ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά

Το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και η επόμενη ημέρα. Να βγει στο προσκήνιο ο λαϊκός παράγοντας

29 Δεκ 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ

Το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και η επόμενη ημέρα. Να βγει στο προσκήνιο ο λαϊκός παράγοντας.

Παρά τις ποικίλες προσπάθειες, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών, κάτι που γνώριζε ότι ήταν και το πιθανότερο ενδεχόμενο, ακόμα και όταν επέσπευδε την προεδρική εκλογή.

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου κατέρρευσε, όχι απλώς γιατί δεν μπόρεσε να πετύχει την εκλογή προέδρου, αλλά γιατί είχε χάσει κάθε νομιμοποίηση, είχε να αντιμετωπίσει τη λαϊκή κατακραυγή για τη βάρβαρη πολιτική που εφάρμοσε. Στο πλαίσιο αυτό και με την τρόικα να πιέζει για επιπλέον μέτρα και να μην προχωράει σε καμία παραχώρηση για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να το καταστήσει βιώσιμο, η μόνη λύση για το κυβερνητικό κέντρo ήταν να οξύνει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να παίξει το χαρτί του φόβου και της πόλωσης.

Την ίδια στιγμή, η σκληρή στάση που υιοθετούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα θα συνεχιστεί την επόμενη περίοδο, όπως και αν διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, στο βαθμό που αποτελεί μία επιλογή που οφείλεται σε αντικειμενικούς παράγοντες αλλά και στην πολιτική στρατηγική των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων.

Στο βαθμό που η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζεται, μία κατεύθυνση παραχωρήσεων θα ασκούσε πιέσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ θα ανέκοπτε την ομαλή εμπέδωση των αναδιαρθρώσεων που αποτελούν το κεντρικό σημείο της αστικής στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση.

Έτσι τα εκβιαστικά διλλήματα και οι πιέσεις θα οξυνθούν ιδιαίτερα το διάστημα μέχρι τις εκλογές και πιθανόν θα πάρουν και υλικές μορφές (πτώση του χρηματιστηρίου, άνοδος των spread, απειλές για την διακοπή των γραμμών χρηματοδότησης των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου). Θα έχουν σα στόχο να δώσουν ισχυρό μήνυμα σε κάθε πολιτική δύναμη που αποδέχεται το διεθνές ευρωενωσιακό πλαίσιο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλες τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης που θα επιχειρούσαν να διαπραγματευτούν την ελάφρυνση του χρέους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μια ηπιότερη εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας.

Η δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης στοχεύει στη διαμόρφωση ενός εκβιαστικού πλαισίου για τα λαϊκά στρώματα, με στόχο να τρομοκρατήσει ξανά με το φάσμα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, ώστε να γίνει αποδεκτή η συνέχιση της λιτότητας και της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, με ή χωρίς Μνημόνιο.

Μέσα στο πλαίσιο των πιέσεων αυτών θα επιχειρηθεί να συγκρατηθεί όσο είναι δυνατόν η Ν.Δ., να περιοριστεί η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, να αναδειχθούν άλλα κόμματα δυνητικά συμπληρωματικά των κυβερνήσεων του κεφαλαίου όπως το Ποτάμι, μια και το ΠΑΣΟΚ δείχνει να παραπαίει, αλλά και να επιταχυνθεί η δεξιά προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ σε μία κατεύθυνση ουσιαστικής αποδοχής, με τη μία ή την άλλη μορφή, της εξυπηρέτησης του χρέους και της διατήρησης βασικών μνημονιακών υποχρεώσεων.

Έτσι, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον βγει πρώτη δύναμη, να συρθεί σε κάποιου τύπου συγκυβέρνηση με τα αστικά κόμματα, είτε να γίνουν δεύτερες εκλογές με πιο οξυμένα τα τρομοκρατικά διλήμματα, είτε εξ αρχής μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ να είναι ήδη προσανατολισμένη στην κατεύθυνση ενός δυσμενή για τις λαϊκές τάξεις συμβιβασμού με την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Οι πολιτικές προσαρμογές του ΣΥΡΙΖΑ όλη την προηγούμενη περίοδο, η κατεύθυνση της πολιτικής συμμαχίας με μνημονιακές δυνάμεις όπως η ΔΗΜΑΡ, για να καταδειχθεί η συνέχεια με τις πολιτικές του προηγούμενου διαστήματος και ένας υπεύθυνος ρόλος, κυρίως οι στόχοι και τα μέτρα που προτείνει ως «κυβερνητικό πρόγραμμα» χαρακτηρίζονται από αστικό προσανατολισμό, εσωτερικές αντιφάσεις και ασάφεια και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που κινείται στο πλαίσιο μίας διπλής και συντονισμένης κρίσης του κεφαλαίου και της κρίσης χρέους, με καθοριστικές τις επιπτώσεις της ένταξης στην ΟΝΕ και την Ε.Ε.

Ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων φαίνεται πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά ότι η στρατηγική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για «επιθετική διαπραγμάτευση», εντός του πλαισίου της ευρωζώνης και με τη συναίνεση των δανειστών είναι πολιτικά αδιέξοδη. Αντίθετα μπροστά στα εκβιαστικά διλήμματα του διεθνούς πλαισίου, το οποίο αποδέχεται, θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος είτε με την πλήρη ενσωμάτωσή του, οξύνοντας τις εσωτερικές του αντιφάσεις, είτε με την ανάγκη μιας σφοδρής σύγκρουσης για την οποία ούτε είναι προετοιμασμένος, ούτε προετοιμάζει τον κόσμο.

Οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες προσπάθειας οξύτατης τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων από την πλευρά του κυβερνητικού κέντρου και πολυποίκιλων οικονομικών και ιδεολογικών μηχανισμών. Βασικό καθήκον των δυνάμεων της αριστεράς είναι να αντιπαλέψουν αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα στην ουσία τους, προβάλλοντας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος χωρίς ΟΝΕ και Ε.Ε. και όχι να συμβιβαστούν με τους εκβιασμούς του ευρωενωσιακού πλαισίου.

Σήμερα είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός πολιτικού μετώπου της Αριστεράς, που θα βάζει στην προμετωπίδα του την κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, την έξοδο από το Ευρώ, τη σύγκρουση με την Ε.Ε. και την αποδέσμευση από αυτή , τη στάση πληρωμής και τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων παραγωγικών μονάδων, ειδικά στους τομείς της κοινής ωφέλειας. Το μέτωπο αυτό είναι αναγκαίο σε κάθε περίπτωση, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης όρων για την συγκρότηση του αριστερού κοινωνικό πολιτικού μετώπου, είναι η πολιτική συμμαχία των δυνάμεων που συμφωνούν πάνω στο μεταβατικό πρόγραμμα και σε μία στρατηγική ριζοσπαστικής διεξόδου από την κρίση, σε αριστερή, αντί ΟΝΕ και αντι ΕΕ κατεύθυνση.

Απαραίτητο βήμα για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί ένα τέτοιο ρεύμα ώστε να έχει δυνατότητα να επιδράσει ενιαιομετωπικά στις δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς είναι και η εκλογική του παρουσία και συνεργασία στις εκλογές της 25 Γενάρη.

Αθήνα 29/12/2014

http://aristerisymporefsi.gr/index.php/symporefsi/item/232-samaras-end

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.