Παρουσίαση του βιβλίου του Κ.Μπατίκα

Τη ΔευτΕρα 10 ΔεκεμβρΙου 2012, Ωρα 7 μμ.  παρουσΙαση του βιβλιου του Κ.Μπατικα

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 7 μμ.
παρουσιάζεται το βιβλίο

«Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ»

του ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ

στο Ακροατήριο – auditorium,σημείο πολιτιστικής ακρόασης,
Σίνα 2-4 & Πανεπιστημίου, Αθήνα
(μετρό – στάση Πανεπιστήμιο).

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν:

η Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας,
ο Σταύρος Μαυρουδέας, πανεπιστημιακός,
ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, εκ των επιμελητών του βιβλίου,
με συντονιστή το δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Η μαρξιστική θεωρία της επαναστατικής μετάβασης στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό» και  εκδόθηκε από την Εργατική Πολιτική .

Μερικά από τα ερωτήματα που απαντά το βιβλίο είναι:

Γιατί είναι νομοτελειακή η κατάρρευση του καπιταλισμού; Είναι κοινωνική αναγκαιότητα ή ουτοπία η κομμουνιστική κοινωνία; Τι είναι διαρκής επανάσταση; Ποιο είναι το πραγματικό νόημα της δικτατορίας του προλεταριάτου; Είναι δυνατή η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μία μόνο χώρα; Τι πραγματικά υπήρξε στον λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό; Γιατί η αντίληψη της σοβιετικής γραφειοκρατίας βασίστηκε στον Κάουτσκι και όχι στον Λένιν;

Ο Κώστας Μπατίκας (1945 – 2009) γεννήθηκε στα Στουρναραίικα Τρικάλων. Ήταν το όγδοο και προτελευταίο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας. Παρακολούθησε το γυμνάσιο στη Λάρισα και σε ηλικία 18 ετών μετανάστευσε στη Γερμανία, όπου είχαν μεταναστεύσει ήδη τρία από τα αδέλφια του, με σκοπό να σπουδάσει. Σπούδασε γεωπόνος ενώ εργαζόταν παράλληλα σε διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας ανέπτυξε σημαντική αντιδικτατορική δράση στο φοιτητικό και μεταναστευτικό κίνημα της Δυτικής Γερμανίας. Εξαιτίας αυτής του της δράσης ήταν από τους πρώτους Έλληνες της Γερμανίας στους οποίους η χούντα αφαίρεσε το διαβατήριο.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1968, υπήρξε μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης και αργότερα του Γραφείου της Επιτροπής Γερμανίας με οργανωτικά και διαφωτιστικά καθήκοντα. Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα. Υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ από το 10ο συνέδριο (1978) μέχρι το καλοκαίρι του 1989.Υπήρξε συνιδρυτής του Νέου Αριστερού Ρεύματος(ΝΑΡ) μαζί με άλλα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ που αποχώρησαν την ίδια περίοδο, αλλά αποχώρησε και από αυτό το 1991. Από το 1992 μέχρι το θάνατό του πρωτοστατούσε στην έκδοση του περιοδικού Αριστερή Ανασύνταξη και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και θεωρητικός νους της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη.

 

Έργα του ιδίου:

«Μια συζήτηση που δεν έγινε» (1989)
Κοινό βιβλίο με τον Ν. Κοτζιά. Σε αυτό εμπεριέχεται η εναλλακτική λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο του 1989 σύμφωνη με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης που διατύπωσε ο Κ. Μπατίκας και έθαψε τότε η ηγεσία του ΚΚΕ.

«Συνδικάτα και Πολιτική» (1994)
Πρωτότυπη συμβολή στην επεξεργασία μαρξιστικών θέσεων για την οργανωτική συγκρότηση και την πολιτική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και κριτική αποτίμηση της δομής, λειτουργίας και δράσης του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος.

 

 Οι πληροφορίες από

http://mao.gr/ και

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.