Την ώρα που η κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ καταγγέλουν «συνομωσίες της δραχμής» μελετούν (;) οι ίδιοι και σίγουρα οι Δυτικοί πάτρωνες τους αντίστοιχα σενάρια.

Δημοσιεύματα και κυβερνητικές διαψεύσεις (από αυτές που μάλλον επιβεβαιώνουν το αντίθετο) περί μελετών αλλά και μία αποκαλυπτική συνέντευξη ενός επιφανούς μέλους της Γερμανικής αστικής τάξης.

Προβληματίζονται για να μας κάνουν με τους δικούς τους όρους (μάλλον σαν ένα εξαρτημένο «φίδι στο τούνελ», όπως στον προ-ευρώ EMS) αυτό που – μαζί με την συνολική αποδέσμευση από την ΕΕ θα έπρεπε με τους δικούς μας όρους να τους είχαμε ήδη κάνει εμείς.

———————————————————————————————————

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΡΙΖΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ

Σενάρια αναδιάρθρωσης μέχρι εξόδου από το ευρώ

Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΣΤΕΒΗ

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=305561

Με απ’ ευθείας ανάθεση και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, η Ελλάδα απασχολεί κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία, η οποία εδώ και ένα χρόνο εξετάζει τον τρόπο ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και τη δυνατότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Είδαν έξοδο στη Ρώμη, αλλά με ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ε.Ε. Είδαν έξοδο στη Ρώμη, αλλά με ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ε.Ε. Στις 27 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάθεση του ρόλου χρηματοοικονομικών συμβούλων για το εν εξελίξει πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στις τράπεζες ΒΝΡ Paribas, Deutsche Bank και HSBC.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η συνεργασία της κυβέρνησης με τη νεοϋορκέζικη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb (πλήρες όνομα «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP») «ως διεθνούς νομικού συμβούλου (…) σε σχέση με την εφαρμογή του PSI». Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ε», όμως, η πρόσληψη της εν λόγω εταιρείας κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι.

Ποια είναι η Cleary Gottlieb

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες δικηγορικές εταιρείες της Νέας Υόρκης, με εξειδίκευση σε τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις. Η εταιρεία εδραιώθηκε μέσω της ανάμειξής της στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και, πιο πρόσφατα, της Ισλανδίας.

Επικεφαλής της ομάδας που θα δουλέψει στην Ελλάδα και «αστέρας» της εταιρείας σε ζητήματα αναδιάρθρωσης χρέους είναι ο δικηγόρος Λι Μπούχαϊτ, ο οποίος εκπροσώπησε τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και της Αργεντινής κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους.

Ο κ. Μπούχαϊτ είχε αρχίσει να ασχολείται με το ελληνικό θέμα πολύ πριν η εταιρεία του προσληφθεί από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα εξέδωσε, σε συνεργασία με τον καθηγητή Δικαίου του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, Μίτου Γκουλάτι, δύο μελέτες. Η πρώτη, τον Απρίλιο του 2010, είχε τίτλο «Πώς να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος», ενώ η δεύτερη, του Απριλίου 2011, «Ελληνικό χρέος: Τα τελικά σενάρια».

Και οι δύο μελέτες, οι οποίες είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, εξετάζουν εις βάθος το νομικό καθεστώς των ελληνικών ομολόγων και τις εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η ολική αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συνάντηση της Ρώμης

Αυτό που δεν έχει γίνει ώς τώρα γνωστό, όμως, είναι το γεγονός ότι η Cleary Gottlieb οργάνωσε συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη στις 3 Φεβρουαρίου, με συμμετοχή του κ. Μπούχαϊτ και υψηλόβαθμων στελεχών από άλλες διεθνείς δικηγορικές εταιρείες, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, εισήγηση που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε εκεί, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Ε», εξετάζει την εθελοντική έξοδο ή έξωση χώρας από την ευρωζώνη και πώς αυτή μπορεί να γίνει σύννομα, παρά την έλλειψη σχετικής πρόβλεψης στις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας.

Η συγκεκριμένη εισήγηση παρουσιάστηκε από τον δικηγόρο Τσαρλς Πρόκτορ, της λονδρέζικης εταιρείας Μπερντ & Μπερντ, με τίτλο «Φεύγοντας από την ευρωζώνη» και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μετά την παρουσίασή της ανάμεσα στον κ. Πρόκτορ, τον κ. Μπούχαϊτ και τους λοιπούς συνέδρους της Cleary Gottlieb.

