Η Κύπρος μπαίνει, αργά (;) αλλά σταθερά στο στόχαστρο των ηγεμονικών ευρωπαϊκών ιμπεριαλισμών

Πριν λίγο καιρό είχα επισημάνει κάποια δημοσιεύματα (Γερμανικά και Αγγλο-σαξωνικά) καθώς και κάποιες κινήσεις που έδειχναν ότι το βρώμικο παιχνίδι που παίχθηκε (και παίζεται) σε βάρος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να επαναληφθεί σε βάρος της Κύπρου με την συνέργεια (όπως πάντα) εσωτερικών παραγόντων. Μάλλον, ο διοικητής της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας Ορφανίδης (με θητεία στο ΔΝΤ αν θυμάμαι καλά) παίζει ένα κρίσιμο ρόλο σε αυτό.

Το ακόλουθο δημοσίευμα των FT (μεταφρασμένο από το euro2day.gr (http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/639227/ArticleFTgr.aspx) συντείνει στα προαναφερθέντα.

Η Κύπρος παρακολουθεί ανήσυχη την κρίση

By Lex
Δημοσιεύθηκε: 07:47 – 13/05/11

Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της ευρωζώνης. Έχει επιπλέον το πιο σοβαρό άνοιγμα στην παραπαίουσα Ελλάδα.Η νήσος, που υιοθέτησε το ευρώ το 2008, έχει αντεπεξέλθει σχετικά καλά στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Αλλά, με μια πολύ μικρή οικονομία, έναν τεράστιο κλάδο offshore χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ογκώδεις τράπεζες, φοροδιαφυγή, χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και έναν κομμουνιστή για πρόεδρο, στα ταμπλό ανάβουν ήδη τα κόκκινα λαμπάκια. Τώρα, το άνοιγμα στην Ελλάδα θέτει έναν πρόσθετο και πιο άμεσο κίνδυνο.

Η Standard & Poor’s εκτιμά ότι οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν 31 δισ. ευρώ σε κρατικά και τραπεζικά ομόλογα της Ελλάδας. Το μέγεθος αντιστοιχεί σχεδόν στο 170% του ΑΕΠ και συγκεντρώνεται σε δύο τράπεζες: την Τράπεζα Κύπρου και τη Marfin Popular Bank.

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει καλή κεφαλαιοποίηση: με εκτιμώμενο συντελεστή 14 κεφαλαίων tier one το 2011, μπορεί να απορροφήσει αρκετές απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επενδυτές προεξοφλούν κάποιο ρίσκο στην Κύπρο. Το spread ανάμεσα στο 5ετές ομόλογο της χώρας και σε εκείνο της Ισπανίας έχει διευρυνθεί από τις 20 στις 135 μονάδες βάσης από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Υπάρχουν και ορισμένες ανησυχίες για την οικονομία. Η Κύπρος έχει μέσο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 6% από το 1995, που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις καταθέσεις κατοίκων του εξωτερικού. Οι δημόσιες δαπάνες επίσης ξεπερνούν την οικονομική ανάπτυξη. Κι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.Η Κύπρος διαθέτει ένα μίγμα από ιρλανδικά, ελληνικά και πορτογαλικά χαρακτηριστικά. Οι επενδυτές και οι ρυθμιστές καλό θα είναι να παρακολουθούν στενά όσα συμβαίνουν στη Λευκωσία.


ΠΗΓΗ: FT.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.