Για ένα μεγάλο λαϊκό ΟΧΙ ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Για ένα μεγάλο λαϊκό ΟΧΙ ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

euro-handcuffs_wide_280_151

Ο λαός μας βρίσκεται εμπρός σε μία κρίσιμη ιστορική στιγμή. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής (5/7/2015) θα κρίνει καθοριστικά τις εξελίξεις.

Η επικράτηση των συστημικών δυνάμεων του Νενεκισμού – όλων αυτών που βύθισαν την χώρα στην κρίση και δεν έχουν πληρώσει δεκάρα τσακιστή γι’ αυτήν αλλά έχουν βγει και κερδισμένοι – θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την μεγάλη εργαζόμενη λαϊκή πλειοψηφία. Πλέον, με την ξεδιάντροπη άμεση καθοδήγηση των ηγεμονικών δυνάμεων της ΕΕ (βλέπε τις ιταμές παρεμβάσεις στην ελληνική ψήφο όλων των σάπιων εκπροσώπων του ευρωιερατείου), ο λαός και η χώρα θα οδηγηθούν στον πλήρη εξανδραποδισμό: στην εξομοίωση με τους εξαθλιωμένους από τις ίδιες δυνάμεις Βαλκάνιους γείτονες μας και στον περαιτέρω ανταγωνισμό μεταξύ μας για το ποιος θα εξαθλιωθεί περισσότερο μήπως και κερδίσει ένα κόκκαλο από τα αφεντικά της ΕΕ.

Ένα περήφανο και μεγάλο λαϊκό όχι θα βάλει φραγμό στα σχέδια αυτά και θα δείξει ότι ο λαός μας σε κρίσιμες στιγμές έχει την δύναμη να ορθώσει το ανάστημα του στους ξένους πάτρωνες και στην εγχώρια ολιγαρχία. Θα δώσει αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις του να χαράξει μόνος του το μέλλον του σε σύγκρουση με τα δεσμά που το ευρωιερατείο και η ελληνική ολιγαρχία του επιβάλλουν. Ιδιαίτερα θα βοηθήσει να γίνει κατανοητό ότι μέσα στη φυλακή των λαών που λέγεται ΕΕ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για φιλολαϊκές λύσεις. Ότι μόνο με την σύγκρουση και την ρήξη μαζί της μπορεί, με κόστος πράγματι, το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών τους να είναι καλύτερο και να τους ανήκει. Θα βοηθήσει επίσης να φανεί ότι όταν ένας λαός θέλει μπορεί να βρει τρόπους και δρόμους να εξασφαλίσει το μέλλον του και την αξιοπρέπεια του. Και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με νέες διαπραγματεύσεις με το ευρωιερατείο για ένα ηπιότερο Μνημόνιο, όπως διατείνεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκρουση αυτή φαίνεται καθαρά ότι είναι μία βαθειά ταξική σύγκρουση. Από την μία ο κόσμος της εργασίας και όσοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα μαζί με μεσαία στρώματα που βλέπουν τον εξανδραποδισμό τους από την ΕΕ και την εγχώρια ολιγαρχία και την νεολαία που έχει ήδη νοιώσει ότι δεν έχει κανένα μέλλον στη χώρα της. Από την άλλη οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ που απομυζούν τον τόπο, που ευθύνονται για την κρίση και έχουν ωφεληθεί από αυτήν. Με ποταπούς και ψεύτικους εκβιασμούς, με εμετικές συμπεριφορές Μαρίας Αντουανέτας απέναντι στις χειμαζόμενες λαϊκές μάζες και με δύσκολα υποκρυπτόμενες εμφυλιοπολεμικές απειλές.

Στην σύγκρουση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε χωρίς να το θέλει, δέσμιος των ευρωπαϊκών ψευδαισθήσεων του και με τον χειρότερο δυνατό (λόγω των προηγούμενων) τρόπο.

Είναι ευθύνη της μαχόμενης Αριστεράς και των ζωντανών δυνάμεων του κόσμου της εργασίας να πάρουν την μάχη αυτή στα χέρια τους. Να μιλήσουν απλά και κατανοητά αλλά ταυτόχρονα χωρίς υπεκφυγές στο λαϊκό κόσμο, σε αυτό τον γίγαντα εν υπνώσει που όταν όμως κινηθεί μπορεί να μετακινήσει βουνά. Να του δείξουν ότι εάν θέλει το μέλλον του το χτίζει ο ίδιος και ότι αυτό το μέλλον υπάρχει μόνον έξω από τα δεσμά του ευρωιερατείου και της εγχώριας ολιγαρχίας.

* Ο Σταύρος Μαυρουδέας είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Εφημερίδα των Συντακτών, 3/7/2015

http://www.efsyn.gr/arthro/gia-ena-megalo-laiko-ohi-enantia-stin-ee

Από την συγκέντρωση του «Οχι»  στο Σύνταγμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s