Άρθρο στην ιστοσελίδα της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ για τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την τραπεζική αργία

ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ανεπιτυχώς να περιορίσει την λαϊκή δυσαρέσκεια για την άνευ όρων συνθηκολόγηση του με την ΕΕ και χαλαρώνει τους κεφαλαιακούς ελέγχους

Την Κυριακή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ανακοίνωσε ότι αίρεται η «τραπεζική αργία», που επέβαλε 21 ημέρες πριν και οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου. Επίσης, ότι θα υπάρξει χαλάρωση των αυστηρών ελέγχων κεφαλαιακών κινήσεων.

Πρόκειται για μια κίνηση περιορισμού των οικονομικών και πολιτικών ζημιών που η ίδια η συγκυβέρνηση έχει προκαλέσει με την ασυνάρτητη πολιτική της.

Πρώτον, οι έλεγχοι κεφαλαίων στην πραγματικότητα επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την ΕΚΤ, καθώς περιόρισε την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ, σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε., εκβίασε τον ταλαντευόμενο και σταθερά εγκλωβισμένο στον ευρωμονόδρομο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί ανεπιφύλακτα την Μνημονιακή πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δέσμιος των ψευδαισθήσεων του περί φιλολαϊκής μεταρρύθμισης της ΕΕ αλλά και βαθιών συστημικών δεσμεύσεων του, υπέκυψε και επέβαλε «τραπεζική αργία» και κεφαλαιακούς ελέγχους.

Δεύτερον, οι έλεγχοι κεφαλαίων προκάλεσαν σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Η κατάσταση της ήδη σοβαρά χειμαζόμενης από το πρόγραμμα λιτότητας της τρόικας ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω του ασφυκτικού χρηματοδοτικού περιορισμού.

Εκτιμάται ότι η περιστολή της ρευστότητας από την ΕΚΤ και η συνακόλουθη επιβολή «τραπεζικής αργίας» και κεφαλαιακών ελέγχων κοστίζουν περισσότερο από 3 δις ευρώ. Σε πολιτικό επίπεδο η κλιμάκωση από την περιορισμένη ρευστότητα στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σηματοδότησε μια κραυγαλέα ιμπεριαλιστική παρέμβαση της Ε.Ε. στις υποθέσεις της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ, ως το μακρύ χέρι της τρόικας, υποχρέωσε την αφελή και αμφιταλαντευόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει τους αντιδημοφιλείς κεφαλαιακούς ελέγχους ακριβώς την εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Με την κίνηση αυτή προσπάθησε να εκβιάσει τον ελληνικό λαό για να ψηφίσει “Ναι” (δηλαδή να υποταχθεί άνευ όρων στις θρασείς απαιτήσεις της ΕΕ).

Ο εκβιασμός απέτυχε καθώς εξαγρίωσε την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και οδήγησε στη συντριπτική νίκη του “Όχι”. Ωστόσο, την επόμενη κιόλας μέρα του δημοψηφίσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε το “Όχι” και ευθυγραμμίσθηκε με τα ευρώδουλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό προκαλεί μια αυξανόμενη διάσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξελίσσεται τάχιστα σε μία ακόμη ευρω-μνημονιακή κυβέρνηση, και τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.

Τρίτον, προκειμένου να απαλύνει τα προβλήματα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ – σε συνεργασία αυτή τη φορά με την Ε.Ε. – χαλαρώνει τους ελέγχους κεφαλαίων. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί, αφενός, να συνδεθεί με τα επιχειρηματικά συμφέροντα (στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ του “Ναι”) που έχουν πληγεί από τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και, αφετέρου, να περιορίσει την δυσαρέσκεια των απλών πολιτών που η καθημερινότητα τους έχει διαταραχθεί από το πάγωμα των ισχνών καταθέσεων τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης περιορισμού ζημιών από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίβολο. Με το νέο τρίτο Μνημόνιο που ο ΣΥΡΙΖΑ συνομολογεί με την ΕΕ η ελληνική οικονομία οδηγείται σε ακόμη βαθύτερη ύφεση ενώ οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην «κινεζοποίηση» καθώς αυτοί – και όχι η ολιγαρχία – θα σηκώσουν τα βάρη και του νέου μνημονίου.

Με ή χωρίς κεφαλαιακούς ελέγχους η λαϊκή υποστήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ εξανεμίζεται. Η μαχόμενη Αριστερά πρέπει σήμερα να δείξει τον δρόμο για την φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Ο δρόμος αυτός περνά υποχρεωτικά από την σύγκρουση και αποδέσμευση από την Ε.Ε.

* Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Advertisements

One response to “Άρθρο στην ιστοσελίδα της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ για τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την τραπεζική αργία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.