Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να διαβάζει τις αγορές

Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να διαβάζει τις αγορές

Wall Street Journal 8-4-2010

http://thenetwar.com/2010/04/i-ellada-prepi-na-mathi-na-diavazi-tis-agores/

image thumb2.php1 Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να διαβάζει τις αγορές
Για να επιβιώσει η Ελλάδα από την χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης εποχής, θα πρέπει να μάθει να «διαβάζει» τις αγορές, αναφέρεται σε δημοσίευμα της WSJ.

Από τότε που η ελληνική κρίση έγινε πρωτοσέλιδο τον Οκτώβριο, η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα θλιβερό ρεκόρ από «γκάφες», διαρροές και βιαστικές κινήσεις που προκάλεσαν πανδαιμόνιο στις αγορές και έστειλαν το κόστος δανεισμού στα ύψη και την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Τον Νοέμβριο για παράδειγμα, παραθέτουν τα διεθνή πρακτορεία, οι αγορές ικανοποιήθηκαν με την αποκάλυψη ότι η Αθήνα πρόκειται να πωλήσει ομόλογα δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κίνα. Στη συνέχεια ωστόσο, μετά από δημοσίευμα ότι η Goldman Sacks θα αναλάβει την πώληση του ομολόγου, η κυβέρνηση αρνήθηκε όχι μόνο την μεσολάβηση της Goldman αλλά και το πρόγραμμα πώλησης στην Κίνα, προκαλώντας βουτιά στο χρηματιστήριο και διεύρυνση-ρεκόρ στo spread των ομολόγων.

Ανάλογη ανακατωσούρα επήλθε με το ζήτημα του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αντί να περιμένει να δώσουν καρπούς τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο, προειδοποίησε τους εταίρους στην Ε.Ε. ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ, αν δεν υπάρξει ικανοποιητικός μηχανισμός στήριξης από την ευρωζώνης.

Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι, αν δεν παράγει αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στις 25-26 Μαρτίου, η Αθήνα θα χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ. Οπότε, όταν η Γερμανία αποκάλεσε την ελληνική δήλωση «μπλόφα» και την προέτρεψε να αποτανθεί στο ΔΝΤ, προκλήθηκε νέα τεράστια αναστάτωση στις αγορές.

Και στην σύνοδο κορυφής, η Ελλάδα κέρδισε τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης που ζητούσε, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντάν την μεγάλη επιτυχία. Όμως, στις αρχές Απριλίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα δέχτηκε την πρόταση, γιατί δεν είχε άλλη επιλογή. Επιπλέον, στη συνέχεια φημολογήθηκε ότι η Ελλάδα ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου βοηθείας, γιατί δεν ήθελε την παρέμβαση του ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε αυτή τη φήμη.

Ολ’αυτά δείχνουν περίλαμπρα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ανάγκη από μια ικανή υπηρεσία δημοσίων σχέσεων. Και η όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης μέσα στην κρίση, αποδεικνύει ότι χρειάζεται εντατικά μαθήματα για το πώς να «διαβάζει» τις αγορές.

4 responses to “Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να διαβάζει τις αγορές

  1. Ο Γιωργάκης πρέπει να μάθει να διαβάζει και να μιλάει…. γενικώς ….αλί και τρεις αλί…

    Μου αρέσει!

  2. Εξαιρετικό το σχόλιο-άρθρο. Περιεκτικό, αιχμηρό, ουσιώδες.

    Ο «δικός» μας Ανδρίκος Παπανδρέου (εννοώ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) είναι οικονομικός σύμβουλος του Γ.Παπανδρέου; ΄Φωτιά στα μπατζάκια μας.

    Πέτρος Γκολίτσης

    Μου αρέσει!

  3. Γουργιώτης Παναγιώτης

    καλό το σχόλιο. Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα δεν ξέρουν ένα πράγμα: κάποια πράγματα γίνονται χωρίς να λέγονται και κάποια πράγματα λέγονται χωρίς να γίνονται.
    (Κάποιος μεγάλος πολιτικός το είπε, δεν έχει σημασία)

    Μιας και δεν ξέρουν, να το βουλώσουν..

    Μου αρέσει!

  4. Μαρία Σπάρταλη

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!! Δεν το ήξερα ότι ο ένας από τους πιο αξιόλογους καθηγητές του Μακεδονίας έχει blog!!Οι αναλύσεις του είναι μια όαση στην έρημο των Οικονομικών…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.