Παρασκευή, 19/5 ομιλία στα πλαίσια του ΜΑΡΞΙΣΜΟΫ 2012

  Την Παρασκευή, 19/5 7μμ, στην ΑΣΟΕΕ, ομιλία στα πλαίσια του ΜΑΡΞΙΣΜΟΫ 2012 μαζί με τον Θ.Μανιάτη με θέμα “Είναι εφικτή η ρήξη με το ευρώ;”.
Το video της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:
 
Το συνολικό πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι το ακόλουθο.

Το Φεστιβάλ συζητήσεων Μαρξισμός 2012 οργανώνεται από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και φιλοξενείται στην ΑΣΟΕΕ το τετραήμερο 17-20 Μάη. Εκτός από συντρόφους και συντρόφισσες μέλη του ΣΕΚ, τον “Μαρξισμό” τιμούν με την παρουσία τους πολλοί καταξιωμένοι ομιλητές, από τα κινήματα, το συνδικαλισμό, από τα γράμματα και τις τέχνες.

Στην ενότητα για την κρίση του καπιταλισμού, ο Σταύρος Μαυρουδέας και ο Θανάσης Μανιάτης θα συμμετάσχουν συζητώντας αν “είναι εφικτή η ρήξη με το ευρώ”. Ο Σταύρος Μαυρουδέας είναι οικονομολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Με τα βιβλία του και τις παρεμβάσεις του, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο επίμονους υπερασπιστές της επικαιρότητας της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας και από τους πιο τολμηρούς για την αναγκαιότητα ρήξης και με το Ευρώ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Θανάσης Μανιάτης διδάσκει Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Στην Ενότητα “Ο παλιός κόσμος πεθαίνει”, θα οργανωθεί ένα πάνελ για τη συζήτηση των αποτελεσμάτων των εκλογών από τη σκοπιά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Μετά τις εκλογές, επιμένουμε αντικαπιταλιστικά”, είναι ο τίτλος της συζήτησης. Στην ίδια ενότητα, στη συζήτηση για “τα όρια της αστικής δημοκρατίας”, μαζί με τον Μπάμπη Κουρουνδή από το ΣΕΚ θα είναι ομιλητής ο Κώστας Παπαδάκης. Ο Κώστας Παπαδάκης είναι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση σε πολλές υποθέσεις καταπάτησης πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στην ενότητα για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα, ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, ο Δημήτρης Λιβιεράτος θα συζητήσουν μαζί με τον Θανάση Καμπαγιάννη τα συμπεράσματα από “Το κίνημα στο Μεσοπόλεμο”. Ο Σεραφείμ Σεφεριάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο, με βασικό πεδίο έρευνας τα κοινωνικά κινήματα. Έχει ασχοληθεί ειδικά με τη δεκαετία του ’30, τόσο όσον αφορά στο εργατικό κίνημα της εποχής, στη συγκρότηση της εργατικης τάξης αλλά και στις ερμηνείες για την κατασταλτική “εμμονή” των μηχανισμών του κράτους εκείνη την περίοδο. Ο Δημήτρης Λιβιεράτος είναι παλαίμαχος αγωνιστής του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’60 και συγγραφέας, ανάμεσα σε άλλα, της τετράτομης ιστορίας του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα,

Για την “Αντίσταση και τον Εμφύλιο” θα συζητήσουν ο Τάσος Κωστόπουλος, ο Ιάσωνας Χανδρινός και ο Λέανδρος Μπόλαρης. Ο Δημήτρης Λιβεριάτος θα είναι και ομιλητής μαζί με τον Δημήτρης Λυμπεράτο και τον Κώστα Πίττα στη συζήτηση για την περίοδο “από το 1958 στο 1973”. Ο Τάσος Κωστόπουλος είναι δημοσιογράφος, μέλος της ομάδας του “Ιού” και συγγραφέας του πιο σημαντικού βιβλίου για την εγκληματική δράση των γερμανοτσολιάδων ταγματασφαλιτών: “Η Αυτολογοκριμένη Μνήμη, Τα Τάγματα Ασφαλείας και η Μεταπολεμική Εθνικοφροσύνη”. Ο Ιάσωνας Χανδρινός μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο “Το τιμωρό χέρι του λαού” με θέμα τη δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Αθήνα 1942-1944. Ο Λέανδρος Μπόλαρης είναι συγγραφέας των βιβλίων: “Αντίσταση, η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε” και “Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα. Ο εμφύλιος πόλεμος”.

Στην ενότητα “Ιμπεριαλισμός και πόλεμος” την εναρκτήρια εισήγηση θα κάνει ο Άλεξ Καλίνικος με θέμα “Ο ιμπεριαλισμός σήμερα”. Για τη Μέση Ανατολή με θέμα “Ναι στις εξεγέρσεις, όχι στις επεμβάσεις” θα μιλήσει ο Νασίμ Αλάτρας μαζί με τον Νίκο Λούντο. Ο Νασίμ Αλάτρας είναι Παλαιστίνιος, για χρόνια δημοσιογράφος και αναλυτής στην Ελευθεροτυπία για ζητήματα Μέσης Ανατολής και συγγραφέας του βιβλίου: “Παλαιστίνη: αιτίες και μύθοι”. Καλεσμένος από την Κύπρο για το θέμα “Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ: ΑΟΖ και αντιδραστικός άξονας” θα είναι ο Ντίνος Αγιομαμίτης, από την οργάνωση Εργατική Δημοκρατία. Για τα 100 χρόνια από την έναρξη του δεκαετούς πολέμου που ματοκύλισε τα Βαλκάνια θα είναι ομιλητές ο Γιώργος Γιαννόπουλος μαζί με τον Γιάννη Κούτρα. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος είναι δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Ένεκεν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του εθνικισμού στα Βαλκάνια.