Στην παρουσίαση αναγνωρίζεται η νομική δυσκολία εξόδου από την ευρωζώνη, λόγω των διατάξεων των συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, παρουσιάζεται όμως ένα «παράθυρο» για εθελοντική και μόνο αποχώρηση. Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 της συνθήκης του Μάαστριχτ, το οποίο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη που έγινε στη Λισαβόνα, επιτρέπει σε χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση «ανάλογα με τις συνταγματικές διατάξεις του κράτους-μέλους».

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Cleary Gottlieb, εάν μία χώρα επιθυμεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη πρέπει πρώτα να κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου και να αποχωρήσει από την Ε.Ε. «Συνεπώς, υπάρχει μηχανισμός εξόδου που περιλαμβάνει την Ε.Ε. και την ευρωζώνη», επισημαίνεται στην εισήγηση, ενώ «δεν υφίσταται διαδικασία υπό την οποία κράτος-μέλος να μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε.».

Τέλος, στην εισήγηση σημειώνεται ότι ενδεχομένως υπό άλλο άρθρο της συνθήκης του Μάαστριχτ το απερχόμενο κράτος να μπορεί άμεσα να κάνει αίτηση για να ξαναμπεί στην Ε.Ε. έχοντας αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Σε κανένα σημείο της εισήγησης δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ενδεχομένως για προσχηματικούς λόγους, καθότι το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ούτως ή άλλως η Ελλάδα.

Παρά τη μυστικότητα της συνάντησης, η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Linkiesta» με άρθρο της στις 10 Φεβρουαρίου έγραφε ότι «η Ελλάδα μπορεί να σπάσει το ταμπού και να βγει από την ευρωζώνη. Μεγάλες δικηγορικές εταιρείες απεργάζονται σχέδια ώστε αυτό να γίνει με νόμιμο τρόπο, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε άρθρο των «Financial Times» την 1η Αυγούστου, η εφημερίδα σχολίαζε την πρόσληψη της Cleary Gottlieb από την Ελλάδα και ειδικά τον ρόλο του κ. Μπούχαϊτ. Η πρόσληψη ερμηνευόταν ως επιθετική κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου του ιστορικού του κ. Μπούχαϊτ ως σκληρού διαπραγματευτή σε παλαιότερες αναδιαρθρώσεις αλλά κυρίως λόγω των απόψεών του για το ενδεχόμενο ελληνικής αναδιάρθρωσης εκτός συμφωνιών με την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, αφού παρουσίαζε τη θέση του κ. Μπούχαϊτ για ολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που διοικείται από ελληνικό δίκαιο με τρόπο ιδιαίτερα επώδυνο για τους ξένους πιστωτές, ο δημοσιογράφος της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας σημείωνε καυστικά: «Σας ακούγονται όλα αυτά σαν μονομερής και αντι-ευρωπαϊκή δράση; Ισως, όμως φαίνεται ότι οι λέξεις «πολυμερής», «ευρωπαϊκή» και «δράση» δεν συνδυάζονται με επιτυχία αυτές τις μέρες».

Τα ερωτήματα

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Cleary Gottlieb μάς επιβεβαιώθηκε η πρόσληψή της από την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου. Η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να μας εξηγήσει πώς έγινε η συνεργασία (με απ’ ευθείας ανάθεση, κατόπιν πρωτοβουλίας ποίου;) ούτε αν ο ρόλος της περιορίζεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Επίσης, παρ’ ότι μας επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση του συνεδρίου της Ρώμης, η Cleary Gottlieb δεν ήταν σε θέση να μας δώσει λεπτομέρειες για τον λόγο και την αφορμή της διοργάνωσής του.

Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν: Πώς επιλέχθηκε η Cleary Gottlieb; Θα παίξει ευρύτερο ρόλο νομικού συμβούλου της Ελλάδας; Ποια η άποψη της κυβέρνησης για το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας για το πώς μπορεί να γίνει ολική αναδιάρθρωση του χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη; Είναι και αυτά σενάρια που εξετάζονται;

 

«ANAKΡΙΒΗ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΑ» ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

