LefkadaToday: Ο καθηγητής Σταύρος Μαυρουδέας στον Prisma 91,6: Η ημέρα του Βrexit είναι μια εξαιρετική ημέρα για τους λαούς της Ευρώπης¨ 25 Ιούν 2016, 19:26

Ο καθηγητής Σταύρος Μαυρουδέας στον Prisma 91,6: Η ημέρα του Βrexit είναι μια εξαιρετική ημέρα για τους λαούς της Ευρώπης¨

lefkadatoday-logo_161x601

Ο καθηγητής Σταύρος Μαυρουδέας στον Prisma 91,6: Η ημέρα του Βrexit είναι μια εξαιρετική ημέρα για τους λαούς της Ευρώπης¨

616b45ec88d2843f02873bb95cefc9f6_M

Ο καθηγητής οικονομικών και περιφερειακών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σταύρος  Μαυρουδέας μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο  του Prisma  91,6 για την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν  την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η ημέρα του Βrexit είναι μια εξαιρετική ημέρα για τους λαούς της Ευρώπης¨” υπογράμμισε και νομίζω ότι μπορεί να συνεχίσουν να έρχονται και μερικές ευχάριστες ειδήσεις σ’ αυτή τη μίζερη κατάσταση που βρισκόμαστε.

Σύμφωνα με τον ίδιον όλος αυτός ο καταιγισμός ειδήσεων από διάφορα κατεστημένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν είχε καμία επίπτωση στους απλούς ανθρώπους.

Το γεγονός ότι καταρρέουν τα χρηματιστήρια δεν έχει καμία συνταρακτική επίπτωση για όλους εμάς, που δεν έχουμε σχέση με αυτόν τον οίκο της αμαρτίας.

Το πρόβλημα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μάλλον πρόβλημα κάποιον άλλων και όχι της πλειοψηφίας των εργαζομένων, αυτής της χώρας και άλλων χωρών και με αυτή τη λογική σκέφτηκε και ο λαός της Αγγλίας και γι’ αυτό έφερε το αποτέλεσμα που έφερε παρά την εκστρατεία τρομοκρατίας, που ήταν ανάλογη με την εκστρατεία τρομοκρατίας το ελληνικό δημοψήφισμα.

Ο κύριος Μαυρουδέας έστρεψε τα βέλη του και στην ανακοίνωση του Ποταμιού το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ανόητο, και την έκκληση του  στην γενιά του Erasmus, καλώντας την να ξεσηκωθεί, λέγοντας ότι η γενιά του Erasmus, οι νέοι που έχουν κυκλοφορήσει, έχουν γνώσεις και πτυχία δεν έχουν δουλειά εξαιτίας αυτής της Ευρώπης, είναι αυτοί που μεταναστεύουν και πηγαίνουν στο εξωτερικό,  που οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες, βρίσκεις δουλειά αλλά δεν είναι καλή δουλειά σε κάθε περίπτωση είναι όλοι αυτοί που έχουν χάσει το μέλλον τους, καθώς αυτή γενιά γενιά του Erasmus που το κόμμα του πρώην εστιάτορα κύριου Θοδωράκη Σταύρου τους καλεί να ξεσηκωθούν είναι η γενιά που αν θα ξεσηκωθεί θα ξεσηκωθεί ακριβώς επειδή έχει χάσει το μέλλον της εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών της.

Σύμφωνα με τον ίδιον η ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δεν είναι μία αφηρημένη ιδέα.

Κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει αυτή ιδέα από διάφορες μεριές, ας μην ξεχνάμε, ανέφερε  ότι πρώτη της εκδοχή στη νεότερη ιστορία ήταν από το ναζισμό,  είχε ένα πρόγραμμα της ενωμένης Ευρώπης υπό τη ναζιστική ηγεμονία όταν είχε καταλάβει όλη την Ευρώπη και μάλιστα διοικητικοί παράγοντες του υπουργείου εξωτερικών, που στη συνέχεια δεν πειράχτηκαν με την κατάρρευση του ναζισμού, έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών και των διαδρομών  στην δημιουργία της Ε.Ε.

Το να λέει κανείς ότι Ευρώπη είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, έχει κοινά πολιτικά στοιχεία- αν και αυτό είναι αρκετά συζητήσιμο- και άρα πρέπει  να είναι ενωμένοι αυτό είναι μια καλή αφηρημένη ιδέα αλλά η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή ενοποίηση έτσι όπως υλοποιήθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι τις μέρες μας έχει συγκεκριμένα συμφέροντα και συγκεκριμένες ισορροπίες.

Είναι μια ενοποίηση που κυριαρχούν κάποιες χώρες και κάποιες άλλες έχουν το ρόλο του υποτελούς, επίσης σε αυτές τις χώρες υπάρχουν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που έχουν το πάνω χέρι για να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και άλλες που πληρώνουν συνήθως τη λυπητερή.

Ναι με  αυτή την έννοια αν υπήρχε πολιτική ενοποίηση, θα ήταν ακόμα πιο βαθιά αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή από αυτή που υπάρχει τώρα. Αυτό που ήδη παρατηρούμε σε μικρότερες χώρες σαν την δική μας,  είναι ότι δεν έχεις ήδη μία σειρά κοινωνικών δικαιωμάτων, έρχεται ο άλλος και σου λέει ότι η Βουλή η δική σου που εκφράζει υποτίθεται  την δική σου γνώμη θα ψηφίσει εκείνο που θέλουν οι ίδιοι και αν δεν το ψηφίσει θα έχεις επιπτώσεις και αν ψηφίσει αλλιώς να αλλάξεις τον νόμο σου, αυτό είναι μια γελοιότητα Δημοκρατίας, με τους λαούς να το  καταλαβαίνουν, καθώς  δεν είναι χαζοί.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s