Ένα ενδιαφέρον σχόλιο στο Badmoney.gr: ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων

Ένα ενδιαφέρον σχόλιο στο Badmoney.gr. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων. Γίνεται ολοένα και πιο πιθανό ένα μεγάλο πατατράκ στους κυβερνητικούς και συστημικούς σχεδιασμούς. Η χρεοκοπία που χρησιμοποιείται σαν φόβητρο για τους εργαζόμενους μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή από τους σκυλοκαβγάδες των αστικών τάξεων της ΕΕ.

Η αποτυχία της ελληνικής αστικής τάξης, ακόμη και με τα δικά της κριτήρια και με βάση τα δικά της συμφέροντα, είναι προφανής.

Το πρώτο Μνημόνιο έχει ήδη πέσει έξω (παρά τις διαδοχικές αναθεωρήσεις του επί το αντιλαϊκότερο) ακόμη και με τα δικά του τεχνικά κριτήρια. Το Μεσοπρόθεσμο είναι ήδη ξεπερασμένο. Όσο για τη νέα «σωτηρία» της χώρας με την συμφωνία των Βρυξελλών αποδεικνύεται ήδη ότι έχει μικρότερη υπόσταση από τα ντοματάκια Βρυξελλών.

Τα αδιέξοδα και οι αντιθέσεις των ηγεμόνων της ΕΕ είναι τόσο μεγάλα που αδυνατούν να παράγουν έστω και βραχυπρόθεσμες λύσεις. Όσο για την ελληνική αστική τάξη, αυτή «μοιραία και άβουλη» (όπως έλεγε ο ποιητής), προτάσσει πειθήνια τα οπίσθια στους προηγούμενους και ταυτόχρονα λυσσομανά ενάντια στους εργαζόμενους. Μάλιστα όσο περισσότερες καρπαζιές μαζεύει από τους πρώτους τόσο περισσότερο αγριεύει με τους δεύτερους.

Οι ανοησίες με τους Φινλανδούς του κατά τα άλλα πολυπράγμονος Ευαγγ.Βενιζέλου είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα. Το πιο ενδιαφέρον – και τραγικό για τους απλούς εργαζόμενους – είναι η δήλωση του για την πιθανότητα νέων μέτρων εάν πέσουν έξω τα τωρινά σχέδια. Φυσικά ακολούθησαν οι γνωστές διαψεύσεις δια πρωθυπουργικών χειλέων, που όπως συνήθως πρακτικά επιβεβαιώνουν την απειλή. Η σημερινή εξουσία μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την Μαρία Αντουανέττα και τα γνωστά ευφυολογήματα της περί παντεσπανίου ως αντίδοτο στην έλλειψη ψωμιού. Ξεχνά όμως τις γκιλοτίνες που ακολούθησαν.

 

Η χρεοκοπία που έρχεται και τα σενάρια διαφυγής με πρόωρες κάλπες

http://www.badmoney.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3194&catid=44&Itemid=73

Monday, 22 August 2011 00:58

titanikosΠριν στεγνώσει το μελάνι των συγκρατημένα αισιόδοξων δηλώσεων του πρωθυπουργού και άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών περί «αποφυγής της χρεοκοπίας» με το νέο «πακέτο» δανείων, που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν την απειλή μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που αν επαληθευθεί οδηγεί τη χώρα όχι σε επιλεκτική, αλλά σε κανονική και άτακτη χρεοκοπία!

Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μόνιμου προεδρεύοντος του Eurogroup, ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι η επόμενη δόση του δανείου δεν θα εκταμιευθεί τελικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας τον Σεπτέμβριο, όπως είχαν σχεδιάσει οι ηγέτες της ΕΕ στις 21 Ιουλίου, ώστε να μιλάμε για μια επανεκκίνηση του ελληνικού προγράμματος, με τα νέα δάνεια και τα απομεινάρια των παλαιών να ενσωματώνονται σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, που θα εκτελεσθεί από το EFSF. Αυτό θα συμβεί διότι, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να εγκριθούν οι τροποποιήσεις στο καταστατικό του EFSF από ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Αυτό σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο πάμε για άλλη μία εκταμίευση δόσης από το αρχικό δάνειο των 110 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί σε διακρατική βάση από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Η έκτη, λοιπόν, δόση του «παλαιού» δανείου (και όχι η πρώτη του «νέου») θα εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προχωρούν σε μια υπενθύμιση με νόημα, που μας επαναφέρει στην παλιά, γνωστή συζήτηση νέων μέτρων υπό την απειλή χρεοκοπίας: «Η Ελλάδα θα λάβει τη νέα δόση ύψους 8 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, «με την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει τους συμφωνηθέντες στόχους». Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η »τρόικα» θα είναι στην Αθήνα από τα μέσα Αυγούστου και μετά και θα παραδώσει την έκθεσή της στις αρχές Σεπτεμβρίου και τότε είναι που θα ληφθεί η απόφαση».

Η διατύπωση «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μαύρο χιούμορ από τον εκπρόσωπο του προεδρεύοντος του Eurogroup. Ο κ. Βαγγ. Βενιζέλος διαπίστωσε από πρώτο χέρι, στις συζητήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, αυτήν την εβδομάδα, ότι μπορεί οι Ευρωπαίοι να μην έχουν πρόβλημα στη διαδικασία εκταμίευσης της δόσης, έχει όμως η ελληνική κυβέρνηση τεράστιο πρόβλημα στην εκπλήρωση των (ανεδαφικών) στόχων του Μνημονίου!

