Τετάρτη, 23 Μαϊου 2012 διάλεξη στο Σεμιναρίου «Κράτος και Δίκαιο στον 21ο αιώνα» στο Πάντειο

Την Τετάρτη, 23 Μαϊου 2012, στις 8μμ στην αίθουσα Β1 του Παντείου Πανεπιστημίου
θα μιλήσω στα πλαίσια του Σεμιναρίου «Κράτος και Δίκαιο στον 21ο αιώνα» που οργανώνει το Γενικό Τμήμα Δικαίου Του Παντείου Πανεπιστημίου. Το θέμα της διάλεξης είναι «Η κρίση στην ΕΕ και στην ευρωζώνη».
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου και αρκετές από τις εισηγήσεις βρίσκονται στην ακόλουθη ιστοσελίδα:
Το πλάνο της εισήγησης, η εισαγωγή και τμήματα των συμπερασμάτων ακολουθούν.
————————————————————-

«Κράτος και Δίκαιο στον 21ο αιώνα»

Γενικό Τμήμα Δικαίου

Πάντειο Πανεπιστήμιο

22 Μαϊου 2012

 Η κρίση στην ΕΕ και στην ευρωζώνη

Στ. Μαυρουδέας

 

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Σήμερα προβάλλεται, ιδιαίτερα από εγχώρια και ξένα συστημικά κέντρα, το δίλημμα ευρώ ή δραχμή με την μορφή της επιλογής ανάμεσα στον παράδεισο και την κόλαση. Συνοδεύεται από περισπούδαστες αναλύσεις για το πόσο καταστροφική θα είναι μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ.

Πριν από το δίλημμα αυτό θα άξιζε να μελετηθεί εάν και κατά πόσο το ευρώ είναι πράγματι ένας «παράδεισος». Και επιπλέον ποιες είναι οι προοπτικές του. Γιατί εάν είναι ένα προβληματικό κατασκεύασμα με άθλιες προοπτικές τότε ποιος «παράδεισος» και γιατί οι θυσίες;

Επιπλέον θα άξιζε να μελετηθεί ποιο είναι το μέχρι τώρα κόστος παραμονής στο ευρώ και στην ΕΕ και εάν πράγματι αυτό είναι μικρότερο από αυτό μίας ενδεχόμενης αποδέσμευσης συνολικά από την ΕΕ (και όχι μόνον από την ΟΝΕ).

Το πρώτο τμήμα της διάλεξης αυτής παρουσιάζει την κρίση τόσο της Ευρωζώνης όσο και της ΕΕ συνολικά. Υποστηρίζεται ότι είναι ένα προβληματικό δημιούργημα με εγγενείς δομικές αδυναμίες που η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση φέρνει πλέον με αναπόδραστο τρόπο στην επιφάνεια. Η ΕΕ αποκλείεται να βγει αλώβητη – πόσο μάλλον η ίδια – από την δοκιμασία αυτή.

Το δεύτερο τμήμα της διάλεξης εξετάζει το κόστος της στρατηγικής παραμονής της χώρας στην ΟΝΕ και στην ΕΕ. Αυτή η στρατηγική αποκρυσταλλώνεται στις κατευθύνσεις των δύο Μνημονίων. Υποστηρίζεται ότι και η Μνημονιακή κατεύθυνση έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι αποτυχημένη. Δηλαδή ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ούτε το δίδυμο πρόβλημα δημοσιονομικών ελλειμμάτων και εξωτερικού χρέους ούτε το βαθύτερο δομικό οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Αντίθετα, έχει οδηγήσει σε μία υποβάθμιση του ελληνικού καπιταλισμού στα πλαίσια του διεθνούς καταμερισμού εργασίας. Πολύ περισσότερο όμως έχει οδηγήσει στη ραγδαία επιδείνωση της θέσης της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Και η επιδείνωση αυτή θα βαθύνει άμεσα ακόμη περισσότερο. Εκτιμάται ότι το κόστος της στρατηγικής αυτής είναι ασύμφορο τόσο για την χώρα όσο και για την μεγάλη εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Το τελευταίο τμήμα προτείνει μία εναλλακτική οικονομική στρατηγική που βασίζεται στην αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ. Παρουσιάζονται οι βασικοί άξονες αυτής της στρατηγικής και αποτιμώνται τα κόστη και τα οφέλη της.

