Κείμενο συμπαράστασης στους διωκόμενους Τούρκους πανεπιστημιακούς

Εδώ και καιρό το αντιδραστικό καθεστώς Ερντογάν έχει εξαπολύσει κυριολεκτικά έναν σιωπηρό εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό της Τουρκίας με στόχο ιδιαίτερα την χιλιοβασανισμένη μαχόμενη Αριστερά της χώρας και το Κουρδικό κίνημα. Έχουν ήδη προηγηθεί οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε συγκεντρώσεις της Αριστεράς από ισλαμιστές (ιδεολογικούς συγγενείς του Ερντογάν και υποχείρια των μυστικών υπηρεσιών). Συνεχίζεται με κανονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα σε πόλεις και χωριά της Τουρκίας.

Στην κατάσταση αυτή αντέδρασαν μεταξύ άλλων και πολλοί Τούρκοι πανεπιστημιακοί, παρά το ασφυκτικό κλίμα που κυριαρχεί στα τουρκικά πανεπιστήμια.  1,128 πανεπιστημιακοί από 89 πανεπιστήμια στην Τουρκία μαζί με πολλούς ξένους συναδέλφους υπέγραψαν κείμενο με τίτλο «Δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό το έγκλημα» καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις εσωτερικές πολεμικές επιχειρήσεις. Η απάντηση ήταν συλλήψεις αρκετών από τους υπογράφοντες και πιέσεις για απόλυση πολλών άλλων.

Σαν ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης τόσο στους Τούρκους συναδέλφους όσο και στο χειμαζόμενο λαό της χώρας τους κυλοφορεί και υπογράφεται από Έλληνες πανεπιστημιακούς το ακόλουθο κείμενο:

Κάλεσμα για αλληλεγγύη

Όπως είναι γνωστό το καθεστώς της Άγκυρας εδώ και καιρό εξαπολύει μία τεράστια επίθεση ενάντια στο κουρδικό λαό και οποιαδήποτε αντίσταση που στρέφεται ενάντιά του.
Οι κουρδικές πόλεις βομβαρδίζονται συνεχώς με μαχητικά και τανκς και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις μπαίνουν από σπίτι σεσπίτι, στενό σε στενό, πυροβολούν και προχωρούν σε συλλήψεις. Οι πράξεις αυτές έχουν ξεπεράσει τα όρια της κρατικής τρομοκρατίας. Είναι πόλεμος εξόντωσης του κουρδικού κινήματος και της φωνής της αντίστασης που απαιτεί δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη. Εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι έχουν δολοφονηθεί και η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις.
Ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα 1300 ακαδημαϊκοί υπόγραψαν μία προκήρυξη και κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις, δολοφονίες και τις συλλήψεις. Επίσης τόνισαν ότι δεν θα γίνουν συνένοχοι αυτών των εγκλημάτων.
Αυτή η τίμια στάση των ακαδημαϊκών προκάλεσε την οργή του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης. Μάλιστα ο Ερντογάν αποκάλεσε τους ακαδημαϊκούς «τρομοκράτες». Οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις, σε πολλά Πανεπιστήμια έδιωξαν τους ακαδημαϊκούς. Το λιντσάρισμά τους δεν τρομοκράτησε, αντίθετα ο αριθμός των υπογραφών ξεπέρασε τις 2000 και συνεχώς αυξάνεται. Ταυτόχρονα δημοσιογράφοι, εκδοτικοί οίκοι, καλλιτέχνες και άλλοι διανοούμενοι δηλώνουν συνεχώς ότι εάν η υπογραφή μίας προκήρυξης που απαιτεί την ειρήνη είναι έγκλημα τότε πράττουν κι αυτοί αυτό το έγκλημα.
Ήδη σε πολλές χώρες έχει ξεκινήσει μία καμπάνια υπογραφών για αλληλεγγύη.
Καλούμε τα ελληνικά συνδικάτα, τους διανοούμενους, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, μαζικές οργανώσεις και φορείς, γυναικείες οργανώσεις, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα να υπογράψουν αυτή την ανακοίνωση ως αλληλεγγύη με τους ακαδημαϊκούς.

Οι σύνδεσμοι για την υπογραφή του κειμένου είναι οι ακόλουθοι:

Κείμενο / κάλεσμα και οι υπογραφές των πανεπιστημιακών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s