 http://fimotro.blogspot.com/2011/08/anak.html

Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ανατέθηκε στο αμερικανικό νομικό γραφείο Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP η προετοιμασία μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. «Τα σενάρια είναι και ανακριβή και …
ύποπτα και απολύτως αντίθετα προς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης» τονίζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι ο διορισμός του εν λόγω γραφείου ως νομικού συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει ανακοινωθεί ευθύς εξ αρχής και αφορά την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και των αποφάσεων της Συνόδου και «τίποτε άλλο». Η ανακοίνωση του υπουργείου Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση με «με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο αναφορικά με τη νομική εκπροσώπηση της Ελλάδας από το αμερικανικό νομικό γραφείο Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP σε σχέση με πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής: » Ο διορισμός του νομικού γραφείου Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη, ως νομικού συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας για το PSI έχει ανακοινωθεί ευθύς εξ αρχής. Η Cleary Gottlieb είναι κορυφαίο παγκοσμίως γραφείο παροχής νομικών συμβουλών σε κράτη που, όπως η Ελλάδα, σχεδιάζουν ευρεία επιμήκυνση του χρέους τους». » Η Ελληνική Δημοκρατία προσέλαβε την Cleary Gottlieb για να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, καθώς και την συμφωνία με το IIF, δηλαδή για να επεξεργαστεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ή επαναγοράς ομολόγων και τίποτε άλλο.» » Σενάρια όπως αυτό που αναφέρονται σε σημερινά δημοσιεύματα -περί δήθεν ανάθεσης στην Cleary Gottlieb της προετοιμασίας μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ- είναι και ανακριβή και ύποπτα και απολύτως αντίθετα προς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης».

 

Hans-Olaf Henkel: «Σπάστε το ευρώ στα δύο»

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/654676/ArticleFTgr.aspx#

By Hans-Olaf Henkel
Δημοσιεύθηκε: 10:31 – 31/08/11

Κάποτε ήμουν υποστηρικτής του ευρώ και τώρα θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο επαγγελματικό λάθος της ζωής μου. Όμως, έχω μία λύση για τη διαρκώς κλιμακούμενη κρίση.

Τρεις είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αλλαγή θέσης:

Κατ’ αρχάς, οι πολιτικοί, που παραβίασαν όλες τις υποσχέσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη για πολιτικούς λόγους. Ο θεμελιώδης όρος για μέγιστο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ παραβιάστηκε εκατοντάδες φορές, χωρίς ποτέ να επιβληθούν οι υποχρεωτικές ποινές. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο όρος περί «μη κρατικής στήριξης» καταργήθηκε με το πρώτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Κατά δεύτερον, η αρχική σκέψη για νομισματική πολιτική που ταιριάζει σε όλους κατέληξε σε μία νομισματική πολιτική που δεν ταιριάζει τελικά σε κανέναν. Με τα επιτόκια στα χαμηλά γερμανικά επίπεδα, οι Έλληνες πολιτικοί είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τεράστια χρέη. Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας παρακολουθούσε τη φούσκα στην αγορά ακινήτων να μεγαλώνει χωρίς να μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έβλεπαν την ανταγωνιστικότητά τους να χάνεται, χωρίς να μπορούν να προσφύγουν σε υποτίμηση.

Τρίτος παράγοντας είναι πως το ευρώ, αντί να ενώνει την Ευρώπη, τελικά δημιουργεί νέες τριβές. Οι φοιτητές στην Αθήνα, οι άνεργοι στη Λισαβόνα και οι αγανακτισμένοι στη Μαδρίτη δεν διαδηλώνουν μόνο για τα νέα μέτρα λιτότητας, αλλά και εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Angela Merkel. Επιπλέον, το ευρώ διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο κοινό νόμισμα και σε εκείνες που είναι εκτός.

Η Ρουμανία σαφώς θα ήθελε πολύ να γίνει μέλος της ευρωζώνης. Πιστεύει, όμως, πραγματικά κανείς ότι η Βρετανία και η Σουηδία θα θελήσουν να συμμετάσχουν; Εν τω μεταξύ, η δυσαρέσκεια για το ευρώ υπονομεύει και τη λαϊκή στήριξη συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολιτικοί, παράλληλα, αντί να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, καταφεύγουν σε παυσίπονα: πολλές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη χρηματοοικονομική κρίση, το υπερτιμημένο ευρώ πλήττει την ανταγωνιστικότητα αρκετών χωρών, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, ενώ τα χρέη πολλών κρατών της ευρωζώνης είναι δυσθεώρητα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει εύκολη λύση. Είναι, όμως, ανεύθυνο να δηλώνουμε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Υπάρχουν.

Το «Σχέδιο Α» -να προστατευτεί το ευρώ με κάθε κόστος- είναι καταστροφικό για όλους. Τα πακέτα στήριξης έχουν οδηγήσει την ευρωζώνη στον ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας. Εάν όλοι μοιράζονται την ευθύνη για τα χρέη όλων, τελικά κανένας δεν είναι υπόλογος.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους πολιτικούς της ευρωζώνης θα επικεντρωθεί στο ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα εις βάρος των άλλων. Το αποτέλεσμα είναι σαφές: Περισσότερα χρέη, υψηλότερος πληθωρισμός και χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης. Η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης σύντομα θα βρεθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα άλλων περιοχών του πλανήτη.