Θα πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα, αλλά έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας από τον διεθνή μηχανισμό στήριξης: Στην τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας, μετά την οποία εγκρίθηκε η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, η «τρόικα» έκανε ουσιαστικά μια λαθροχειρία ολκής, προκειμένου να παρακάμψει την αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τους στόχους του Μνημονίου:

Με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα τελικά στοιχεία από την Αθήνα, η «τρόικα» άφησε… λευκά τα κρίσιμα «κουτάκια» στον πίνακα, όπου σε κάθε αξιολόγηση αναφέρονται τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία, ώστε να αντιπαραβληθούν με τους συμβατικούς στόχους και να βγει συμπέρασμα για το αν η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Αυτό έγινε, στην πραγματικότητα, επειδή όλα τα στοιχεία που υπήρχαν παρέπεμπαν σε ιλιγγιώδεις αποκλίσεις, όπως φάνηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το α’ εξάμηνο του έτους. Εκεί είδαμε ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού «ξέφυγε» στα 12,747 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο των 10,374 δισ. ευρώ.

Όμως, αυτή η μεθόδευση, όπου ουσιαστικά το ΔΝΤ παραβίασε τις πάγιες αρχές του καταστατικού του, χρηματοδοτώντας μια χώρα που δεν εκπληρώνει το «conditionality» (όροι) του δανείου, δεν μπορεί να συνεχισθεί, γιατί έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από εκπροσώπους μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών στο συμβούλιο του Ταμείου, όπως ενημέρωσε η κ. Κ. Λαγκάρντ τον κ. Βενιζέλο στην Ουάσινγκτον. Αυτές οι ενστάσεις κορυφώθηκαν στην πρώτη συζήτηση του ελληνικού προβλήματος που έγινε την Πέμπτη, με τους εκπροσώπους της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, δηλαδή τριών επιφανών μελών του G20, να διατυπώνουν ζωηρές αμφιβολίες για το αν πρέπει να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ δεν πιάνει τους στόχους του προγράμματός της. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ακόμη και μετά την τελευταία ρύθμιση (βλ. αναδιάρθρωση), που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο, που έμεινε «αφανές» από την προηγούμενη διαδικασία αξιολόγησης, είναι ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά αρνήθηκαν να προσυπογράψουν την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που συνοδεύει κάθε έκθεση της «τρόικας», ρίχνοντας νερό στον μύλο όσων πιστεύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι μια χαμένη υπόθεση.

Advertisements

One response to “Ένα ενδιαφέρον σχόλιο στο Badmoney.gr: ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων

 1. Ίσως πρέπει, η αριστερά να συζητήσει σοβαρά τη σοβαρή πιθανότητα όλα όσα έχουν συντελεστεί και όσα σύντομα θα συντελεστούν, να αναδείξουν ένα πρόβλημα δημοκρατίας. Είμαστε μπροστά σε ένα προνουτσιαμέντο μίας βελούδινης εκτροπής από την τυπική αστική δημοκρατία δυτικού τύπου. Τα στοιχεία βοναπαρτισμού (σε μία Made in Greece εκδοχή του) είναι ορατά και κυρίως συγκροτούν σταδιακά ένα ισχυρό ιδεολογικό υποσύνολο για να διεκδικήσουν την αποδοχή τους ή έστω την ανοχή τους από την ελληνική κοινωνία.
  Είναι φανερό ότι η παραπάνω προσέγγιση δεν εξαντλείται στην προφανή όξυνση της καταστολής (ΜΑΤ), την «αναβάθμιση» της ποιότητας της καταστολής (αυρες νερού, οδοφράγματα, πλαστικές σφαίρες, ειδικές μονάδες τύπου κ.λπ.) αλλά περιλαμβάνει και τους δικαϊκούς μηχανισμούς, τα ΜΜΕ κ.ά.
  Η «αναβάθμιση» συνοδεύεται από τη θεσμική (νομοθετική) ενίσχυση των μηχανισμών αυτών (π.χ. έλεγχος και ενδεχομένως περιορισμός στη χρήση του διαδικτύου, αυστηρότερες ποινές με χρήση διατάξεων των «τρομονόμων» κ.λπ.).

  Επίσης ένα σχόλιο για την ελληνική αστική τάξη και τη συμπεριφορά της. Χωρίς να υπάρχει γραμμική σχέση θα ήθελα να θυμίσω ότι σε «κρισιμες» στιγμές η αστική τάξη παρουσιάζει ένα περίεργο ας το ονομάσουμε διχασμό. Ένα τμήμα της συνομολογεί, υποτάσσεται και εξυπηρετεί τον κατακτητή και ένα τμήμα της δραπετεύει και οργανώνει την επιστροφή της στο μέλλον και υπό την εγγύηση της ισχύος των συμμάχων της. Ο Τσολάκογλου συνθηκολογούσε και χρηζόταν πρωθυπουργός και ο Γεώργιος Β΄μαζί με το άλλο πολιτικό προσωπικό δραπεύεαι στη Μ. Ανατολή για να επανέλθει με την εγγύση των τάνκ του Σκόμπυ…

  Αυτά πολύ αφαιρετικά και επιγραμματικά… και ελπίζω εντός θέματος.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.