Ι. Η κρίση της ΕΕ

 1. Πολιτικός βολονταρισμός και ανισομετρία (άνισα επίπεδα ανάπτυξης)

2. Αποτυχίες και φυγή προς τα εμπρός

3. Η κρίση του 2007-8: τέρμα τα ψέματα, όλα τα προβλήματα επί τάπητος.

4. Νομισματική ένωση χωρίς πολιτική και δημοσιονομική ένωση. Το παραμύθι της παγκοσμιοποίησης και η ευρωπαϊκή παραλλαγή του περί ενιαίας Ευρώπης. Η επιστροφή του εθνικού κράτους και κεφαλαίου.

5. Ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η ΕΕ στο μάτι του κυκλώνα.

6. Προβληματισμοί για διασπάσεις και πολλές ταχύτητες.

 ΙΙ. Η Ευρωπαϊκή «Μεγάλη Ιδέα» και το κόστος των Μνημονίων

 1. Κόστος του Μνημονίου: υποτίθεται 20%. Σίγουρα πάνω από 35% (ύφεση και ιδιαίτερα το 2012: πάνω από 8%)

2. Κόστος εξόδου: υποτίθεται δυσθεώρητο (πάνω από 50%). Συνειδητά υπερτιμημένο.

ΙΙΙ. Η εναλλακτική στρατηγική: Αποδέσμευση από την ΕΕ

Η έξοδος από το ευρώ μόνο είναι αδιέξοδη (και λάθος πολιτικό πρόταγμα, παλεύει με το παλιό ενώ πρέπει να προβληθεί εμφατικά το νέο).

Προμετωπίδα του μεταβατικού προγράμματος πρέπει να αποτελεί η αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει συνολική έξοδο τόσο από τον πολιτικό μηχανισμό όσο και από την ΟΝΕ και την Κοινή Αγορά. Βραχυπρόθεσμα μέτρα του οικονομικού σκέλους του προγράμματος αυτού πρέπει να αποτελούν οι πυλώνες:

(1) Στάση πληρωμών

(2) Έλεγχος των εισαγωγών-εξαγωγών κεφαλαίου

(3) Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος

(4) Σύστημα προοδευτικής φορολογίας

(5) Ελεγχόμενη διολίσθηση της ισοτιμίας του νέου νομίσματος σε συνδυασμό με ένα σύστημα ελέγχου των τιμών.

Βασικό (και καθοριστικό εντέλει) μακροπρόθεσμο στοιχείο του οικονομικού σκέλους του προγράμματος αυτού αποτελεί η παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας με βάση κεντρικό σχεδιασμό και με δημόσια ιδιοκτησία των βασικών στρατηγικών τομέων. Αυτό σημαίνει την εκπόνηση και την εφαρμογή μίας ευρύτατης βιομηχανικής πολιτικής (αποδεσμευμένης από τους περιορισμούς της Κοινής Αγοράς). Επίσης, τόσο μεσοπρόθεσμα – μέσω διακρατικών συμφωνιών – όσο και μακροχρόνια – μέσω πλέον και της σχεδιασμένης κλαδικής εξειδίκευσης της ελληνικής οικονομίας – πρέπει να αναπτυχθεί ένα νέο πλαίσιο διεθνών οικονομικών σχέσεων. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να απεξαρτά την ελληνική οικονομία από την σημερινή αφομοίωση μέσα στην Κοινή Αγορά και να ανοίγει νέες – ή και να επανενεργοποιεί παλιές – εμπορικές διασυνδέσεις.

Advertisements

One response to “Τετάρτη, 23 Μαϊου 2012 διάλεξη στο Σεμιναρίου «Κράτος και Δίκαιο στον 21ο αιώνα» στο Πάντειο

  1. Κύριε καθηγητά, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Αν μπορούμε να πούμε πως μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ και την ευρωζώνη αργότερα, η εξάρτησή της βάθυνε. Και το κυριότερο, ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα το μετρήσουμε. Η μέση οργανική σύνθεση του κεφαλαίου; Το ισοζύγιο συναλλαγών; Υπάρχει στην Αριστερά (σε τμήματά της) ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλά εγκαταλήφθηκαν εξαγωγικοί κλάδοι έντασης εργασίας, χωρίς να υποκατασταθούν από άλλους επίσης εξαγωγικούς, ωστόσο αυτό είναι αποτέλεσμα της άναρχης λειτουργίας του καπιταλισμού. Τέλος, σχετικά με την αποδέσμευση. Είναι μέρος του προγράμματος που πρέπει να εφαρμοστεί εξαρχής ή θα κριθεί το πότε με βάση και τις αντιδράσεις των «εταίρων»;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.