Η μυστική έκθεση της τρόικας από τους FT

Οι FT δημοσίευσαν το πλήρες κείμενο της μυστικής έκθεσης της τρόικας όπου αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της δικής της στρατηγικής στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Ο σύνδεσμος είναι ο ακόλουθος:

http://ftalphaville.ft.com/blog/2012/02/21/889521/that-greek-debt-sustainability-analysis-in-full/

Click to access Greece-DSA.pdf

και εναλλακτικά

 

Τα βασικά σημεία, πολύ βιαστικά, είναι τα ακόλουθα.

Επισημαίνει ότι δύο από τους βασικούςς άξονες του νέου προγράμματος είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Δηλαδή, η εντεινόμενη λιτότητα επιδεινώνει θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους. Έτσι, με βάση ενός δυνητικού σεναρίου της έκθεσης, το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί πολύ λιγότερο από όσο υπολογίζεται, στο 160% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι στόχου για 120% του ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα χρειαστεί πακέτο στήριξης 245 δισ. ευρώ, που ξεπερνά κατά πολύ τα 170 δισ ευρώ που προβλέπει η ευρωζώνη

Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι:

«Υπάρχει μία ουσιαστική ένταση μεταξύ των στόχων του προγράμματος για τη μείωση του χρέους και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, με βάση αυτό η εσωτερική υποτίμηση που απαιτείται για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ένα υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα.

Το βασικό σενάριο εκτιμά ότι θα χρειαστούν επιπλέον 50 δισ. ευρώ στο τέλος της δεκαετίας με βάση τις ακόλουθες υποθέσεις:

(1) η ύφεση θα διαρκέσει και το 2013 και η Ελλάδα θα γυρίσει σε ανάπτυξη από το 2014 με ρυθμό 2,3% του ΑΕΠ.

(2) μετά το 2014 η οικονομία θα αναπτύσσεται έως το 2020 με ρυθμό μεταξύ του 2,2% και του 2,9% του ΑΕΠ.

Με βάση αυτό το σενάριο, το χρέος το 2020 θα είναι στο 129% του ΑΕΠ.

Το εναλλακτικό σενάριο υποθέτει ότι το 2013 η ύφεση θα είναι 1% ενώ το 2014 θα υπάρχει ανάπτυξη 1,3%. Ακολούθως και μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το ΑΕΠ δεν θα αυξηθεί περισσότερο από 2,3%. Με βάση τα παραπάνω το χρέος το 2020 θα φθάνει το 159% του ΑΕΠ.

 

Για την ευόδωση του βασικού σεναρίου απαιτούνται επίσης τα ακόλουθα:

– Να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού στο -1% το 2012 και να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,5% στη συνέχεια. Στην αντίθετη περίπτωση το χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί.

– Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις να φτάσουν τα 46 δισ. ευρώ όπως είχε υπολογιστεί αρχικά.Αλλιώς αν περιοριστούν στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, τότε το χρέος θα φτάσει την ίδια χρονιά το 148%.

– Ο ρυθμός ανάπτυξης να παραμείνει σε ετήσια βάση διαρκώς πάνω από το 1%, αλλιώς το χρέος θα φτάσει το 143%.

Τέλος επισημαίνεται ένα άλλο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, το κόστος δανεισμού του μηχανισμού στήριξης (από τον οποίο χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος η Ελλάδα) δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από 100 μονάδες βάσης (κάτι πιθανό λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότηταςτων χωρών της ΕΕ), αλλιώς τότε το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο τέλος της δεκαετίας στο 135%.

Και εις άλλα με υγεία ….

 

 

 

 

2 responses to “Η μυστική έκθεση της τρόικας από τους FT

  1. Παράθεμα: Απλά Μαθήματα Οικονομίας: 2ο μέρος συνέντευξης στον ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ « Stavros Mavroudeas Blog

  2. Παράθεμα: ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - Μαρξιστικός Χώρος

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.