Το «Σχέδιο Β» του κ. George Soros κάνει λόγο για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας που ίσως οδηγήσει και σε αποχώρησή της από την ευρωζώνη. Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, όμως, ή αποχώρησή της από την ευρωζώνη ενέχουν πολύ υψηλό ποσοστό κινδύνου. Κι αυτό γιατί στην αρχή θα είναι η Αθήνα, μετά η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, ίσως και η Ρώμη.

Ο κόσμος θα κατακλύσει τις τράπεζες μόλις μάθει την είδηση. Από την άλλη πλευρά, το κούρεμα δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Σύντομα, οι Έλληνες θα πρέπει να πάνε και πάλι στον κουρέα. Σε κάθε περίπτωση, ήδη μιλάμε για το τι θα γίνει στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και πολύ φοβάμαι… σύντομα και στη Γαλλία.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα «Σχέδιο Γ»: Η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία εγκαταλείπουν την ευρωζώνη και δημιουργούν μία νέα νομισματική ένωση, ενώ το ευρώ συνεχίζει να υπάρχει. Το σχέδιο αυτό, εάν οργανωθεί και εφαρμοστεί προσεκτικά, θα μπορούσε να είναι η λύση: το ευρώ θα υποτιμηθεί και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών που θα μείνουν σε αυτό, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη. Αντιθέτως, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά θα υποστούν κάποιο πλήγμα στις εξαγωγές τους, αλλά με χαμηλότερο πληθωρισμό.

Ενδεχομένως ορισμένες χώρες που δεν μετέχουν τώρα στην ευρωζώνη να θελήσουν να γίνουν μέλη σε αυτήν τη νέα νομισματική ένωση. Θα μπορούσε μάλιστα να υπάρξει και μία ευέλικτη μορφή μεταβίβασης από τη μία ένωση στην άλλη βάσει επιδόσεων.

Η εφαρμογή αυτού του «Σχεδίου Γ» προϋποθέτει την ξεχωριστή διευθέτηση τεσσάρων προβλημάτων:

1. Πρέπει να σώσουμε τις τράπεζες και όχι τις χώρες. Η σταθερότητα των τραπεζών σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να αντικαταστήσει τα τρέχοντα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης. Σε πολλές περιπτώσεις, ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε προσωρινή κρατικοποίηση τραπεζών.

2. Η Γερμανία και οι εταίροι της σε αυτήν τη νέα νομισματική ένωση θα πρέπει να παραιτηθούν από σημαντικό μέρος των εγγυήσεων που έδωσαν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων έχει ήδη χαθεί, η λύση αυτή θα ήταν ένα αποδεκτό «εισιτήριο εξόδου» από την ευρωζώνη.

3. Θα πρέπει να υπάρξει μία νέα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έδρα στην Bundesbank, της οποίας κατά προτίμηση να μην ηγείται Γερμανός. Το νέο νόμισμα δεν θα πρέπει να λέγεται «μάρκο».

4. Ο μηχανισμός για την ένταξη στη νέα νομισματική ένωση θα πρέπει να είναι παρόμοιος με εκείνον που είχε αποφασιστεί για την ευρωζώνη.

Το σχέδιο αυτό δεν είναι εύκολο. Πρέπει, όμως, να επικεντρωθούμε στη διάσωση της Ευρώπης και όχι του ευρώ. Η κ. Merkel πρέπει να έχει πίστη και να δείξει θάρρος. Παραδόξως, το σχέδιο αυτό μπορεί να βρει ανταπόκριση στις χώρες του Νότου, όπου οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί με τις επιπλήξεις της Γερμανίδας καγκελαρίου και τις υποδείξεις της για το τι πρέπει να κάνουν.

Τόσο για τον Βορρά όσο και για τον Νότο της Ευρώπης, είναι καλύτερα να έχουμε ένα τέλος με δυσκολίες, παρά δυσκολίες χωρίς ορατό τέλος.

*Ο κ. Hans-Olaf Henkel είναι πρώην επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Γερμανίας (BDI) και μαζί με περίπου 50 ακόμη μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.


ΠΗΓΗ: FT.com

Advertisements

One response to “Την ώρα που η κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ καταγγέλουν «συνομωσίες της δραχμής» μελετούν (;) οι ίδιοι και σίγουρα οι Δυτικοί πάτρωνες τους αντίστοιχα σενάρια.

  1. Παράθεμα: Jean-Claude Trichet – Ο αρχιερέας της καταστροφής της ευρωζώνης « Anti-IMF Collab. Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.