Ο εμίρης και ο κακομοίρης: Μία πολύ εύστοχη απομυθοποίηση της συμφωνίας Alpha-Eurobank στο euro2day.gr

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Alpha-Eurobank κυριολεκτικά μας έχουν πρήξει όλα σχεδόν τα συστημικά ΜΜΕ και τα καθεστωτικά κόμματα ότι είναι προς όφελος της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και περίπου ότι πρέπει να βγούμε στις πλατείες και να πανηγυρίζουμε. Ιδιαίτερα δύο γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι χρηματοδοτούνται από τράπεζες (το ένα που οι γνώσεις του στα Οικονομικά είναι ανάλογες του ύψους του και το άλλο που είναι ανάλογες των μαλλιών της κεφαλής του) ξελαρυγγιάζονται σχεδόν καθημερινά κυριολεκτικά σαν πλανόδιοι μικροπωλητές για να μας πουλήσουν την σάπια πραμάτεια τους.

Την ίδια ώρα ένας ολόκληρος εσμός μικροπαγαπόντηδων (από τοπικούς δημαρχέσους μέχρι ότι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου) προσπαθούν να εκπορνεύσουν ότι περνά από το χέρι τους στον εμίρη του Κατάρ εκθειάζοντας φυσικά τις αρετές του ανδρός. Ακούς να κολακεύουν και να εξιδανικεύουν ένα μεσαιωνικό απόλυτο μονάρχη, ανακατεμένο με χίλιους τρόπους σε διάφορα παγκόσμια βρώμικα παιχνίδια (από την αραβικές εξεγέρσεις μέχρι εξαγορές και επενδύσεις) όπως έκαναν οι ομόλογοι τους την δεκαετία του 1960 για έναν αντίστοιχο (τον Ιμπν Σαούντ και τα χρυσά ρολόγια του): χειρότερα από τσιτσερόνε έξω από μπορντέλο της Τρούμπας έτοιμους να εκπορνεύσουν όχι μόνο τις θυγατέρες και τις κόρες άλλων αλλά ακόμη και τις δικές τους.

Όλα αυτά κυριολεκτικά τα κατακάθια της ελληνικής κοινωνίας κρύβουν φυσικά την σφαγή που ετοιμάζεται για τους υπαλλήλους αυτών των τραπεζών (να δούμε τι νέο καννιβαλικό επιχείρημα στοχοποίησης τους θα βρουν καθώς αυτό για τους «τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους» δεν πιάνει εν προκειμένω). Κρύβουν επίσης το ότι και το ίδιο το ελληνικό κεφάλαιο τρέμει – παρότι κάνει το κοκκοράκι για τα μάτια του κόσμου – καθώς μία από τις τελευταίες επάλξεις του (το χρηματοπιστωτικό σύστημα) εκχωρείται αντί πινακίου φακής στους ξένους. Κρύβουν ότι πρόκειται για συγχώνευση και εξαγορά και ότι περικοπές πρόκειται να κάνει και να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της νέας τράπεζας και όχι να πετάξει χρήματα σε θαλασσοδάνεια σε εποχή βαθειάς κρίσης και ύφεσης (κι όμως ιδιαίτερα το κοντό παπαγαλάκι έχει πάρει σειρά τα κανάλια και, εκτός του συνηθισμένου γλυψίματος στον Κωστόπουλο, διαλαλεί ότι θα πέσει «ζεστό χρήμα» στην αγορά).

Το ακόλουθο άρθρο – που μόνο για κρυπτοκομμουνιστικές προδιαθέσεις δεν μπορεί να το κατηγορήσουν διάφοροι – στο euro2day.gr παρουσιάζει εύστοχα τι είναι και τι δεν είναι το διαβόητο «ντηλ» (τρομάρα τους μάθανε και αγγλικά ενώ καλά-καλά δεν μιλούν καλά ελληνικά) και τι κάνει (και δεν κάνει) ο χοντρός του Κατάρ.

Λεβεντόπαιδα και σε άλλα με υγεία. Όμως φοβού τους Καταριανούς και δώρα φέροντας γιατί θα συναντηθούμε στα νέα Ελληνικά σας.

H αγορά «τεστάρει» το ντιλ Alpha-Eurobank!

http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/655761/Article.aspx

Δημοσιεύθηκε: 07:56 – 06/09/11

Στις 29 Αυγούστου, την μέρα που οι επικεφαλής της Alpha Bank και της Eurobankέδιναν κοινή συνέντευξη Τύπου για να δώσουν λεπτομέρειες για το ντιλ των δυο τραπεζών με την συνδρομή του Κατάρ, εκφράσαμε κάποιες σκέψεις που απηχούσαν τις απόψεις καλοπροαίρετων ανθρώπων της αγοράς και τις δικές μας.Σ’ εκείνο το άρθρο που έφερε τον τίτλο «η συμφωνία στο μάτι της αγοράς» είχαμε αναφέρει οτι η συγχώνευση γινόταν για να μην κρατικοποιηθούν οι δυο τράπεζες και κυρίως η Eurobank που βρισκόταν υπο την συνεχή πίεση των αγορών.

Σ’ εκείνο το άρθρο είχαμε επίσης τονίσει ότι η αγορά περίμενε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί δυο πράγματα.

Πρώτον, πόσα λεφτά θα βάλει η εταιρεία από το Κατάρ στο νέο σχήμα και σε ποια τιμή και πόσα οι βασικοί μέτοχοι της Alpha Bank και της Eurobank.