Στην ενότητα “Δυο χρόνια εργατικής αντίστασης”, ο Αντώνης Σταματόπουλος, ο Τάσος Αναστασιάδης, ο Κώστας Καταραχιάς και ο Γιάννης Θεοχάρης θα είναι ομιλητές για το “Πώς συνεχίζουμε μετά από 17 Πανεργατικές”. Ο Αντώνης Σταματόπουλος είναι πρόεδρος των εργαζόμενων στο Σωματείο Λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ. Ο Κώστας Καταραχιάς και ο Γιάννης Θεοχάρης είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας και στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ αντίστοιχα. Ο Τάσος Αναστασιάδης είναι συντονιστής της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών.

“Μπορούμε να αλλάξουμε τα συνδικάτα” είναι το θέμα της συζήτησης όπου συμμετέχουν ο Βασίλης Συλαϊδής, ο Χρίστος Αργύρης και ο Γιάννης Αγγελόπουλος. Ο Βασίλης Συλαϊδής είναι μέλος του ΔΣ Εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ο Χρίστος Αργύρης, συνδικαλιστής γιατρός στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού. Ο Γιάννης Αγγελόπουλος είναι υπεύθυνος συνδικαλιστικού δημόσιου τομέα του ΣΕΚ.

Στην ενότητα “Ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή”, ο Σπύρος Μαρκέτος θα είναι ομιλητής σε δύο συζητήσεις, μία για την “Αντίσταση στο φασισμό στο μεσοπόλεμο” και μία για το πώς να σταματήσουμε τη φασιστική απειλή. Ο Σπύρος Μαρκέτος είναι πανεπιστημιακός στο ΑΠΘ και συγγραφέας του βιβλίου “Πώς φίλησα το Μουσολίνι. Τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού”. Στην πρώτη συζήτηση θα είναι μαζί του και ο Χρήστος Κεφαλής. Ο Χρήστος Κεφαλής είναι συγγραφέας, εκδίδει το περιοδικό “Μαρξιστική Σκέψη”, το τελευταίο τεύχος του οποίου είναι αφιερωμένο στη μαρξστική θεωρία για το ζήτημα του φασισμού. Στη δεύτερη συζήτηση θα είναι μαζί τους και ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ξεχωριστή συζήτηση θα υπάρχει για την πάλη ενάντια στα ρατσιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ομιλητές θα είναι ο Τζαβέντ Ασλάμ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, η Κατερίνα Θωίδου και ο Φώτης Ανδρεόπουλος. Ο Τζαβέντ Ασλάμ είναι πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η ενότητα” και βασικός οργανωτής της “Ένωσης Μεταναστών Εργατών”. Ο Φώτης Ανδρεόπουλος είναι πρόεδρος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά. Η Κατερίνα είναι δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Στην ενότητα “Μαρξισμός – Θεωρία και πράξη”, ομιλητής θα είναι ο Κώστας Σκορδούλης στο θέμα “Τι είναι η Διαλεκτική”. Ο Κώστας Σκορδούλης είναι Καθηγητής Φυσικής και Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Έχει ασχοληθεί, ανάμεσα σε άλλα, με τα ζητήματα διαλεκτικής στα κείμενα του Τρότσκι.

Στην ενότητα “Τέχνη και επανάσταση”, ομιλητής θα είναι ο Αυγουστίνος Μουστάκας (βιολονίστας, συνθέτης και μουσικολόγος) για το ζήτημα της μουσικής, η Γεωργία Μαυραγάνη και ο Βασίλης Κουκαλάνι πάνω στο ερώτημα “Θέατρο – μια νέα ριζοσπαστικοποίηση;” Η Γεωργία Μαυραγάνη είναι σκηνοθέτις και ψυχή του κατειλημμένου θεάτρου – χώρου έκφρασης “Εμπρός”. Ο Βασίλης Κουκαλάνι είναι ηθοποιός. Πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ψευδαισθήσεις» του Ιβάν Βιριπάγιεφ, που ανεβαίνει στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Για την κρίση στα ΜΜΕ ομιλητές θα είναι ο Κώστας Αρβανίτης, ο Μωυσής Λίτσης, η Γιάννα Σακελλαρίου και ο Νάσος Μπράτσος. Ο Κώστας Αρβανίτης είναι γνωστός από την αντισυμβατική παρουσίαση της πρωινής εκπομπής της ΕΡΤ. Ο Μωυσής Λίτσης και ο Νάσος Μπράτσος είναι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι, μέλη των Financial Crimes. Στην Ελευθεροτυπία (των εργαζόμενων πλέον) ο πρώτος και στην ΕΡΤ ο δεύτερος. Η Γιάννα Σακελλαρίου είναι συνδικαλίστρια στο ΔΟΛ που πρόσφατα έδωσε μια ακόμα πετυχημένη μάχη ακυρώνοντας την απόλυσή της.

Στην ενότητα για την “απελευθέρωση των γυναικών”, η Ίρις Αυδή-Καλκάνη θα μιλήσει για την πρώτη καταγεγραμμένη απεργία γυναικών στην Ελλάδα, πριν από 120 χρόνια, το 1892 σε κλωστοϋφαντουργία στον Πειραιά. Μια απεργία που έχει αποδώσει λογοτεχνικά σο βιβλίο της «Εκείνο το πρωί, η πρώτη γυναικεία απεργία στην Ελλάδα το 1892». Στη συζήτηση για τις γυναίκες και την επανάσταση “Από τη Ρωσία στο σήμερα” θα συμμετάσχουν η Άννα Κωνσταντακάκη, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και η Λένα Βερδέ από την Εργατική Αλληλεγγύη.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.