηλαδή ότι η παραμονή τους μέσα στην ΟΝΕ καταδικάζει τις χώρες αυτές σε μία διαρκή ύφεση.

Άλλος ένας «συνομώτης» αποκαλύπτεται! Θυμηθείτε τα συντονισμένα δημοσιεύματα, λίγο καιρό πριν, του ΒΗΜΑΤΟΣ και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ περί αντεθνικής «συνομωσίας της δραχμής» για την οποία πρέπει περίπου να επιληφθεί η ΕΥΠ και τα αντίστοιχα τιτιβίσματα διάφορων κυβερνητικών παπαγάλων. Μάλιστα ένας συνομώτης τον οποίο ο ΓΑΠ πρώτα κατήγγειλε και μετά συνάντησε τετ-α-τετ.

Το ζήτημα όμως δεν είναι οι προπαγανδιστικές αθλιότητες κυβερνητικών και συστημικών κέντρων αλλά το πραγματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει το Μνημόνιο την χώρα μας: διαρκής επιδείνωση της οικονομίας, πλήρης αποτυχία του φανερού τουλάχιστον σχεδιασμού του Μνημονίου (γιατί για το εάν υπάρχει κρυφός και τι πραγματικά προβλέπει εμείς οι πτωχοί ιθαγενείς αγνοούμαι, πάντα προς χάριν της δημοκρατίας) και φυσικά καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Για οποιονδήποτε με μία στοιχειωδώς καθαρή ματιά είναι φανερό ότι το παιχνίδι μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «στημένο» σε βάρος μας και δεν επιδέχεται βελτίωσης. Το αντίθετο, επιδεινώνεται διαρκώς. Η μόνη λογική λύση είναι η αποδέσμευση από το καταστροφικό πλαίσιο της ΕΕ. Και μάλιστα όχι μόνο από την ΟΝΕ και το ευρώ – γιατί όπως έχω υποστηρίξει αυτό είναι ανεπαρκές και αδιέξοδο από μόνο του – αλλά συνολικά από την ΕΕ.

Το τραγικό είναι ότι τα σενάρια αυτά τα εξετάζουν και τα ηγεμονικά ευρωπαϊκά κέντρα (βλέπε Γερμανικός ιμπεριαλισμός). Όπως φάνηκε και από την υπόθεση Spiegel, προς το παρόν τα χρησιμοποιούν σαν μπαμπούλα τόσο στο εσωτερικό τους όσο και απέναντι στην ψοφοδεή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (βλέπε Γαλλία) για να πειθαναγκάσουν όλους αυτούς στις επιλογές τους. Πριν ακόμη πέσει ο κουρνιαχτός της υπόθεσης Spiegel, το πραγματικό μάλλον επίδικο αποκαλύφθηκε: νέο Μνημόνιο για την χώρα μας και πολυετής μετατροπή της σε οικονομικό (τουλάχιστον) προτεκτοράτο. Όμως τα ηγεμονικά ευρωπαϊκά κέντρα εξετάζουν, πιο πίσω, και το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή «ενοποίηση» (ένας συγκαλυπτικός όρος για αυτή την λυκοπαρέα) να εξαντλεί πλέον τα οφέλη που τους παρέχει. Τότε θα αλλάξουν οι γεωπολιτικές επιλογές τους και το ενδεχόμενο πετάγματος χωρών εκτός ΟΝΕ αλλά πιθανά και εκτός ΕΕ (ή ότι θα πάει να την αντικαταστήσει) είναι πολύ πιθανό. Τότε, δυστυχώς, η αποδέσμευση από την ΕΕ δεν θα γίνει με όρους που να ωφελούν την χώρα μας και τον λαό της αλλά έτσι όπως θα βολεύει αυτά τα ηγεμονικά ευρωπαϊκά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του euro2day.gr για την συνέντευξη Ρουμπίνι.

Ρουμπίνι: Πιθανή έξοδος Ελλάδας από το ευρώ

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/638500/Article.aspx#

Αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας και ενδεχομένως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια και πιθανότητα εξόδου τους από την ευρωζώνη μέσα στην πενταετία, λόγω πολιτικών πιέσεων, «βλέπει» ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Nouriel Roubini.

Σε συνέντευξή του στην Independent, ο κ. Roubini εκτιμά πως οι κρίσεις στην ευρωζώνη θα επιμείνουν και είναι θέμα «εάν αντί για πότε» θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ υποστηρίζει πως η Ελλάδα «έχει ξεπεράσει τα όρια».

Ο κ. Roubini θεωρεί πως η ευρωζώνη θα μπορέσει να «κρατήσει» τα επόμενα επόμενα 1-2 χρόνια και πως το θέμα θα είναι η ομαλή αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων χρεών –πρώτα της Ελλάδος και στη συνέχεια ενδεχομένως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, στην περίπτωση που αποτύχουν τα Plan A τους.

Σε ορίζοντα 5ετίας, θεωρεί πως είναι απόλυτα πιθανό οι πολιτικές πιέσεις σε ορισμένες «περιφερειακές» οικονομίες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) να οδηγήσουν κάποιες από αυτές σε έξοδο από την ευρωζώνη, ώστε να μην χρειαστεί να υποστούν μια «μόνιμη στασιμότητα ή ύφεση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s