«Με δεδομένο ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) στο πρόγραμμα ανταλλαγής – μετακύλισης ομολόγων και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ της BlackRock Solutions, η συμμετοχή του Κατάρ με ένα σημαντικό ποσό θα ήταν πολύ καλή εξέλιξη για το νέο σχήμα και εν γένει για την ελληνική οικονομία,» τονίζαμε.Δεύτερον, σε πόσο μεγάλες περικοπές λειτουργικού κόστους, π.χ. κλείσιμο καταστημάτων, στην Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει το νέο σχήμα.

Αναμφισβήτητα, αρκετές απορίες λύθηκαν από το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα και την κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής του νέου σχήματος το ίδιο μεσημέρι.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, όλα σχεδόν έμοιαζαν καλά στο σχεδιασμό του ντιλ επι χάρτου και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο άγνωστος Χ που είναι η υλοποίηση σε τόσο μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Εξαίρεση αποτέλεσαν δυο σημαντικά σημεία της συμφωνίας στα οποία επικεντρώθηκε πολύ σύντομα η αγορά.

Το πρώτο και πιο σημαντικό αφορούσε την συμμετοχή της εταιρείας από το Κατάρ στο νέο τραπεζικό σχήμα.

Το Κατάρ δεν θα έβαζε λεφτά στο άμεσο μέλλον για να αγοράσει το υποχρεωτικά μετατρέψιμο ομόλογο αλλά στο α΄ εξάμηνο του 2012 μαζί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1,25 δις ευρώ που δεν ήταν εγγυημένη από τους αναδόχους και εξαρτάτο από τις συνθήκες της αγοράς.

Κοινώς, αν οι συνθήκες στις αγορές δεν ήταν καλές, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τοις μετρητοίς της Alpha-Eurobank μπορούσε να μην υλοποιηθεί και επομένως η εταιρεία από το Κατάρ θα μπορούσε να μην συμμετάσχει.

Σε πολλούς έκανε επίσης εντύπωση το γεγονός ότι το Κατάρ δεν έβγαλε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την συμφωνία.

Είναι προφανές ότι οι σύμβουλοι του Κατάρ ζύγισαν καλά τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού κύκλου και αποφάσισαν να βάλλει λεφτά αργότερα ώστε να ξεδιαλύνει κάπως το τοπίο με τα ομόλογα και τα τεστ της Blackrock Solutions.

Αποδέχθηκαν μάλιστα να συμμετάσχει με μια καλή τιμή μετατροπής σε μετοχές που ισοδυναμεί με 1,7 ευρώ αλλά πέφτει στο 1,20 ευρώ περίπου ανα μετοχή αν ληφθεί υπόψη το ετήσιο επιτόκιο 10% που θα πληρώνει το μετατρέψιμο ομόλογο για 3 χρόνια.

Όμως, οι αγορές κινούνται ταχύτερα με την ευγενή χορηγία του ελληνικού κράτους και των διεθνών εξελίξεων δείχνοντας έτοιμες να «τεστάρουν» το ντιλ Alpha-Eurobank.

Η μετοχή της Alpha υποχώρησε χθες 10,71% στα 1,75 ευρώ και της Eurobank 9,86% στα 1,28 ευρώ.

Αν συνεχισθεί η διολίσθηση της μετοχής της Alpha Bank θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από την τιμή του 1,70 ευρώ με αποτέλεσμα να μην έχει το Κατάρ το ίδιο κίνητρο να αγοράσει το μετατρέψιμο ομόλογο αν φυσικά μια τέτοια κατάσταση στο Χ.Α. παγιωθεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Κατάρ δεν θα συμμετάσχει στο ντιλ.

Πιθανόν όμως να ζητήσει χαμηλότερη τιμή μετατροπής.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το Κατάρ είχε ενισχύσει κεφαλαιακά την Barclays και την Credit Suisse στο παρελθόν, πληρώνοντας λεπτά ανα μετοχή.

Κοντολογής, δεν είναι απίθανο να δοκιμάσουν περισσότερο οι αγορές το ντιλ Alpha-Eurobank αν το Κατάρ δεν κάνει κάποια χειρονομία.

Δεύτερον, η αγορά αναρωτιέται τι θα γίνει με το 1,9 δις ευρώ που χρωστάνε οι δυο τράπεζες στο δημόσιο για τις προνομιούχες αλλά απάντηση δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής.

Οι επικεφαλής του νέου σχήματος πετάνε το μπαλάκι στο μέλλον αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν το ίδιο όταν έλθει η ώρα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Οταν ζητάς από τους μετόχους σου να βάλλουν 1,3 δις ευρώ θα πρέπει επίσης να τους εξηγήσεις αν θα κληθούν να βάλλουν περισσότερα λεφτά στο μέλλον για να επιστραφεί το 1,9 δις ευρώ στο δημόσιο ή θα τους αναλογεί μικρότερο μερίδιο στην νέα τράπεζα (dilution) μέσω της μετατροπής των προνομιούχων σε κοινές μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη απροθυμία του Κατάρ να βάλλει λεφτά τώρα στο νέο σχήμα Alpha-Eurobank αυξάνει την επιθυμία των αγορών να δοκιμάσουν το ανακοινωθέν ντιλ.

Dr. Money

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s