Συνέντευξη στο Press TV News (8-1-2019) σχετικά με την πρόσφατη παραίτηση του επικεφαλής της Παγκ. Τράπεζας

Press TV 26-12-2018

Το βίντεο και ορισμένες σημειώσεις της πρόσφατης συνέντευξής μου στο Press TV News σχετικά με την πρόσφατη παραίτηση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim ακολουθούν.

 

Ο Kim – ένας υποψήφιος της κυβέρνησης Obama – αναχωρεί από την Παγκόσμια Τράπεζα λέγοντας ότι είχε μια απροσδόκητη προσφορά να συμμετάσχει σε μια ιδιωτική επιχείρηση που επικεντρώνεται στις επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή και την υποδομή στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ο φημολογούμενος λόγος της παραίτησης είναι οι διαφορές με την κυβέρνηση Trump σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, ο Κιμ απέτυχε να το δείξει αυτό τόσο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του όσο και με την παραίτησή του.

Αυτή η παραίτηση προστίθεται στην μακρά σειρά παραιτήσεων από την κυβέρνηση Trump. Αν και τυπικά δεν αποτελεί μέρος της αμερικανικής κυβέρνησης, η Παγκόσμια Τράπεζα – όπως και το ΔΝΤ – βρίσκεται στην τροχιά της. Αυτές οι παραιτήσεις προκύπτουν από τη σοβαρή σύγκρουση στο εσωτερικό του αμερικανικού κατεστημένου μεταξύ της παγκοσμιοποιημένης-φιλελεύθερης και της προστατευτικής-συντηρητικής πτέρυγας του. Και οι δύο είναι πυλώνες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αλλά αντιπροσωπεύουν διαφορετικές στρατηγικές και φραξιονιστικά πολιτικοοικονομικά συμφέροντα.

Ο Kim είναι εκπρόσωπος της παγκοσμιοποιημένης-φιλελεύθερης πτέρυγας. Είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Έχει προπαγανδισθεί ως ήρωας των αναπτυσσόμενων χωρών. Στην πραγματικότητα, η διαδρομή του δεν είναι η καλύτερη. Είναι στην πραγματικότητα ένας φιλανθρωπιστής-επιχειρηματίας (που αποκομίζει κέρδη από τον υποτιθέμενο φιλανθρωπισμό του). Η θητεία του ως πρόεδρος του Κολλεγίου Darnmouth σημαδεύθηκε από διαμάχες – ιδιαίτερα με τους φοιτητές – και χαρακτηρίστηκε ως ανίκανη και αυταρχική. Το ίδιο ισχύει και για τη θητεία της Προεδρίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία σημαδεύθηκε επίσης από συγκρούσεις με τους υπαλλήλους της. Σε αυτές τις συγκρούσεις ο Kim έδειξε τον ίδιο αυταρχισμό. Παρόλο που η κυβέρνηση Ομπάμα τον προώθησε ως «ακτιβιστή και κριτικό της Παγκόσμιας Τράπεζας που ανέλαβε το τιμόνι της», στην πραγματικότητα ακολούθησε την τυπική πορεία της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Συναίνεσης της Ουάσιγκτον και της μετά-Ουάσιγκτον.

Η παραίτησή του έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις. Η συνήθης κατανομή των ηγετικών θέσεων στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ αντίστοιχα έχει ήδη αμφισβητηθεί. Στην πραγματικότητα, η υποψηφιότητα του Κιμ είχε αντιπάλους από άλλες χώρες. Λαμβάνοντας υπόψη τις μονομερείς πολιτικές της Trump, πρέπει να δούμε αν θα υπάρξουν εκπλήξεις όσον αφορά την διαδοχή του.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.