Σύντομη περίληψη της αυριανής ομιλίας μου στην ημερίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

ημερίδα, με θέμα

«ΤΟ ΧΡΕΟΣ»

Κοσμητεία Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

 

«Η ελληνική κρίση:

κρίση χρέους ή κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας;»

 

Σταύρος Δ. Μαυρουδέας

Αν. Καθηγητής ΠΑΜΑΚ

e-mail: smavro@uom.gr

web: https://stavrosmavroudeas.wordpress.com

Περίληψη

Τα κυρίαρχα Οικονομικά (που είναι σε μεγάλο βαθμό υπαίτιες για την σημερινή οικονομική κρίση) αλλά και αρκετές ριζοσπαστικές αναλύσεις (π.χ. θεωρία της χρηματιστικοποίησης) υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007-8 είναι απλά μία χρηματοπιστωτική κρίση. Δεν προέρχεται από την «πραγματική» οικονομία (της παραγωγής προϊόντων) αλλά από την αμετροέπεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ανικανότητα του συστήματος να ελέγξει και ρυθμίσει αποτελεσματικά το πρώτο. Επιπλέον, τα κυρίαρχα Οικονομικά έχουν ήδη εξαγγείλει το τέλος της οικονομικής κρίσης. Γι’ τα τελευταία η κρίση της ελληνικής οικονομίας είναι αυτοτελής και προέρχεται από δημοσιονομικές υπερβολές που οδήγησαν στην κρίση χρέους. Ακολούθως η ελληνική κρίση επιμόλυνε (το περίφημο contagion) άλλες αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες και πυροδότησε την τρέχουσα διασάλευση των θεμελίων της ΕΕ.

Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες απόψεις, η Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία αποδεικνύει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεκινά από την «πραγματική» οικονομία και αποτελεί μία κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου λόγω πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους. Η κρίση αυτή κάθε άλλο παρά έχει ξεπερασθεί σήμερα. Τουναντίον, παρά τα τεράστια (νομισματικά και δημοσιονομικά) προγράμματα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας – που είναι υπαίτια για την γενικευμένη εκτόξευση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δανεισμού – το ξεπέρασμα της δεν είναι βέβαιο. Ιδιαίτερα προβληματίζει η περίπτωση μίας δεύτερης καταβύθισης (double dip) μόλις σταματήσουν τα προγράμματα αυτά.

Η κρίση της ελληνικής οικονομίας είναι μία δίδυμη κρίση. Αφενός, προέρχεται από την γενικότερη κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου. Αφετέρου όμως επιδεινώνεται από την συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η τελευταία αποτελεί την σημερινή «Μεγάλη Ιδέα» του ελληνικού κεφαλαίου που έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την χώρα. Η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική διέξοδος είναι η αποδέσμευση της Ελλάδας όχι μόνο από την ΟΝΕ (γιατί αυτό μόνον είναι και τεχνικά και πολιτικά ατελέσφορο) αλλά συνολικά από την ΕΕ και η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας σε νέες βάσεις και προς όφελος της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.