Ζοφερές οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ζοφερές οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

http://dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=9622:gloomy-assessments-of-the-feir-for-greek-companies

«Μαύρες και άραχνες» είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο της επιχειρηματικής δραστηριότητα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ.

Μείωση της αξίας των επενδύσεων κατά 40% την επόμενη διετία, μείωση των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων από το 70% των επιχειρήσεων, μείωση των πωλήσεων κατά 20% την προηγούμενη διετία, έλλειψη ρευστότητας, αλλά και απώλεια εμπορικής πίστης, είναι η ζοφερή εικόνα που καταγράφει έρευνα του ΙΟΒΕ για την κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων, μετά από τέσσερα συνεχή χρόνια ύφεσης.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ-ΕΒΕΟ) και την εταιρία Public Issue για λογαριασμό του ΣΕΒ, συμμετείχαν πάνω από 2.000 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες απασχολούν συνολικά περίπου 320.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την έρευνα η μείωση πωλήσεων των μεγάλων επιχειρήσεων τη διετία 2009-2011 προσεγγίζει σωρευτικά το 20%. Μάλιστα το 52,3% των επιχειρήσεων προβλέπει μείωση πωλήσεων για το 2011 και μόλις το 18% αύξηση. Την ίδια ώρα όλες οι επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες στην έλλειψη ρευστότητας κυρίως όμως λόγω αντίστοιχου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πελάτες – προμηθευτές τους (48% των επιχειρήσεων) αλλά και λόγω της περιορισμένης έως ανύπαρκτης χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα (36,5% των επιχειρήσεων). Oπως ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής, η απώλεια της εμπορικής πίστης τόσο για τη χώρα όσο και για τις επιχειρήσεις την τελευταία διετία ήρθε να προστεθεί στο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας κάνοντας την κατάσταση ασφυκτική.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό η έρευνα αποτυπώνει τα εξής στοιχεία: Το 69% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των τακτικών αποδοχών, το 44% σε περικοπή των πριμ, το 43% σε περικοπή των έμμεσων αποδοχών, το 34% σε μείωση του χρόνου εργασίας και το 28% σε απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις πρέπει κατ’ αρχήν να σημειωθεί ότι την προηγούμενη διετία επενδύθηκαν περίπου 5,1 δισ. ευρώ κυρίως για αγορά νέου ή για την αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού. Για την τρέχουσα διετία εκτιμάται ότι οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν τόσο σε αριθμό επενδυτικών σχεδίων όσο και σε ύψος επένδυσης. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που επενδύουν περιορίζεται κατά 34% και σε αξία κατά 40%. Ηπιότερη αναμένεται να είναι η μείωση των επενδύσεων στη μεταποίηση. Eτσι το 2011-2012 αναμένεται να επενδύσει μόνο το 40% των επιχειρήσεων έναντι 60% την προηγούμενη διετία.

Βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των καλών οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων είναι η εξωστρέφεια. Ενδεικτικό είναι ότι οι επιχειρήσεις που αναμένουν αύξηση πωλήσεων το 2011 είναι οι εξαγωγικές που κατόρθωσαν μάλιστα να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους το 2011. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 45% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων εξάγει (70% στη μεταποίηση), ενώ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις οι εξαγωγές αποτελούν κατά μέσο όρο το 30% του κύκλου εργασιών τους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την οικονομία της γνώσης και πρόσθεσε ότι αν αποτύχουν οι προσπάθειες δημοσιονομικής αλλά και αναπτυξιακής προσαρμογής, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων.

Τέλος, ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου, που είχε την επιστημονική εποπτεία της έρευνας, σημείωσε ότι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση που δοκιμάζει τη χώρα για τέταρτη συνεχή χρονιά χωρίς ορατή προοπτική διεξόδου, απειλεί με αποδιάρθρωση το παραγωγικό σύστημα της χώρας και διαβρώνει επικίνδυνα τη συνοχή της κοινωνίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.